20 østers på 76 sekunder

Norgesmester i østersåpning 1998 heter Torkil Lehn fra nyåpnede Restaurant Acqua i Oslo. Etter å ha vunnet 2. heat slo han likeså godt til og vant finalen den 3. mai ved å åpne 20 østers på 1 minutt og 16 sekunder.

På annenplass kom Rune Pal, Restaurant Solsiden , og tredjemann er fjorårets Norgesmester Thomas Haug, Restaurant Bagatelle. I alt 24 kandidater slåss om tittelen og premien som er tur til og deltakelse i østers-VM i Irland kommende september. Selvsagt sponset av SAS. Fra og med i år var NM i østersåpning et offisielt mesterskap. Dessuten følges de samme reglene som blant annet i VM selv om juryen i år besluttet at det i finalen skulle være 20 og ikke 30 østers. Derfor er det ikke lett å vurdere norgesrekorden mot verdensrekorden som er 30 østers på 100 sekunder. Men det er ikke bare hurtighet som ble premiert. De åpnede østersene skal ikke være ødelagte av skjellrester og tilgriset av blod. Det siste høres kanskje kuriøst ut, men faktum er at østersåpning i høyt tempo er en blodig aktivitet. Deltakerne var derfor godt rustet med plastrede fingre og håndflater, brynjehansker, og mer kreative vrier som avklipte gummi- og hagehansker. De åpnede østersene skal dessuten anrettes pent etter åpning. Eventuelle feilskjær gir tilleggssekunder. Den nådeløse jury bestod i år av Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Bent Stiansen, Statholdergaarden, Lucien Mares, Le Canard, Lars Barmen, Lipp og Kjell-Arne Jonssæter, Acqua. Det er fjerde gang at NM i østersåpning gikk av stabelen. Restaurant Solsiden, som ligger på Akershusstranda i Oslo, er blitt fast tilholdssted for konkurransen som følges av 3-400 ansatte i restaurantbransjen. Samarbeidspartnere for NM''et er foruten Solsiden og SAS, også vin- og brennevinsdistributøren Vectura, østersleverandørene Sea Life/Naustvik, T. Storm & Sønner med Bollinger Spéciale Cuvée, en utmerket champagne til østers, og Apéritif.

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen