26. november 2001 - Bli med Apéritif på vin- og viltmiddag

Bli med Apéritif til Restaurant Fogo og opplev det beste av norsk vilt satt i kombinasjon med supre viner fra Frankrike, Italia og Portugal. En en stor fireretters meny og hele syv viner. Lær samtidig hva slags vin du skal kombinere med de forskjellige ty
Redaksjonen
05 November 2001 - 15:50

Vilt i Norge er ikke helt det samme som vilt lenger ned på kontinentet. Fri bevegelse i norsk natur gjør noe med kjøttets smakskarakter, og samtidig bidrar til at den smaksmessige kombinasjonen med det vi gjerne kaller viltviner oppnår å sette oss i en fullkommen ekstase.

Og det er akkurat det vi håper å overbevise deg om denne kvelden. Ved hjelp av syv viner av både hvit, rød og søt karakter, nøye tilpasset og valgt ut til menyen du finner nedenfor, skal du selv få oppleve på hvilken måte mat og vin kan utfylle hverandre.

Arrangementet er nå avholdt.

Kveldens meny:

MENY
*
Røkt rensdyrhjerte
med høstsalat og nøtter
**
Norsk skogsdue
på braisert savoykål og linsekrem
***
Reinsdyr fra Røros
med kirsebæraigree-doux
glasert sellerirot og skogsopp
****
Bærclafoutis
med sprøtt bakverk og karamellis

Arrangementet er nå avholdt.

Viner for kvelden:

Clos de Pape Blanc 1999 (Paul Avril)
Varenummer: 45019 - kr. 273,10
Distrikt: Châteauneuf-du-Pape (Frankrike-Rhône)
Druetype: 20% Rousanne, 20% Barboulenc, 20% Clairette, 20% Grenache, 20% Picpoul
Om distriktet: Chateauneuf-du-Pape er krumtappen i Rhône, og ligger rett nord for Avignon. Vinstokkene er plantet med godt mellomrom, som lave busker tilsynelatende uten jord men med rosa og beige stener mellom plantene. Vinen fra Chateauneuf-du-Pape har den høyeste minimumsgrensen for alkohol av alle viner i Frankrike, 12,5 prosent, og var den første som ble regulert på denne måten. Det fremstilles 100 000 hektoliter vin her årlig og 97 prosent av den er rød. Flere produsenter lager den klassiske dype og mørke vinen, hvor de bruker sin egen blanding av de 13 tillatte druetypene som gir varierende aromatisk, varierende tanninrike og vanligvis lagringsdyktig vin.
Farge: Klar, gullgul farge.
Nese: Rik og kraftig nese med hint av urter.
Smak: Fyldig, rik og meget elegant. Behagelig balansert syre og lang ettersmak.

Bricco Viole 1997 (Sylla Sebaste)
Varenummer: 31666 - kr. 177,20
Distrikt: Piemonte (Italia)
Druetype: 50% Nebbiolo og 50% Barbera
Om distriktet: Piemonte er den største regionen i Italia, men siden 43 prosent av området er fjell og 27 prosent er sletter, er det ikke overflod av områder til å produsere kvalitetsvin. Klimaet betegnes som continentalt, men er i virkelighten kaldt og fuktig om vinteren, uten snø, og meget varmt om sommeren. Piemontes vindyrkende områder deles hovedsaklig i to hovedområder; det ved føttene av alpene i nord samt Monferrato og Langhe åsene i sør mellom Po-elven og Apenninene.
Farge: Klar blårød farge.
Nese: Behagelig duft av kirsebær og fiol, med god frisk frukt.
Smak: Nebbiolo gir vinen struktur (som Nebbiolo alltid gjør), og Barbera gir frukt og syre. Dette er en vin med ryggraden til en Barolo, men er myket opp for å kunne nytes tidligere.

Saint Joseph 1998 (Domaine Courbis)
Varenummer: 32201 - kr. 198,50
Distrikt: Rhône (Frankrike)
Druetype: 100% Syrah
Om distriktet: Vinmarkene i Rhônedalen blir delt naturlig i to grupper, i nord som kun står for 5 prosent av produksjonen, men det meste er fine viner. I sør fremstilles resten, og her er de fine vinene i klart mindretall. Saint Joseph ligger nord for Cornas som er kjent for å være lik den edlere Hermitage. Frem til 1969 bestod den av seks kommuner, horav den beste trolig var Mauves. Fra 1969 er appelasjonen utvidet til å omfatte 45 kommuner, og vinmarkene har økt fra 97 til 648 hektar.
Farge: Klar, tett rubinrød farge.
Nese: Kraftig og rik duft av pepper, urter og paprika.
Smak: Smak av pepper, røde frukter bær og paprika. Kraftig og konsentrert, med lang ettersmak.

Camp du Rouss Barbera d'Asti 1998 (Coppo)
Varenummer: 45201 - kr. 186,20
Distrikt: Piemonte (Italia)
Druetype: 100% Barbera
Om distriktet: Piemonte er den største regionen i Italia, men siden 43 prosent av området er fjell og 27 prosent er sletter, er det ikke overflod av områder til å produsere kvalitetsvin. Klimaet betegnes som continentalt, men er i virkelighten kaldt og fuktig om vinteren, uten snø, og meget varmt om sommeren. Piemontes vindyrkende områder deles hovedsaklig i to hovedområder; det ved føttene av alpene i nord samt Monferrato og Langhe åsene i sør mellom Po-elven og Apenninene.
Farge: Klar meget konsentrert mørk rød farge.
Nese: Behagelig bløt duft med hint av fioler og kirsebær.
Smak: Kraftig og rik, med bløte tanniner og meget god frukt. Lang ettersmak.

Mourgues du Gres 1998 (Domaine Mourgues du Gres)
Varenummer: 10820 - kr. 116,10
Distrikt: Costiere De Nîmes (Frankrike)
Druetype: 60% Syrah, 40% Grenache
Om distriktet: Costiere de Nîmes ligger som den sørlige avslutningen av Rhônedalen. Dette gjenspeiles i vinene, de har mye av den samme smaksstruktur som storebrødrene i fra nord.
Farge: Tett, mørk blårød farge.
Nese: Konsentrert duft med urter, pepper og røde frukter.
Smak: Fyldig og kraftig vin med smak av urter, pepper og skogsbær.

Niepoort Vintage Character (Niepoort)
Varenummer: 31662 - kr. 175,30
Distrikt: Oporto (Portugal - Douro)
Druetype: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Francesa
Om distriktet: Området ligger helt nord i Portugal. Følger elven Tedo inn i Pinhão-dalen, som er mest kjent for portvinsdyrking. Dette området blir nå regnet for å være det nye rødvinsområdet i Portugal. Kun halvparten av produksjonen av vin blir til portvin, og dette gir store mengder med høykvalitets rødvin for salg.
Farge: Klar, mørk rubinrød farge.
Nese: Rik duft av røde frukter.
Smak: Behagelig rund med god frukt og fylde. Bløte tanniner.

Monbazillac Lajonie (Vignobles Lajonie)
Varenummer: 45537 - kr. 114,40
Distrikt: Bordeaux (Frankrike)
Druetype: Sauvignon Blanc og Semillion
Farge: Klar gylden farge.
Nese: Fin duft av fiken og tørket frukt.
Smak: Behagelig fylde og godt balansert sødme. Lang ettersmak.

Dato: 26. november 2001
Klokkeslett: 19.00
Sted: Restaurant Fogo, Karl Johansgt. 33, 0162 Oslo
(3. etg. i Karl Johan Hotell). Tlf: 22 33 80 40
Pris: 825 inkl. mva.

Avmeldingsfrist: 18. november 2001 kl. 23:59

Arrangementet er nå avholdt.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 261101. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her