7 knallgode salater du kan ha til middag

Selvfølgelig kan en salat utgjøre hele middagen. Her får du mange gode oppskrifter og tips om andre gode salatretter.

Det er bare tull at salater er for kaniner. Til det finnes det altfor mange måter å lage en salat både mettende og mektig. I vår kokebok myldrer det av slike gode salater.

Her har vi plukket fram noen gode eksempler, både med og uten kjøtt eller fisk. Kanskje du finner gode ideer til hva du kan lage på neste kjøttfrie dag?

Og er ikke det et tema, er disse salatene veldig gode som tilbehør.

Her finner du hele kapitlet med salatoppskrifter i kokeboka

Potetsalat med rødløk og kikerter

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg potet
2 ss rapsolje
1 ½ ts flaksalt
1 boks hermetiske kikerter
2 vårløk
1 rødløk
250 g rød cherrytomat
100 g fetaost
70 g ruccula   

Dressing:
2 ss hvitvinseddik
3 ss rapsolje
2 ts dijonsennep
nykvernet svart pepper
¼ ts salt
1 båt hvitløk

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225°C.

Vask potetene godt og del dem i båter. Bland dem med olje.

Fordel potetbåtene ut over en stekeplate med bakepapir. Strø på salt, og stek potetbåtene midt i ovnen i ca. 25 minutter til de har fin farge og er gjennomstekte.

Skyll kikertene godt i rennende kaldt vann og la dem renne godt av.

Vask, skrell og skjær vårløk og rødløk i tynne ringer.

Legg de bakte potetbåtene på et serveringsfat og bland med kikerter, tomater i båter og smuldret fetaost. Topp salaten med løk og ruccul

Pisk sammen eddik, olje og sennep til dressingen. Tilsett salt, pepper og finhakket hvitløk.

Hell dressingen over salaten eller server dressingen ved siden av.

Deilig potetsalat som tilbehør til f.eks. spekemat eller som en egen rett alene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Se alle de fristende oppskriftene på potetsalat

Middagssalat med bønner og sjampinjong

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

250 g frisk sjampinjong

2 rødløk

2 båt hvitløk

2 rød paprika

3 ss olivenolje

salt og pepper

4 egg

2 hjertesalat

1 boks store hvite bønner

3 ss hakket frisk kruspersille

4 ss olivenolje

2 ss balsamicoeddik

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 250°C.

Del sopp i to. Skrell og del løk i tynne skiver. Del paprika i to, fjern frø og hinner og skjær i strimler.

Legg grønnsakene i en ildfast form, bland inn olivenolje og salt og pepper.

Sett formen inn i ovnen og bak grønnsakene i ca. 10 minutter.

Kok eggene i ca. 8 minutter. Skyll dem i kaldt vann, avkjøl, skrell og del dem i to.

Rens og del salat i mindre biter.

Hell væsken av bønnene og skyll dem i kaldt vann.

Legg salaten på fat. Fordel grønnsaker og bønner over. Legg på halve egg og strø over hakket frisk kruspersille.

Bland sammen olivenolje og balsamicoeddik og hell over salaten like før servering.

Skiver av ferskt brød smaker godt til.

Tips:  

Salaten kan du spise som en egen rett til middag med brød til eller du kan servere den som tilbehør til annen middag. Det som er igjen, putter du i en boks og har til lunsj dagen etter.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bønner er en veldig god erstaning for kjøtt i mange retter

Linsesalat med avokado

Antall porsjoner

3-6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Kok linsene i vann og salt under lokk i ca. 20 minutter. Avkjøl vannet og sil det så fra.

Legg linsene på et fat.

Du kan også kjøpe ferdige kokte linser (boks eller små kartonger) som du bare skyller i kaldt vann og lar renne godt av.

Skjær salat i biter og del tomater i to.

Del og ta ut kjøttet av avokadoene. Skjær kjøttet i skiver.

Skjær rødløk i strimler/tynne ringer.

Bland alt med linsene og strø over oliven.

Finhakk chilien og strø halvparten over salaten sammen med ruccula.

Dressing:

Bland rømme med limeskall og -saft, resten av den hakkede chilien.

Smak til med salt.

La dressingen stå kaldt i minst 10 minutter.

Fordel dressingen over salaten eller server den ved siden av.

Salaten serveres med nachochips.

Tips:

Dette er en fin salat å inkludere om du har en tacofest. Eller å servere til de vanlige taco-greiene, gjerne som et alternativ eller tillegg til guacamole.

Meksikanske smaker preger denne salaten med linser og masse grønnsaker. Server gjerne salaten med nachochips.

Fremgangsmåte

2 dl gule linser

6 dl vann

½ ts salt

2 hjertesalat

100 g rød cherrytomat

2 avokado

1 rødløk

1 dl grønne oliven uten stein

1 rød chili uten frø og hinner

¼ pk ruccula   

Dressing:

2 dl lettrømme

revet skall av 1 lime

2 ss limesaft

noen dråper tabasco

¼ ts salt

nachochips

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Se våre andre oppskrifter på salat med linser

Rødbete- og kålrotsalat

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

250 g rødbete

250 g kålrot

100 g chevre (hvit geitost)

40 g brødkrutonger

frisk timian

rapsolje eller olivenolje

flaksalt

nykvernet pepper   

Brødkrutonger:

1 skive landbrød (helst gårsdagens)

2 ss smaksnøytral olje

Fremgangsmåte

Skjær eller riv brød i små terninger. Stekes til de er gylne og sprø i stekepanne med olje.

Skrell og skjær rødbeter og kålrot i terninger på 2x2 cm. Legg i ildfast form og ha over 3 ss olje og litt flaksalt.

Bakes i ovnen på 200°C i 10 minutter eller til rotgrønnsakene er møre.

Legg grønnsakene over på serveringsfat og riv over osten. Ha på krutongene.

Pynt med frisk timian og topp salaten med litt olje og nykvernet pepper.

Tips:

Det er fantastisk å bruke rotgrønnsaker i salat. Her har vi brukt bakte terninger av rødbete og kålrot, men du kan selvsagt bruke det du finner i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Sammen med brødkrutonger og litt hvit geitost så blir det en mettende og kjempegod salat du gjerne kan servere til middag.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødbeter smaker fantastisk hele året

Bulgursalat med bakte rotgrønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

3 gulrot

3 persillerot

3 rødløk

1 ½ ss olivenolje

salt og pepper

2 dl bulgur

150 g sukkererter

2 ss sitronsaft

3 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225°C. Sett inn et stekebrett som skal bli varm. Bruk gjerne bakepapir.

Skrell gulrøtter, persillerot og rødløk. Skjær grønnsakene i biter og løk i båter. Bland med olje, salt og pepper. Legg grønnsakene, unntatt løken, på det varme brettet i ovnen.

Sett brettet midt i ovnen i 20-25 minutter eller til alt er mørt. Bland litt etter halve tiden med en stekespade, e.l. og legg i rødløken.

Ta ut grønnsakene og la dem avkjøles litt.

Kok bulgur etter anvisning på pakken.

Rens sukkerertene og kok dem sammen med bulguren når det gjenstår 2-3 minutter av koketiden.

Bland grønnsaker med bulgur, sukkererter, sitronsaft, og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Om du ønsker så kan du tilsette litt sprøstekt bacon, men det er ikke nødvendig.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bulgur kan brukes til så mangt - bare se her

Potetsalat med tunfisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

6 poteter
4 egg
1 boks hermetisk tunfisk i olje
1 rødløk
250 g rød cherrytomat
1 dl kapers   

Dressing:
2 dl lett crème fraîche
1 dl hakket frisk kruspersille
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok potetene, avkjøl, skrell og skjær dem i båter.

Kok eggene i ca. 8 minutter. Skyll dem en stund i kaldt vann og skrell dem.

La tunfisken renne godt av.

Skjær løken i tynne ringer.

Bland alle ingrediensene til salaten forsiktig sammen og legg på fat.

Hakk kruspersillen og bland med crème fraîche. Smak til med salt og pepper.

Server salaten med dressingen og ferskt brød.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Prøv også en av disse oppskriftene med quinoa

Quinoasalat med sukkererter og kylling

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 kyllingfilet

1 ss olje

sitronsaft

120 g quinoa

1 gul paprika

1 pk sukkererter

250 g rød cherrytomat

alt og pepper etter smak    

Dressing:

2 dl yoghurt naturell

1 avokado

1 lime

1 båt hvitløk - finhakket

noen dråper tabasco

 

 

Fremgangsmåte

Stek kyllingfiletene i olje i en stekepanne, ca. 5 minutter på hver side.

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Skjær kyllingen i litt store biter.

Del og rens paprika og skjær i skiver. Skjær tomatene i to og rens sukkerertene.

Bland quinoa med kylling, paprika, sukkererter og tomater og smak til med salt og pepper.

Del avokadoen og fjern steinen. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel.

Bland avokado, hvitløk, litt limesaft, salt, pepper og noen dråper tabasco.

Server salaten med dressingen og godt brød.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen