Velsmakende med bønner og linser

Bønner og linser er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer, og i tillegg er det svært billig mat. Vi gir deg de gode oppskriftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bønner og linser er flotte produkter til å kombinere med grønnsaker enten som en rett for seg eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

I mange land er bønner og linser en like stor del av hverdagskosten som poteter er for oss. De er dessuten proppfulle av ting som vi har godt av og så smaker det jo himmelsk.

Bønner

Bønner er modne frø av belgvekster. Det vanligste er å bruke tørkede bønner. De bør bløtlegges og kokes før de spises. Kokevannet skal ikke brukes. Bønner inneholder mye protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern.

Linser

Du behøver ikke bløtlegge linsene før de kokes, men ved å bløtlegge dem 1 times tid, reduseres koketiden. De grønnbrune linsene er de vanligste, men det er også mulig å få tak i røde og gule linser.
 

Linsesalat med fetaost

Linsesalat med fetaost

Antall porsjoner:

4

Tilberedningstid:

2 timer 30 min

Ingredienser:

225 g røde, gule eller grønne linser
1 laurbærblad
1 ss rødvinseddik
2 fedd hvitløk
1 ts sukker
12 dl vann
2 ss salt
1 finhakket rødløk
50 g soltørkede tomater i olje, silt av og hakket
2 ss balsamicoeddik
3 ss extra virgin olivenolje
100 g smuldret fetaost
3 ss finhakket bladpersille

Fremgangsmåte:

Ha linsene i en kjele sammen med eddik, 1 båt hvitløk, sukker, laurbærblad, salt og pepper.

Hell over kaldt vann, kok opp og la linsene trekke rett under kokepunktet i ca. 25 minutter til de er møre, men holder fasongen.

La linsene dryppe godt av, fjern hvitløksbåten og laurbærbladet. Hell linsene i en stor salatskål og la de bli kalde.

Hakk den andre hvitløksbåten, og bland de øvrige ingrediensene sammen med linsene. Smak til med salt og pepper og sett salaten i kjøleskapet 2 timer før servering.

Isteden for linser er det også godt med bønner, fetaost kan også byttes ut med fersk mozzarellaost.

Lag denne salaten i litt god tid før du skal servere den, slik at all smaken trekker inn i linsene.

Deilige retter med linser og bønner

Herlige salater

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

4 stjerner - basert på 19 anmeldelser

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Jamies spinatlinser

Jamies spinatlinser

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

3-400 g puy linser (sorte linser)
1 ss olivenolje
saften av 1 ½ sitron
salt pepper
1 dl bladpersille, hakket
2 dl grønn basilikum, hakket
1 håndfull frisk spinat, godt vasket, revet i biter

Fremgangsmåte:

Kok linsene. Når de er møre, helles vannet fra (NB! Hold av 6-7 ss).

Mens linsene er varme, tilsettes olivenolje, sitronsaft, salt og pepper, spinat og urter. Legg lokk på gryten og la den trekke i et par minutter.

Server spinatlinsene som egen kveldsrett med ferskt brød til eller som grønnsakgarnityr til kjøtt eller fisk.

Deilige retter med linser og bønner

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Bønnesalat

Bønnesalat

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

2 bokser hermetiske røde bønner eller annen type bønner
1 rødløk
2 gule paprika
½ purre
2 ss hakkede friske urter (f.eks. rosmarin, basilikum, timian)
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
½ ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

Sil av bønnene i et dørslag. Del paprika, løk og purre i biter og ringer. Bland sammen.

Tilsett urter, olje, sitronsaft og pepper. Salaten bør stå og trekke et par timer før servering.

Deilige retter med linser og bønner

Herlige salater

Innsendt av:
Foto: Anne Manglerud

Gi din karakter til oppskriften

5 stjerner - basert på 2 anmeldelser

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Linseburgere

Linseburgere

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

250 gr linser
1 skrelt gulrot i terninger
75 g skrelt sellerirot i terninger
salt
pepper
2 ss potetmel
1 egg
1 finhakket løk
evt. finhakket hvitløk
1 dl hakket bladpersille

Fremgangsmåte:

Linser og grønnsaker kokes møre hver for seg.

La vannet renne godt av før dette blandes/ males sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Bland i potetmel, egg, persille og løk. Smak til med salt og pepper. La deigen stå å hvile i minst 30 minutter.

Form deigen til burgere. Stek disse i litt olje i en varm panne.

Server med tomat- og løkskiver i grove hamburgerbrød eller sammen med råstekte poteter og nykokte grønnsaker.

Deilige retter med linser og bønner

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Meksikansk bønnegryte

Meksikansk bønnegryte

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

200 g brune bønner eller 1 boks hermetiske bønner
2 løk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 paprika, renset for frø, finhakket
2 ss olje til steking

6 skinnfrie tomater, finhakket eller 1 boks med hakket tomater
1 laurbærblad
1 frisk chilipepper, fri for frø, finhakket
2 ts chilipepper
100 g mais
2 ss frisk basilikum eller 2 ts tørket
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:

Vann ut brune bønner over natten (eller bruk hermetiske). Slå av vannet.
 
Kok bønnene møre i usaltet vann. La de renne godt av.
 
Fres grønnsakene i litt olje i en gryte. Tilsett tomater, laurbærblad, chili og krydder. Kok oppp og la syde i ca 10 minutter.
 
Ha i mais, bønner og limesaft og kok videre et par minutter. Smak til med salt og pepper.
 
Server gryten alene eller med kokt ris.

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

5 stjerner - basert på 24 anmeldelser

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Persisk suppe med linser

Persisk suppe med linser

Antall porsjoner:

4

Ingredienser:

1 ss soyaolje
1 løk i tynne skiver
2 fedd presset hvitløk
1 ts gurkemeie
1 ½ dl tørket mungbønner
1 l vann
½ dl ukokt ris
1 dl persillerot i terninger
1 dl squash i terninger
1 dl hakket koriander (frisk)
2 dl hakket bladpersille
2 dl hakket vårløk
½ dl hakket dill
4 dl kyllingbuljong
2 ss lettrømme
smak til med salt og pepper
 
Til pynt:
1 ss finhakket mynte
2-3 fedd hvitløk, stekt i skiver.

Fremgangsmåte:

Fres løk og hvitløk i oljen i en varm panne. Tilsett gurkemeie og mungbønner. Fres videre.

Hell på vann og gi et oppkok. Skum av. Skru ned varmen, la dette småkoke under lokk i ca 50 minutter.

Tilsett ris, grønnsaker, urter og kyllingbuljong og la alt småkoke i ca ½ time. Suppen serveres med en klatt lettrømme og godt brød til.

Ønsker du en kremet suppe kan du mose suppen med en stavmikser eller bruke en kjøkkenmaskin. Pynt med frisk mynte og stekte hvitløkskiver.

Deilige retter med linser og bønner

Nye spennende supper

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.


Ribollita - Toscansk grønnsakssuppe med Chevre fra Haukeli

Ribollita - Toscansk grønnsakssuppe med Chevre fra Haukeli

Antall porsjoner:

6

Ingredienser:

250 g hvite bønner, tørkede
1 svineknoke, saltet (ikke røkt)
100 g bacon
1 liten purre
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 løk
3 fedd hvitløk
½ savoykål
200 g loff i skiver, daggammelt
3-4 kvister frisk timian

Fremgangsmåte:

Bløtlegg bønnene i rikelig med vann over natten, eller i minst 12 timer.

Sil av bønnene og kok de deretter opp i nytt vann, senk temperaturen og la bønnene koke/trekke på svak varme i ca 1½ time.

Kok svineknoken mør i en gryte for seg (ca 1½ time) - ta opp og spar på kokekraften. Pass på å rense knoken for kjøtt mens den er varm - det er dermed lettere å fjerne kjøttet fra benet.

Kutt alle grønnsakene og baconet i terninger og fres de over middels varme til de blir blanke men ikke tar farge. Hell over kraften fra svineknoken og kok grønnsakene møre, ca ½ time, bland i de hvite bønnene og kjøttet fra svineknoken.

Smak suppen til med salt og pepper - legg så lagvis med loffen og sett kaldt over natten.

Varm opp suppen igjen og server denne med et dryss av smuldret Chevre og frisk timian, samt god olivenolje ved servering.

Deilige retter med linser og bønner

Nye spennende supper

Innsendt av:
Foto: Astrid Hals

Gi din karakter til oppskriften

Antall stjerner viser gjennomsnittvurderingen av oppskriften.