Juletapas

original Juletapas kan meget vel være akkurat det som skal til for at julens måltider skal bli noe mer spennende enn den tradisjonelle julematen. I dag får du derfor tips til en rekke mindre retter som også kan deles med nære venner og familie. Dessert hører selvsagt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Skinkesteik til juletapas

Skinkesteik til juletapas

Antall porsjoner:

6

Ingredienser:

12 skiver skinkestek med svor (krydret og stekt)

Sursøt rødkål til juletapas:
1 rødkål
1 epler i fine båter, uten skall
1 ss smør
2 ss olivenolje
3 ss eplecidereddik
1 ts salt
1 sitroner (kun saften)
½ ts revet ingefær

Surkål til juletapas:
1 finsnittet hodekål
1 ss smør
1 ss olivenolje (kan sløyfes)
1 ts karve (etter smak)
3 ss eplecidereddik
1 laurbærblad
1 ts salt
1 ts pepper
1½ ts sukker
1 dl vann

Fremgangsmåte:

Anrett skiver av skinkestek sammen med rødkål, surkål og selskapserter.

Sursøt rødkål til juletapas:

Vask og snitt kålen fint. Ha ingrediensene i en gryte og kok ved svak varme til kålen er mør. Smak til med salt, sitronsaft og revet ingefær.

Surkål til juletapas:

Smelt smør og olje i en kjele, tilsett kål og fres dette lett. Tilsett de øvrige ingrediensene, og la det hele koke til det er mørt og smakfullt.

Gi din karakter til oppskriften

5 stjerner - basert på 28 anmeldelser

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Julepølser og medisterkaker til juletapas

Julepølser og medisterkaker til juletapas

Antall porsjoner:

6

Ingredienser:

1 medisterpølse
4 medisterkaker
2 stk gulrot
½ kålrot
4 store fine poteter
2 ss smør
1 ss olivenolje
1 ts godt salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte:

Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.

Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).

Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gyldne.

Legg opp pølser, medisterkaker og grønnsaker som en varmrett.

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas

Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas

Antall porsjoner:

6

Ingredienser:

12 "pinner" kokt pinnekjøtt
2 båter hvitløk
2-3 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 liten bunt frisk basilikum, hakket

Fremgangsmåte:

Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna.

Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.

Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Fenalår til juletapas

Fenalår til juletapas

Antall porsjoner:

6

Ingredienser:

12 skiver fenalår
ca 400 g små fine mandelpoteter eller Ratte-poteter
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet sort pepper
¼ ts godt salt
2 ss friske hakkede urter - timian, persille og/eller oregano

Fremgangsmåte:

Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann.

Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Anrett fenalåret på porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød til.

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Bruschetta med lammerull

Bruschetta med lammerull

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

8 skiver baguett
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
8 tykke skiver lammerull (avhengig av størrelsen)
4 ss paprikasalat
½ mango

Fremgangsmåte:

Rist baguettskiver i stekepanne eller ovn til de blir gylne og sprø.

Del hvitløken i to og gni over baguettskivene. Drypp over olivenolje.

Legg på en litt tykk skive lammerull, og topp med paprikasalat og en tynn skive mango.

Oppskrifter med julepålegget

Innsendt av:
Foto: Anne Manglerud

Gi din karakter til oppskriften

5 stjerner - basert på 6 anmeldelser

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Paprikasalat

Paprikasalat

Ingredienser:

2 gule paprika
2 røde paprika
10 friske grønne asparges
75 g brekkbønner (1 neve)
3 ss bladpersille
2 ss olivenolje

Fremgangsmåte:

Del paprikaen i fire og vend i olivenolje. Bakes møre på 250 ºC, gjerne under grillelement. De skal bli nesten brent.

Forvell brekkbønnene i 2 minutter i kokende vann.

Flå skinnet av paprikaen. Del i strimler og bland dem sammen med brekkbønner, asparges, olje og hakket persille.

Tips:
Det er lettere å ta skinnet av paprikaen hvis du dekker formen med aliminiumsfolie eller plastfilm etter steking. La det ligge i ca. 10 minutter.

Innsendt av:
Illustrasjonsfoto: Anne Manglerud

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Vaniljekesam-sitronkrem med bringebær

Vaniljekesam-sitronkrem med bringebær

Ingredienser:

Vaniljekesam-sitronkrem:
4 plater gelatin
50 + 100 g sukker
¾ dl vann
80 g eggeplommer (ca 4 stk)
1 sitron
3 dl Sans Kesam Vanilje
3 dl TINE Kremfløte

Friske bringebær

Mandelmakroner (60 stk):
130 g skåldede mandler
170 g melis
2 ts kakaopulver eller litt konditorfarge
80 g sukker
100 g eggehvite (ca. 3 stk)

Fremgangsmåte:

Vaniljekesam-sitronkrem:
Pisk eggeplommene luftige med 50 g sukker. Kok opp resten av sukkeret og vannet og la det koke til en sirup. Hell den varme sirupen i eggeplommene mens maskinen går. Pisk eggedosisen kald.

Bløtlegg gelatin i kald vann i 5 minutter. Del sitronen og klem ut juicen. Kok den opp og trekk kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme juicen. Pisk juicen ned i eggeplommene.

Visp kremfløten til lett krem. Vend kesamen ned i eggeblandingen med en visp. Vend tilslutt inn kremen med en slikkepott. Sett til avkjøling til den stivner (Ca 3 timer).

Mandelmakroner:
Kjør mandler, eventuelt kakopulver og melis til fint mel i en matprosessor og sikt det.

Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs. Vend mandelmelet inn i marengsen med en slikkepott. Vend også inn noen dråper konditorfarge hvis du velger å bruke det istedenfor kakao.

Bruk en sprøytepose og sprøyt topper som er 2 cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate.

Sett stekeovnen på 170 ºC.

La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem i 15-20 minutter.

La makronene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå. Blir de for sprø, kan de ligge i kjøleskapet natten over.

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her.

original Dagens rett på MMS
Skriv Dagens og send til 2004, og du mottar Dagens rett fra mandag til fredag. Tjenesten koster 5 kroner pr oppskrift.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Dagens stop og sender til 2004.