Årets champagnehøst rekordstor?

Årets vinhøst i Champagne kan bli historiens største etter at franske myndigheter ser ut til å gi grønt lys for å øke maksimaluttaket fra avlingene.
Redaksjonen
06 Oktober 2004 - 02:00

Franske appellasjonsmyndigheter (INAO) diskuterer i dise dager hvorvidt de skal tillate en økning av dagens grense for tillatt uttak pr. hektar. Det er i denne omgang snakk om hele 1000 kg/ha. Kjennelsen vil bli offentliggjort 4. november.
 
Tall så langt viser at anslått normal produksjon vil bli 325 millioner flasker, og dersom det tillates en økning fra 13.000 liter/ha til 14.000 liter/ha vil dette medføre ytterligere 30 millioner flasker champagne produsert. I så fall vil vinhøsten 2004 gå inn som historiens største i Champagne.
 
Årsaken til ønsket om å øke maksimaluttaket er todelt. Ikke bare har dette året vært særdeles gunstig for modning og utvikling av druene. I tillegg var 2003 en årgang med sterkt redusert produksjon - grunnet varmebølgen landet opplevde forrige sommer.
 
Produsentene sitter alltid på et visst reservelager av basevin. Dette for å både utjevne naturlige kvalitetsforskjeller årgangene i mellom, men også for å sikre jevn og stabil leveringsdyktighet - hvert år. Selv om altså 2003 ga redusert volum er dette helt normalt for produsentene. 2004 vil uansett veie opp for dette.
 
Frankrike opplever overproduksjon i et synkende marked, men champagne er alltid et populært produkt, og gjør det dermed relativt bra.
 
Kilde: Decanter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her