19. september i Oslo - Talisker - storhet i fem glass

En ny whisky lanseres på det norske markedet i disse dager. Bli med en av norges fremste whiskyeksperter, Chris Maile, på whiskykurs og vær blant de første i Norge som smaker Talisker 18 Y.O. og andre Talisker-spesialiteter.
Redaksjonen
25 August 2005 - 12:32

Six Classic Malts har siden sin introduksjon på begynnelsen av 1980-tallet blitt et begrep for whiskykjennere verden over - Talisker som er en Islands-whisky er en av disse seks. De seks single malt-whiskyene er nøye utvalgt som de beste representantene fra hvert av de skotske produksjonsområder. Disse tradisjonsrike whiskyene omfavner til det fulle den variasjonen man finner i både smak og karakter fra de forskjellige områdene. Symbolet som er blitt valgt for å representere the Six Classic Malts er passende nok en Quaich - en tradisjonell skotsk drikkebolle som kun ble brukt til å drikke de fineste whiskyer fra. Produsenten Diageo er i dag verdens største produsent av premium whisky, og du finner flere kjente merker i deres portefølje i tillegg til de fem vi skal smake denne kvelden.

Benytt denne enestående anledningen - meld på deg og dine venner i dag!

Talisker - Islands-whisky med historie
The Cuilins heter de dramatiske åsene på øye Skye, og er hjemmet til Talisker destilleriet. Øya er viden kjent for sin fantastiske urørte og ville natur, og geografien på øya er slik at uansett hvor du måtte befinne deg på den er du ikke mer enn 7-8 kilometer fra kysten. Midt i de grønne bakkekammene på den værharde vestkysten av øya reiser det kritthvite destilleriet seg stolt på bredden av Loch Harport. Talisker House er setet til den eldste sønnen i klanen MacLeod og har tatt sitt navn fra det norrøne navnet til det nærmeste fjellet, Thalas Gair ("Sloping Rock").
Destilleriet ble grunnlagt i 1830 av to doktorsønner, Hugh og Kenneth MacAskill, og ekspanderte gradvis over årene til de i 1900 hadde sin egen trikk, pier og boligkompleks. I 1928 begynte de å dobbeltdestillere. Store deler av komplekset ble skadet etter en brann i 1960, blant annet hele bryggerhuset og pot-stills'ene som måtte bygges nye. Heldigvis viste deg seg at de nye destillasjonsapparatene som var bygget etter tegningene av de originale, ga et like godt resultat som de gamle som gikk med i brannen. Den tradisjonelle metoden med fermentering i store trefat (washbacks) benyttes fremdeles, og vannet som benyttes kommer fra Hawk Hill som renner langsmed produksjonslokalene. Dette rustrøde vannet har et umiskjennelig torvaktig preg som bidrar i stor grad til sluttproduktets karakter.

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen destilleriet på de merkelige, spisse, pagodeformede pipene som stikker opp fra taket og som vitner om tidligere tiders torvfyrte ovner som ble brukt til å tørke malten, og som gav Talisker dens karakteristiske røykfylte aroma og smak.I dag foregår denne røykingen annet steds hen, men etter de samme spesifikasjoner som sikrer Taliskers egenart.  Talisker har i dag fem destillasjonsapparater - to store som benyttes til førstedestillatet og tre små som står for annen gangs brenning. Fatlagringen i de store lagerlokalene med sjø og salt i luften gir whiskyen det karakterisktriske maritime preget som forbindes med disse whiskyene.

Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene. Chris Maile er av skotsk hærkomst og familien hans kommer fra Skye, som også er Talisker's vugge. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.

En kanskje medfødt interesse for whisky førte til et engasjement som whiskykonsulent i Norge for United Distillers, senere Diageo. Han har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn fem år, og har gjennom mer enn 250 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker. Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes i slutten av oktober.

Vi får smake disse fremragende whiskyene fra Talisker:
Talisker 18 Y.O.
(tilgjengelig i Bestillingsutvalget fra 1. september 2005 - Vnr. 44584, kr. 499)
Talisker Distillers Edition 1991
(tilgjengelig i Norge kun på TaxFree (600,-). Pris i Storbritannia £36)
Talisker 25 years Refill Cask (57,8%)
(Ikke tilgjengelig i Norge - pris i Storbritannia £105)
Talisker 175th Jubileum
(finnes kun på destilleriet - ikke i salg)

Dette arrangementet er nå gjennomført.

Tid: 19. september 2005 kl. 19.00 - ca. 21.15
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 190905. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 15.09.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her