Anker til lagmannsretten

Bartender Jay Tucker fikk ikke medhold i tingretten i at han var ulovlig innleid til Mood restauranter i Bergen. Nå anker han til lagmannsretten.
Redaksjonen
20 Juni 2007 - 13:55

Etter å ha hatt et medlem av Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, nå Fellesforbundet, ansatt på to midlertidige kontrakter, valgte Mood restauranter i Bergen å leie den samme bartenderen inn fra et utleiebyrå.
 
Dette var ulovlig innleie, mente HRAF. Helt greit, sa to av de tre dommerne i Bergen Tingrett. Nå anker forbundet saken til Gulating lagmannsrett.
 
Mindre lønn
Jay Tucker begynte å jobbe ved Mood restauranter sommeren 2005, og fikk en midlertidig kontrakt fram til desember samme år. Bedriften har tariffavtale, og Tucker fikk som de andre ansatte prosentlønn, skriver frifagbevegelse.no.
 
I desember fikk han en ny midlertidig kontrakt, denne gang fram til februar 2006. Da den løp ut fikk han nok en midlertidig arbeidsavtale, men denne gangen med selskapet Bartenderutleie AS. Nå ble Tucker leid ut til Mood, men fikk betalt en timelønn vesentlig dårligere enn prosentlønnen han hadde fått tidligere.
 
Etter en stund tok Jay Tucker kontakt med HRAF. Forbundet slo fast at dette var et brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie av arbeidskraft, og ba om et forhandlingsmøte med bedriften.
 
Deltid
Partene ble først enige om at Tucker skal få fast ansettelse, men kun deltid. Så ville bedriften ha med en klausul om at Tucker ikke kunne kan jobbe på andre utesteder i Bergen. Det avviste HRAF. Dermed ble det en tur til retten.
 
Forbundet la vekt på at Tucker dekket et konstant arbeidskraftbehov, mens bedriften mente at han var vikar for en ansatt i permisjon. To av de tre dommeren "finner det under tvil godtgjort at Mood Restauranter AS hadde behov for en eller flere vikarer".
 
Mindretallet ble ikke overbevist. Derfor ble dommerne enige om at partene selv skal betale for sine saksomkostninger.
 
Det er ikke satt en dato for lagmannsrettens behandling av saken.
 
Viktig
Reidar Stormark som er distriktssekretær i Fellesforbundet i Bergen er sikker på å vinne fram i neste runde.
 
- Dette er en svært viktig prinsipiell sak for oss. Det skal ikke være slik at bedrifter kan leie inn folk på timelønn, mens de ansatte går på prosentlønn, sier Stormark.
 
Han er også opptatt av å få slått fast at bedrifter ikke kan ansette folk på deltidsstillinger, og nekte dem å jobbe på andre utesteder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her