All verdens pannekaker

Pannekaker er ikke bare lettvintmat etter en travel arbeidsdag og barna roper etter middagen. Det er noe reiselystne nordmenn for lengst har oppdaget. Og da ikke i første rekke fordi de har gjort seg kjent med nasjonale særegenheter som amerikanske hotcakes, russiske blinis, kinesiske vårruller og franske crêpes, men med varianter av vår egen pannekake.

Pannekaker finnes over hele kloden - fra tykke, bastante middagspannekaker til kaker så tynne at du nesten kan se igjennom dem. Forrett, hovedrett eller dessert - mel, melk og egg er hovedingrediensene i røren. Jo mer egg du bruker, desto tynnere kan du steke kakene. Det er eggene som binder pannekakerøren sammen, og er selve tryllemiddelet i matlagingen.

Ellers kan vi gjerne bruke sammalt mel, det gjelder ikke minst hvis vi skal lage middagspannekaker med for eksempel kjøttfyll. Kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær - mulighetene er grenseløse i dobbelt forstand. Pannekaker er også en fin mulighet til å sette spiss på restemat og de appellerer i høyeste grad til oppfinnsomhet.

Og serveringen behøver så menn ikke være kjedelig. Foruten å servere dem én og én som rulader eller brettet som kvartsirkler kan de legges oppå hverandre i ønskede stabler og skjæres gjennom i stykker på bløtkakevis. Vi behøver jo ikke å overdrive i forsøk på å nå de store høyder. Tilpass høyden etter det du har hatt imellom slik at det siden blir mulighet til å skjære gjennom lekkeriene.

Grønne pannekaker med wokede grønnsaker

Antall porsjoner

1

Ingredienser

3 dl siktet hvetemel
½-¾ ts salt
ca 5 dl melk
4 stk egg
1 pk frossen spinat (godt avrent)

Grønnsaker til woking:
1 stk løk
½ stk bunt brokkoli
½ stk grønn squash
½ stk purre
2 stk gulrot
litt salt og pepper

Fremgangsmåte

Ha mel og salt i en bolle og spe med halvparten av melken. Visp til en tykk, klumpfri røre. Visp inn eggene og mer melk, men spar litt av melken. Press ut godt med vann fra spinaten og rør den inn. Tilsett resten av melken hvis ikke røren blir for tynn. La røren få svelle i ca. 15 minutter.

Del opp alle grønnsakene i forholdsvis små biter eller strimler. Wok grønnsakene i litt olje i en stor stekepanne til de er så vidt møre. Legg på godt med grønnsaker på pannekakene og rull dem sammen.

Tips: Vil du ha ekstra sterk smak på grønnsakene kan du gjerne helle over litt søt chilisaus. Det smaker godt!

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylte pannekaker

Antall porsjoner

2-3

Ingredienser

7-8 pannekaker:
2 egg
1 dl hvetemel
4½ dl melk
½  ts salt
¼ ts nykvernet svart pepper
1 ss smeltet smør

Fyll:
3 dl matfløte
ca 100 g stilton eller annen blåmuggost
4-6 små poteter
4 skiver engelsk bacon (filetbacon)
12 middels store sjampinjonger I skiver
3 ss finhakket sjalottløk
1 ss olivenolje
2-3 ss grovhakkete friske urter, gjerne estragon
salt og pepper

Fremgangsmåte

Pannekaker:
Pisk eggene lett. Tilsett melk og hvetemel vekselvis. Bland godt. Ha i salt, pepper og smør. Bruk en stor stekepanne samt relativt sterk varme og stek tynne pannekaker. Hold dem varme.     

Fyllet:
Kok potetene. Avkjøl og skrell dem og kutt deretter i skiver. Skjær baconskivene i strimler og sprøstek dem. Ta dem ut og legg på kjøkkenpapir. Hell bort fettet og ha olje i pannen. Stek sjalottløken til den er myk. Tilsett soppskivene og stek videre til de er myke. Smak til med salt og pepper.

Kok opp fløten. Tilsett osten og rør til den er løst opp. Ha poteter, sopp, bacon og grovhakkete friske urter i sausen. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Legg sausen over den ene halvparten av hver pannekake. Brett over den andre halvdelen og legg på tallerker eller på et serveringsfat. Server med masse grønn salat og eventuelt også brød.

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pannekaker med variasjoner

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2½ dl hvetemel
½ ts salt
6 dl melk
3 egg
2 ss smeltet meierismør

Fremgangsmåte

Bland mel og salt. Spe med melk og visp så røren blir glatt. Visp eggene inn i røren. La røren svelle ca. 15 minutter. Bland i smeltet smør. Stek tynne pannekaker.

Varier pannekakene med følgende fyll eller tilbehør:
w Bær: Blåbær, jordbær, bringebær, solbær eller tyttebær (rørte eller syltetøy).

w Rømme: Sammen med bær eller syltetøy smaker det ekstra godt med rømme til pannekakene.

Pannekaker kan fylles med:
w Grønnsakstuing: Hvit saus med grønnsakblanding.
w Skalldyrstuing: Hvit saus med blåskjell, reker eller krabbe og asparges.
w Soppstuing: Hvit saus med sopp og litt løk.
w Skinke-purrestuing: Hvit saus med skinke og finsnittet purre. Legg stuingen på pannekakene og rull sammen. Legg pannekakene i ildfast form - dryss på revet ost og gratiner i ovn ved 275 grader C ca. 10 minutter eller til alt er gjennomvarmt og osten er gyllen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bolognesefylte pannekaker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 dl hvetemel
1 ts salt
3 egg
5 dl melk
1 dl revet hvit ost

Bolognese:
500 g kjøttdeig /karbonadedeig
1 løk
2 stilker selleri
1 gulrøtter
60 g bacon
ca. ½ ts salt
½ ts pepper
¼ ts muskat
2 ss tomatpuré
3 dl kraft eller buljong
1 boks hermetiske tomater

Ostesaus:
1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
½ ts hvit pepper
¼ ts muskat

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til pannekakerøra. Ha i mel og salt først og visp inn melken til en jevn og glatt røre. Rør inn eggene tilslutt. La røra svelle i ca. 30 minutter.

Lag Bolognese og ostesaus som anvist nedenfor.

Lag litt tykke pannekaker som stekes på middels varm panne. Fordel Bolognese på pannekakene og rull dem sammen. Legg over på et ildfast fat. Hell over ostesausen og dryss over revet ost. Gratiner under grillen til osten har smeltet og blitt gyllen.

Bolognese:
Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger. Ha kjøttdeigen over i en varm panne og stek den på middels varme. Ha i de finhakkede grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene. Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.

Tips: Skal sausen brukes som pizzafyll f. eks. i Calzone, bør sausen koke litt lengre, slik at mer væske fordamper og fyllet blir \"tørrere\".

Ostesaus:
Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha permesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pannekaker med epler og bacon

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1½ dl hvetemel
5 dl melk
5 egg
½ ts salt

200 g bacon, i biter
2 epler, i båter

Fremgangsmåte

Visp sammen mel, melk, egg og salt. La røren svelle minst 10 minutter. Stek baconet og fres eplene i baonfettet. Stek fire tykke pannekaker på begge sider. Fordel bacon og epler på pannekakene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sopp-og grønnsakscrepes

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 pannekaker  (se oppskrift)

Fyll:
200 g sjampinjonger eller annen sopp
1 aubergine, ca.250 g
1 squash, ca.250 g
1 rødløk
1 ss smør
2-3 ss rømme
1 dl revet Jarlsberg, eller annen revet ost
1 ts salt
1/8 ts pepper, malt

Gratinering:
1 dl revet Jarlsberg eller annen revet ost

Tilbehør:
Tomatskiver

Fremgangsmåte

Crêpes er fint å ha på lur til en lett lunch eller kveldskos. Alt kan forberedes i god tid, bare vent med gratineringen.

I stekeovnen: 250 grader C, ca. 10 minutter

Stek pannekakene. Grovhakk soppen, skjær squash og aubergin i terninger og hakk rødløken. Stek alt lett ca. 5 minutter i smør. Rør inn rømmen og osten og smak til med salt og pepper. Fordel fyllet på pannekakene og rull dem sammen. Legg dem med skjøten ned i en smurt ildfast form. Strø over resten av osten.

Gratiner crêpes rett før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pannekaker med grønnsaker

Ingredienser

Pannekakerøre:
4 egg
3 dl hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
olje til steking

Wokgrønnsaker:
ca. 1 liter wokgrønnsaker, for eksempel brokkoli, gulrøtter, paprika, rødløk, sukkererter
litt finhakket ingefær
litt salt
olje til steking

Fremgangsmåte

Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter.

Stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden.

Skjær grønnsakene opp som til wok og fres dem raskt i olje til de er så vidt møre. Fyll hver pannekake med grønnsakblandingen og brett sammen. Server dem straks.

Denne oppskriften gir ca. 15 pannekaker.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Luftig ovnspannekake

Ingredienser

200 g lettsaltet sideflesk
3 dl siktet hvetemel
½ ts salt
1 ts bakepulver
½ ts ingefær
5 dl melk
4 egg

Fremgangsmåte

Stek terninger av flesk i en langpanne i ca. 10 minutter ved 220 °C. Visp sammen de andre ingrediensene og fyll røren over fleskebitene. Stek videre i ca. 15 minutter eller til pannekaken er gjennomstekt og lys gulbrun. Server straks med en salat ved siden av.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hotcakes

Ingredienser

3 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
½ ts salt
3 dl kefir
4 egg
smør til steking
lønnesirup til serveringen

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett halvparten av melken og eggene og visp til en klumpfri røre. Tilsett resten av melken. La røren svelle ca. 15 minutter. Stek litt tykke, små pannekaker. Server dem med lønnesirup.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blinis

Antall porsjoner

1

Ingredienser

¼ pk gjær
3 dl melk
3 dl bokhvete eller hvetemel
½ ts salt
4 egg
100 g smør

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i 1½ dl lunken melk og tilsett melet. La røren heve ca. ½ time. Tilsett resten av melken, salt, egg og smeltet smør.

Stek blinisene i en liten stekepanne. Legg dem i stabel etter hvert som de blir ferdige.

De serveres kalde eller varme, med rømme, kaviar eller lodderogn og finklippet gressløk eller løk.

Sendt inn av

Foto: Ivar Greftegreff

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kokospannekaker

Ingredienser

3 dl rismel
½ ts salt
100 g sukker
5 dl kokosmelk
6 egg
50 g kokosmasse

Fremgangsmåte

Bland rismel, salt og sukker. Tilsett halvparten av kokosmelken og rør til en klumpfri røre. Tilsett resten av melken og visp inn eggene. Ha i kokosmassen. La røren svelle ca. 15 minutter. Stek tynne pannekaker. Rull dem sammen og server dem varme eller romtempererte med tropiske frukter.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crêpes Suzette

Ingredienser

3 dl hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
4 egg
smør til steking

Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)

Fremgangsmåte

Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle ca. 1/2 time. Stek så tynne pannekaker som mulig.

Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Gjør dette med gjestene som tilskuere. Pynt med appelsin-/sitronskall.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen