(Foto: Lars Zahner)

15 retter som alle kan klare

Vi snakker om velkjente oppskrifter som ikke krever altfor mye av deg som kokk. Men som gjør at du blir rikelig belønnet med skryt og lovord.

Det er ingen grunn til å kjøpe dette brødet når du baker det så lett selv:

Focaccia

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 pk tørrgjær (2 ts hvis heving over natten)
2 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
350 g hvetemel
ca 1 dl olivenolje
ca 1 ss grovt havsalt
frisk rosmarin

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i vannet og la blandingen stå i 10 minutter. Tilsett olivenoljen. Bland inn melet litt etter litt. Ha litt mel på bakebordet og elt deigen til den er smidig. Legg den i en bolle til heving i en time (eller aller helst over natten da kan du steke brødet om morgenen, alternativt kan du fryse det). Dekk med plastfolie. Smør en langpanne med olivenolje eller bruk bakepapir. Kna deigen og kjevle den til en tykk leiv som passer til pannen. La etterheve under et stoffstykke i 30 minutter. Lag groper i deigen med fingeren og drypp over godt med olivenolje. Dryss over grovt salt og rosmarinblader (grovhakket hvis de er store). Stek brødet ved 200 grader i 30 minutter. Skjæres opp i firkanter à 5x5 cm.

Tips:
Dette langpannebrødet er nesten en rett i seg selv. Du trenger bare litt spekeskinke og en salat ved siden av.

Sendt inn av

Foto:

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Denne caesarsalaten har en liten vri du vil elske:

Cæsarsalat med ruccula

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 pakker ruccula eller feltsalat
100 g bacon
 
4 tykke skiver lyst brød
4 ss olivenolje
2 fedd knust hvitløk
 
Cæsardressing:
1 egg
1 knust hvitløksfedd
2 ss sitronsaft
1 ts rødvinseddik
¾ dl olivenolje
salt og pepper
 
 
parmesan høvlet i fliser
hakket bladpersille

Fremgangsmåte

Skyll salaten.

Loffterningene ristes lysebrune i olje og knust hvitløk. Legg dem deretter på et fettsugende papir. Sprøstek bacon i terninger.

Gni inn salatbollen med hvitløk. Bruk gjerne en trebolle. Dressingen skal lages i denne bollen. Eddik, sitronsaft, olje, salt og pepper blandes. Tilsett egget som altså er kokt i 1 minutt! Visp godt.

Gjør de øvrige ingrediensene klare. Salaten blandes umiddelbart før servering på denne måten: Rucculasalat vendes forsiktig i dressingen. Tilsett parmesan og vend igjen forsiktig. Legg salaten over i porsjonsskåler, dryss bacon og brødterninger over. Og bladpersille på toppen.

Tips:
Du kan altså erstatte ruccula med feltsalat for en mildere smak.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Burgerdressingen lager du selvsagt selv:

Hamburgerdressing Else

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

1 dl majones

1 dl ketchup

¼ dl barbequesaus

1 plommetomat i terninger

1 ts tabascosaus

litt salt

Fremgangsmåte

Bland sammen til en tykk dressing.
Smak til med salt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Disse to suppene kommer du til å lage mange ganger når du først har lært dem:

Løksuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

6 store gule løk
4 båter hvitløk
2 ss meierismør
2 ss hvetemel
1 dl hvitvin
1 liter vann
2 hønsebuljongterninger
1 ss timian, finklippet
1/8 ts pepper
1 ts salt
Til gratinering:
4 store skiver loff
2 dl vellagret ost, f eks Cheddar, Jarlsberg eller Sveitser
1 ts salt
 

Fremgangsmåte

Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin. Fordel den varme suppen i 4 ildfaste suppeskåler/tallerkener.
Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen ved 250 grader til osten har smeltet.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Bergensk fiskesuppe

Antall porsjoner

6 - 8

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Kraft:
1 gulrot
½ løk , skrelt og i båter
¼ stilkselleri (stangselleri) (liten bit)
1 purre , grovhakket
10 hel pepper (pepperkorn)
1 ½ kg bein, skinn og hode av hvit fisk (torsk, flyndre e.l.)
1 ½ l vann
½ ts salt
Suppen:
4 gulrøtter, skrelt og i skiver
½ knollselleri (sellerirot), skrelt og i biter
2 små purrer, i skiver
3 dl kremfløte
Overnevnte kraft
1 ss eddik (7%)
3 dl seterrømme
2 skiver bacon , i biter
½ kg torskefilet (evt annen fiskefilet i biter)
½ kg laksefilet
3 ss hvetemel
salt og pepper
(eventuelt 1 boks fiskeboller)

Fremgangsmåte

Fiskekraft:
Før du koker kraften, skyller du fiskerestene godt og tar vekk gjeller og rester av blod.
 
Ha grønnsakene, pepperkornene og fiskeavskjæret i kjelen, ha i kaldt vann og kok sakte opp. Ta av skummet som danner seg på toppen med en sleiv.
 
Kraften skal ikke koke i mer enn 20 minutter på putrevarme. Koker den lenger, kan den bli bitter.
 
Når kraften er ferdig, siler du den gjennom et dørslag eller et rent kjøkkenhåndkle og smak til med salt.
 
 
Suppen:
Mens kraften koker, gjør du klar ingrediensene til suppen.
 
Kutt opp grønnsakene i tynne skiver eller ½ cm brede staver. Ha fløten og grønnsakene i kraften og kok opp.
 
Skru varmen litt ned og bland eddiken i rømmen. Ha det oppi suppen mens du visper godt.
 
Jevn suppen med litt mel rørt ut i vann som du rører ut i suppen - kok opp igjen og la koke i minst fem minutter.
 
Stek bacon i små biter sprøtt over middels varme og sett det til side.
 
Skjær fisken i suppeskjestørrelse og ha den oppi. La fiske trekke i suppen i ca 5 minutter, smak så til med salt og pepper.
 
Ha suppen i store dype tallerkner, dryss over sprøstekt bacon og server suppen med fersk brød ved siden av.
 
 
Tips: Her kan du godt bruke flere typer fisk og skalldyr i suppen, eller du kan eventuelt ha noen gode fiskeboller i.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Inviterer du på disse rettene blir du helt:

Chili con Carne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g kjøttdeig
2 løk, hakket
1 1/2 ss olje
2 fedd hvitløk, hakket
1 boks (400) tomater
2 bokser (400 g) bønner i tomatsaus
1 grønn paprika, i terninger
1 ts oregano
2 ts chilikrydder
salt
pepper

Fremgangsmåte

Stek kjøttdeigen sammen med løken i en jerngryte. Smuldre kjøttdeigen med en gaffel. Tilsett hvitløken, krydderne og tomatene. La det surre i noen minutter.

Bland i tomatbønnene og paprikaterningene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Server retten med salat og brød ved siden av.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ovnstekte svinekoteletter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 tykke svinekoteletter
1 fennikelknoll
3 hvitløkfedd
6 ss olivenolje
4 enerbær
salt
pepper
smør eller olje til formen

Fremgangsmåte

Gni kjøttet med en overskåret hvitløkfedd, skjær over resten av hvitløkfeddene på langs og stikk dem inn ved benet på kotelettene. Snitt i kotelettene, ikke for dypt, på begge sider.

Hakk fennikel og hvitløk og bland dette med knust enerbær, salt og pepper. Dekk kotelettene på begge sider med denne blandingen. Legg dem i en bolle og hell oljen over. La dem marinere i 3-4 timer. Vend på dem av og til.

Smør en ildfast form, legg kotelettene oppi og stek dem møre på middels varme, 160 C, i stekeovnen i ca 20 minutter.

Server gjerne med loff til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gresk lammegryte med kinakål

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 løk i tynne skiver
5-6 vårløk eller 1 purre
1,5 kg magert løk fra lår eller bog
4 ss olje
9 dl varm buljong eller vann
1 kinakål i grove strimler
4 ss hakket frisk dill
salt
Avgolemonosaus:
3 egg
saft av 2 sitroner
agurkskiver til pynt

Fremgangsmåte

Tørk kjøttstykkene med kjøkkenpapir. Fres løken i oljen til den er blank og myk. Øk varmen og stek kjøttet 10-15 minutter, snu og vend det ofte. Tilsett buljong eller vann og litt salt. Legg på lokk og kok på svak varme til kjøttet er mørt, ca 45-60 minutter.

Ha i kinakål og 3 ss dill og bland forsiktig. Legg på lokk og la gryten trekke i 15 minutter. Ta den av platen.

Pisk sammen egg og sitronsaft og pisk i litt av den varme kraften fra kjøttgryten.

Ta kasserollen av platen og tilsett eggblandingen i en tynn stråle mens du rister på gryten. Vend forsiktig sammen. Varm forsiktig opp i 3-4 minutter mens du rister på gryten så kjøttet dekkes av et tynt lag saus. Gryten må ikke koke, da skiller sausen seg.

Denne retten er typisk vår- og påskerett som helst lages av kopplam og vårens første grønnsaker.

Mange av ingrediensene i denne retten brukes også i magrista - en suppe som ofte er den første kjøttretten man spiser etter at fasten er over, etter oppstandelsesmessen ved midnatt lørdag. Helst skal retten lages av lammelår, men utbenet bog går like bra. Server brød til og bruk brødbiter slik at du får med deg all den gode kraften

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Tre desserter som alle rundt bordet vil elske:

Pannekaker som bløtkake

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

4 dl melk
2 dl hvetemel
2 egg
1/2 krm. salt
1/2 ts bakepulver
smør til steking

Karamellsaus:
1/2 dl sukker
2 ss vann
1 appelsin
1 krm. kanel

Fyll:
ca. 3 dl bringebær og blåbær, mosede
sukker

Garnering:
3 dl kremfløte
bringebær og blåbær

Fremgangsmåte

Rør alt sammen til en klumpefri røre og stek 5 - 7 pannekaker. Avkjøl dem.
Kok opp vann og sukker, la det koke i 1 min. Vask appelsinen og riv skallet. Ha litt skall i laken. Press appelsinen og rør i saften, smak til med kanel. Kok laken inn til sirup.
Smak de mosede bærene til med litt sukker og legg pannekakene sammen med bærmosen mellom lagene.
Visk fløten og legg den på i topper. Dekorer med friske bær og ringle karamellsausen over.
 
Tips:
En enkel og populær kake for store og små. Kan med fordel forberedes i god tid. Fyll med de bærene du har lett tilgjengelige.

Foto: S FRENCH

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lett-å-lage sjokolademousse

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 egg
1 1/4 dl melk
1 dl sukker
4 ss kakao
5 plater gelatin
2,5 dl kremfløte
 

Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i en kopp med kaldt vann. Visp egg og sukker og kakao i en kasserolle til det ikke er klumper. Tilsett melk og la det koke til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinplatene, og rør i forsiktig. Ta kasserollen av platen. Avkjøl. Pisk krem. Bland kremen i resten av massen. NB. Blandes det når det er kaldt, blir det skikkelig mousse, hvis det blandes når det er varmt, blir det en tofarget dessert, med sjokoladepudding nederst, og sjokoladekrem øverst.

Fordel i porsjonsskåler eller hell i en stor serveringsbolle.

Tips:
Pynt gjerne med litt krem hvis ønskelig, og det kjempegodt med litt vaniljesaus på.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Portvinsduftende karamellpudding

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 ½ dl melk
2 ½ dl kremfløte
1 kanelstang
skallet av 1 appelsin skåret i lange strimler
250 g sukker
2 ss vann
3 hele egg + 2 eggeplommer
2 ss portvin
½ ts vaniljeessens

Fremgangsmåte

Flan er den mest populære desserten i nesten enhver taberna og tasca i Spania og Portugal. Tillegget av portvin i denne oppskriften plasserer denne silkeglatte desserten på Oportos middagsbord.

Varm melk, fløte, kanelstang og appelsinskall i en kjele på middels sterk varme, til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen og la det trekke 1 time.

Gjør klar seks porsjonsformer på 1 ¼ dl. Kok opp 125 g sukker sammen med vannet i en liten kjele på sterk varme, og rør til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke, men uten å røre i 6-8 minutter til sukkerlaken blir gyllenbrun. Ikke la den bli for mørk, for da kommer puddingen til å smake bittert. Ta kjelen av varmen, og fordel jevnt og forsiktig den varme karamellsausen opp i porsjonsformene. Drei raskt på formene, slik at de blir dekket av karamell. Sett dem til side i en langpanne.

Hell melk-fløteblandingen i en kjele gjennom en finmasket sikt. Varm den opp, til små bobler kommer opp langs kanten av kjelen. Sett den til side.

Pisk hele egg og eggeplommer til det skummer. Tilsett gradvis resten av sukkeret og pisk til eggedosisen er lys og tykk. Tilsett den varme melk-fløteblandingen litt etter litt mens du hele tiden pisker. Rør inn vaniljeessens og portvin. Hell blandingen gjennom en fin sikt over i en mugge. Hell den så forsiktig oppi de karamellkledde formene. Hell så mye varmt vann i langpannen at det rekker halvveis opp på porsjonsformene. Dekk langpannen med aluminiumsfolie.

Stek ved 165 C i ca 30 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stiker ned i midten av en av puddingene. Ta porsjonsformene ut av vannbadet, la dem avkjøle seg og sett dem i kjøleskapet til de blir helt kalde.

Før servering fører du en kniv langs innsiden av formene og hvelver puddingen ut på lave dessertskåler. La det som måtte være av karamelsaus i formen dryppe ned på puddingen. Server med en gang.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Du kommer ikke utenom disse to kakene: 

Lettvint eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

5 epler
300 gr hvetemel
300 gr smør
300 gr farin
4 egg
2 ts bakepulver
sukker og kanel
hakkede mandler

Fremgangsmåte

Skrell eplene og del i grove båter - ta ut kjernehusene. La eplene ligge i litt vann med sitron så blir de ikke misfarget.

Bland de tørre ingrediensene. Smuldre i det kalde smøret - deigen skal være finkornet. Visp sammen eggene og rør de sammen med smuldredeigen til en glatt deig.

Røren has i en smurt springform, trykk eplebåtene ned i deigen. Strø over med sukker, kanel og hakkede mandler. Du kan evt også ha i noen rosiner hvis du ønsker. Stekes på 180 gr 40 - 45 min.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ostekake

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

225 gr kjeks
110 gr smør
 
1 pk sitrongelé
1 pk lettrømme
1 pk fløte
2 pk kremost (mandarin)
110 gr melis
Vaniljesukker

Fremgangsmåte

Kjør kjeksen i en foodprosessor til finkornet. Smøret smeltes og blandes med kjeksen. Trykk blandingen ut i en springform (ca 22 cm). Settes kaldt i ca 30 min.
 
Lettrømme, fløte, kremost, melis og vaniljesukker blandes til en glatt røre. Hell det over kjeksbunnen. Settes i kjøleskapet til kaken er stivnet.

Geleen lages som anvist på pakken, men med halvparten av vannmengden (2½ dl). Når den begynner å stivne, helles den over kaken, og settes i kjøleskap.

Tips:
Pynt gjerne med godt mandarinsyltetøy.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen