Årets beste eplemost kåres

Årets beste eplemost kåres

Etter en eplehøst med god kvalitet men lavere volum, er det duket for en spennende utvelgelse av årets beste eplemost.
Aase E. Jacobsen
28 November 2011 - 12:00

Ferskpresset eplemost har opplevd en voksende interesse de siste årene, og er nå i ferd med å bli det rådende alternativet til vin. Vinmonopolet hadde senest i forbindelse med novemberslippet fokus på alkoholfrie fruktmoster og kan melde om økt salg. Fra i fjor, som var første år for slik satsing, til så langt i år er økningen på 31 prosent.

To klasser

Med julesesongen og en «hvit» januar foran oss forventes etterspørselen å øke ytterligere. Derfor imøteses kåringen av årets beste eplemost med stor spenning. Og juryen som skal smake seg gjennom et trettitalls eplemoster, er ikke mindre spent. Den består av Jostein Medhus, kaptein for Det Norske Kokkelandslaget, Linda Frostestad, Kulinarisk Akademi og Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Eplemostene fordeler seg på to klasser, de som er laget av kun én eplesort, og de som er en blanding av flere. Gårdene som har presset de to vinnermostene får tilbud om egne menyer tilpasset mosten, utviklet av Det norske Kokkelandslaget.

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og –blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.

God årgang

Men det kan bli rift om årets eplemost, ikke bare på grunn av smaken, men også på grunn av volum som på landsbasis er 25 prosent lavere enn i fjor, og 42 prosent lavere enn i 2008.

Trøsten er at smaken er minst like god. Årsaken til nedgangen er at eplesortene med sen blomstring, som Discovery og Åkerø, sviktet, samtidig som de to foregående kalde vintrene har gått hardt ut over epletrærnes «helse». Den høye kvaliteten skyld ekstra høy gjennomsnittstemperatur gjennom vekstsesongen, noe som har kompensert for det at antall soltimer var færre i år.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her