×
Dette er en annonse
Annonse
(Foto: Roger Borgelid)

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme!

  • Dette er en annonse. Journalistene i Aperitif.no er ikke involvert i produksjonen.

Har du en forkjærlighet for delikatesser fra sjø og hav, er det til Vest-Sverige du skal dra for en kulinarisk opplevelse. Vestsvenske skalldyr er nemlig blant de mest smaksrike i verden, takket være det kalde, rene og mineralrike vannet som finnes i denne delen av Sverige som gjør at skalldyrene vokser sakte, noe som gir dem mye mer smak.

SJØKREPS – EN SVENSK KLASSIKER

August er er høysesong for fisking av kreps og i September overtar hummerfiske. Hos våre naboer i øst er dette forbundet med en tradisjonsrik fest i både August og September, med sang og gode venner. Kreps og skalldyr i Sverige er stort og svært populært. I Sverige har vi spist sjøkreps siden 1600-tallet, da de var forbeholdt de rike og velstående. På 1800-tallet ble derimot sjøkrepsen også tilgjengelig for middelklassen, først som festmat på mørke høstkvelder.

 «Kräftskivan», eller krepselaget, ble født på begynnelsen av 1900-tallet, og er en livlig fest og en kjærlighetsfull hyllest til den overståtte sommeren. På en klassisk «kräftskiva» pyntes bord og lokale til randen, gjestene tar på seg artige krepsehatter, drikker nubbe og synger drikkeviser. Til krepsen spiser man Västerbotten ostpai, sallat, brød, ost, aioli, sitron, rekesalater, «gubbröra», kantarelltoast samt knekkebrød og andre svenske delikatesser.

Det diskuteres alltid mellom to leire; dem som foretrekker kreps fra havet og de som liker krepsen fra ferskvannssjøer best. Hvorfor ikke prøve begge deler å se hvilken du liker best?

Dersom du ønsker å reise til Sverige for å oppleve kräftskiva, finnes det flere valgmuligheter i Vest-Sverige:

Hummersafari på Smögenes Havfsbad

Smögens Hafvsbad ble innviet i 1900 og ble Bohusläns siste sanatorium. Det kom flere selebre gjester for å puste inn ren luft og bade i salt sjø, og blant de besøkende kunne man finne baroner, regissører, fiolinister, oberstløytnanter og skuespillere. I dag tar de vare på ånden av en svunnen tid, i et moderne anlegg med alle mulige fasiliteter. De tilbyr ulike spa behandlinger i et velduftende og hyggelig miljø. Du kan nyte svømmebassenget eller boblebad, eller hvorfor ikke et bad i havet?

Akkurat nå kan du bestille overnatting på Smögens Hafvsbad som inkluderer frokost, lån av badekåpe og tøfler, og en spennende hummersafari som avsluttes med en 4 retters hummermiddag. Les mer om tilbudet her.

Kreps på Väderöarna

Väderöerna er en øygruppe langt ute i havet utenfor Fjällbacka i Bohuslän. Dette er Sveriges vestligste øyer, så her får du vakker utsikt over den uendelige horisonten og følelsen av å være på en øde øy! Väderöerna er et naturreservat og ligger i Kosterhavet som er Sveriges eneste marin nasjonalpark. Vannet er klart og rent, med Sveriges største selkoloni i nærheten. Det finnes i tillegg flotte turløyper rundt øya.

Her kan du være med på både skalldyrsfiske og kräftskiva, og man kan booke en pakke som inkluderer båttur tur/retur, lunsj, krepsefiske, badstue og bading i saltvannsbadetønner, ekte svensk kräftskiva, en natt i dobbeltrom og en stor, herlig frokost. Les mer om krepsefiske og kräftskiva på Väderöerna her.

BLÅSKJELL – BLÅ SOM BOHUSLÄN

Blåskjell er ikke bare en fryd for ganen, men også for øyet. Den vakre blåfargen går i samme fargetone som landskapet i Bohuslän, og forsterker hele sinnsopplevelsen. Blir du også med ut på havet for å plukke blåskjellene selv før du tillager dem, blir det kulinariske eventyret komplett.

Blåskjell er både lekkert, sunt og miljøvennlig mat – og til tross for at blåskjellet i seg selv er lite, gjør det stor suksess. Visste du for eksempel at det arrangeres en egen blåskjellsfestival der de beste oppskriftene stemmes frem?

I Bohuslän tilbys det flere østers og blåskjellturer som går ut fra Lyskil.

Lars og Adrian er to gode venner som tilbyr turer med deres sjarmerende trebåt, hvor man lærer hvordan de dyrker og høster blåskjell. Du vil i tillegg få oppleve at Adrian selv dykker og håndplukker østers! Deretter går turen til den private øyen Käringeholmen, og deres lille naust hvor du kan tenne bål i peisen, nyte ferske østers og nylaget blåskjell og forfriskninger. Les mer om denne genuine matopplevelsen her.

Bettina og Åsa, mer kjent som Strandflickorna, driver Strand Havshotell og Strand Vandrarhem & Kunshotell i Lysekil –langt fra storbyens  støy og stress. De tilbyr egne østers og blåskjellturer som inkluderer overnatting på deres hotell, dyrking og høsting av blåskjell, smaksprøver og felles matlaging ved stranden. Og kanskje du vil ta et avslappende bad i deres badestamp ved strandpaviljongen? Les mer om de sjarmerende Strandflickorna her.

Foto: Fredrik Broman

 HUMMER – HAVETS SVARTE GULL

Hummer klassifiseres som en ordentlig delikatesse, som i høstmånedene står i sentrum på skalldyrsfestene i Vest-Sverige. Det offisielle startskuddet for hummerfiske starter kl.07.00 den første mandagen etter 20.september. I år faller den 20 på en tirsdag, så påfølgende mandag 26.september begynner hummersesongen 2016 og varer til 30.april.

Å fiske hummer er utrolig spennende – vi lover! Det er vanskelig å forestille seg en mer genuin Bohuslän-opplevelse enn å dra ut i skjærgården med noen av Sveriges dyktigste hummerfiskere, imens høstsolen varmer og sval vind river lett i kinnene. Tilbake på land kan du nyte en av de mange hummerpakkene med supé og overnatting som tilbys av mange av Bohusläns hotell og restauranter. Hva med tradisjonelt hummerfiske i Bohuslän med den gamle trebåten M/S Tuffa?  Andre flotte turer er hummersafari med Smögens Fiske & Skärgårdsturer, eller i Fjellbackas fantastiske skjærgård..

 Finn din perfekte skalldyrpakke her:

 Velkommen til Vest-Sverige!

Til toppen