22. august i Oslo - Portugisisk vinkunst på Ekebergrestauranten

Innled denne høsten med en fantastisk fire-retters middag med følge av ikke mindre enn 10 viner fra et av Portugals mest betydningsfulle vinhus.
Redaksjonen
01 August 2005 - 14:59

Bacalhõa, Vinhos de Portugal, er en vinprodusent av betydelig format - og én av Portugals syv aller største vinprodusenter. Dette er en pionérbedrift som står for kreativitet og originalitet. Dette gjenspeiles i et høyt kvalitetsnivå på deres viner, fra den rimelige J.P.-serien til Quinta da Bacalhôa og Moscatel de Setúbal. Denne kvelden vil en av Bacalhõas vinmakere lede oss gjennom den fantastiske porteføljen.

Les mer om Bacalhõa nedenfor, eller klikk FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="historikk">her.

Bli med og opplev denne kvalitetsprodusenten og ikke minst de kunstneriske og fantastiske kreasjonene betjeningen på Ekebergrestauranten har komponert for å fremheve de enkelte vinenes smak.
 

MENY
Bacalhôa, Vinhos de Portugal
Winemakers Dinner
Ekebergrestauranten
22. august 2005
*
Apéritif
Loridos Chardonnay 2000
*
Grillet sverdfisk, serveres med caponata og sabasjy
Catarina 2004
**
Saltimbocca av kanin med salvie og serranoskinke,
rabarbraconfit, spinat og pastinakk-sennepscréme
J.P. Garrafeira 2000
Meia Pipa 2001
Só Touriga Nacional 2001
***
Pepperglasert lammecarré
med sesongens sopp og pinje-estragonsjy
 Santa Fé de Arraiolos 2004
Quinta da Bacalhôa 2000
Palacio da Bacalhôa 2000
****
Fiken- og aprikosclafoutis
med hjemmelaget vanilje- og honningis
Moscatel de Setúbal
*
Moscatel de Setúbal 1996
*

Dette er de 10 vinene du får servert til menyen:
 

● Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs
(ikke i salg i Norge - anslått pris er kr. 200,-)

Dette arrangementet er nå avholdt.

Tid: 22. august 2005 kl. 19.00 (til ca. 22.00)
Pris: kroner 950 inkl. mva
Sted: Ekebergrestauranten, Kongsveien 15, 0193 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220805. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 17.08.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Historikk
Bacalhõa ble grunnlagt i 1922, og het opprinnelig João Pires & Filhos. Huset levde en relativt anonym tilværelse frem til slutten av 70-årene, da António d'Avillez ble den største aksjonæren i selskapet. António d'Avillez kommer fra en famiilie med lange tradisjoner innen fremstilling av vin, og hans entusiasme for nyskapning blandet med ambisjon og lidenskap for vin, har bragt Bacalhõa dit det er i dag.

Over årene har Bacalhõa investert betydelige summer i moderniseringen av produskjonsmetoder og i vingårdene. Dette førte i 1982 til at de gikk over i en ny æra der man begynte å markedsføre sine egne viner, som ble en suksess over natten.

I 1998 gikk familien Berardo fra Madeira inn som majoritetseiere i Bacalhõa. Dette er en familie som i Portugal bl.a. er kjent for sine rike kunstsamlinger. I samarbeide med António d'Avillez som har beholdt et antall aksjer, gikk de raskt i gang med et fornyelsesprogram for Bacalhõa. Programmet består av nyplantinger, lansering av nye viner, nytt design av etiketter for eksisterende viner samt tiltak for generell kvalitetshøyning hos Bacalhõa.

Eiendommer
Bacalhõa har investert betydelige summer på oppkjøp av flere eiendommer over de siste årene. Gjennom et partnerskap med Lafite Rotschild har Bacalhõa sikret seg Quinta do Carmo, som representerer en betydelig nyvinning for huset.
Vingården Monte das Ânforas i Arraiolos, Alentejo, er modernisert og forsynt med nye mottaksenheter for druene, produksjonsutstyr og lagringstanker. Dette har blitt et sjarmerende sted i vakre omgivelser der Bacalhõa har brukt gamle amforaer fra Alentejo som dekorasjonselement.
Bacalhõa's store stolthet er Loridos hvor de produserer sine musserende viner med samme navn. Dette er opprinnelig et gammelt italienskeiet gods som ligger i Bombarral, nær den kjente turistperlen Óbidos, like nord for Lisboa. Vi skal få gleden av å smake Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs, som apéritif denne kvelden.

Druer
Bacalhõa har nå avsluttet nyplanting av 65 hektar vinplanter med perfekt resultat og på rekordtid. Et nytt planleggingssystem er innført for å utnytte ressursene best mulig i produksjonen. Dette skal bidra til å opprettholde de gunstige prisene samtidig som kvaliteten økes.
Et annet bevisst tiltak for å bedre druenes kvalitet har vært å redusere produksjonen pr. hektar med opptil 30-60%. Bacalhõa har dessuten satt inn ressurser i et 'Green Harvest' program, der de plukker bort de første modne druene, slik at alle druene får best mulig kvalitet og maksimal konsentrasjon. Enda et bidrag til å sikre vin av høy kvalitet.

Endrue-viner
Bacalhõa var med daværende vinmaker Peter Bright de første i Portugal som plantet Cabernet Sauvignon og Chardonnay, og de lanserte da bl.a. Quinta da Bacalhôa som er en fantastisk Cabernet/Merlot vin og Cova da Ursa en ren Chardonnay.
Av utenlandske druer valgte Bacalhõa nå Syrah, og nylig lanserte de en ren Syrah som den første i en serie nye éndrue-viner. Forøvrig består nyplantingene av Touriga Nacional, Touriga Francesa, Trincadeira, Aragonez, Alfrocheiro og Petit Verdot med tanke på flere nye viner i denne serien kalt 'Só' (=bare).

Dessertviner
Dessertviner er det ikke mange som forbinder med Portugal, men Bacalhõa produserer en fantastisk vin i sin Moscatel de Setúbal, som også ble servert til desserten under Nobel-middagen i Stockholm i 2002. Det er klart at vi ikke kan være noe dårligere og avslutter selvsagt denne fantastiske middagen med denne vinen.

Bacalhõa har gjort seg bemerket på mange områder også utenom selve vinproduksjonen, og deres kunstsamling i Azeitão er vel verdt et besøk.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="meldpaa">Meld deg på her (klikk)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her