Julemat

Bak disse morsomme julekakene

Trøtt av fattigmann og smultringer? Da skal du prøve disse julekakeoppskriftene.

Det er ennå god tid til å fylle opp kakeboksene før jul. Selv om alle har sine favoritter og tradisjoner, er en viss fornyelse alltid velkommen.

Prøv noen nye pepperkaker

Barn og unge er dessuten ikke alltid like enige i at besteforeldregenerasjonens julekakesmak er den optimale.

Bakegleden viktigst

Derfor er det lov å fylle på med alternative former og smaker på julekakene.

Dette er de klassiske «syv slag»

Gleden ved å bake og å gjøre noe sammen er uansett den samme og ikke minst den viktigste.

Siden flere av disse kakene smaker best mens de er relativt nybakte, kan det hende du blir nødt til å legge inn en ekstra bakeøkt før jul. 

Foto: Dansukker

Snømannkaker

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Deig:
5 eggeplommer
6 dl hvetemel
120 g smør eller margarin
1¼ dl Dansukker Lyst Muscovadosukker
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade

Pynt:
2 eggehviter
3 dl Dansukker Melis
Oransje konditorfarge
75 g mørk sjokolade
12 sjokoladekuler

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene til deigen i en bolle og kna sammen. Legg deigen på et melet bakebord og kjevle den til den har en tykkelse på ca. 3 mm.

Trykk ut runde kaker ved hjelp av en form eller et glass. Legg kakene på et brett med bakepapir.

Stekes midt i ovnen ved 200 °C (varmluftsovn 175 °C) i ca. 10 minutter. Avkjøles på brett.

Visp eggehvitene stive. Tilsett melis og visp røren smidig.

Ta cirka én spiseskje av deigen over i et glass og farg denne oransje med konditorfarge. Dekk kakene med den hvite røren.

Del sjokoladekulene i to og legg en halv kule på hver sin side av kakene.

Legg den oransje deigen i en liten sprøytepose, og sprøyt en "nese" på hver kake.

Legg sjokoladen i en sprøytepose og smelt den i mikrobølgeovnen eller i varmt vann. Lag øyne, munn og "ørevarmerholdere" mellom sjokoladekulene.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Morsomme julekaker

Ingredienser

200 g smør eller margarin, romtemperert
1 dl Dansukker Sukker
1 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
4½ dl hvetemel
Konditorfarge (de fargene du ønsker)
Kakepynt, godteri

Fremgangsmåte

Visp smør/margarin og begge sukkertypene lett sammen med en elektrisk visp. Tilsett mel og visp til det smuler seg.

Legg smulene på et melet bakebord og kna det hele sammen til en deig.

Hvis du vil ha en brun deig, bytter du ut ½ dl hvetemel med samme mengde kakao. Strøsukkeret kan også byttes ut med muscovadosukker for å få en annen farge og smak.

Rull boller og stenger av deigen og sett sammen til valgfrie figurer.

tekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Pynt kakene som du vil. Hvis du vil lage cake pops av dem, stikker du en pinne i dem straks de kommer ut av ovnen.

Oppbevares tørt.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokolade-whoopies med appelsinfyll

Antall porsjoner

ca. 25 stykker

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Deig:
100 g romtemperert smør eller margarin
1 ½ dl mykt brunt sukker
4 dl hvetemel
1 dl mandelmel eller malte mandler
2 ss vaniljesukker
2 ss kakao
2 ts bakepulver
½ ts salt
1 egg
1 dl crème fraîche

Fyll:
2 dl melis
100 g kremost naturell
¾ dl sjokoladenøttepålegg
1 økologisk appelsin, skallet av
2 ss kakao
1 ss appelsinlikør (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Visp smør og sukker jevnt og glatt. Tilsett de tørre ingrediensene.

Ha i egg og crème fraîche og rør det til en jevn deig.

Dekk en stekeplate med bakepapir.

Ha deigen i en sprøytepose og trykk ut kaker på størrelse med en 20-krone på stekeplaten.

Stek midt i ovn ved 175 grader i ca. 8 minutter. Pass på at kakene ikke brenner seg i kantene. Avkjøl på rist.

Riv skallet av en godt vasket appelsin. Pass på ikke å få med det hvite, det smaker bittert.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel dette på halvparten av kakene. Legg resten av kakene oppå som lokk.

Lag dine egne julegodter

Tips: Har du ikke sprøytepose, kan du fordele deigen med to teskjeer.

OBS: Kakene bør spises nylagde.

Sendt inn av

Foto: Peter Kam, Dansukker

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julemakroner

Antall porsjoner

25

Ingredienser

3 små eggehviter
2 ss Dansukker Sukker
100 g skåldete malte mandler
2½ dl Dansukker Melis
1 ss kakao eller rød eller grønn konditorfarge

Fyll:
100 g kremost naturell eller Philadelphia ost
2 ss (30 g) romtemperert smør
½ dl Dansukker Melis
1 ss Vaniljesukker
½ dl bringebærmos uten frø eller revet skall av 1 lime
et par dråper grønn konditorfarge eller 1-2 ss kakao

Fremgangsmåte

Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle. Tilsett sukkeret under visping.

Bland de malte mandlene med melisen og vend dem inn i eggehviteblandingen.

Tilsett kakao eller konditorfarge. Legg deigen med skje på stekeplater med bakepapir, i sirkler av ca. 3 cm diameter.

Stek kakene i ovnen ved 125°C i ca. 20 minutter.

Avkjøl dem på stekeplaten før de løsnes fra bakepapiret.

Bland sammen kremost, smør og vaniljesukker. Mos evt. bringebær gjennom melsikt.

Bland i smakstilsetningen som ønskes i fyllet. Sett det i kjøleskapet minst 1 time.

Sprut på eller bre fyllet på halvparten av kakene. Legg de resterende kakene oppå fyllet.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Doble mørkaker

Antall porsjoner

30

Ingredienser

175 g smør eller margarin
1½ dl Dansukker Melis
1 egg
Finrevet skall av 1 økologisk appelsin
2 ss fløte
4¼ dl hvetemel

Fyll:
1 pose makronfyll

Pynt:
Dansukker Melis

Fremgangsmåte

Rør smør eller margarin og melis mykt. Rør i egget. Tilsett det revne appelsinskallet og fløten. Arbeid inn hvetemelet.

Legg deigen i en sprøytepose, og sprøyt ut 60 roser ved hjelp av en tupp. La hvile i kjøleskap i 30 minutter.

Legg "rosene" på stekebrett med bakepapir, og stek midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.

Avkjøl på rist.

Lag makronfyllet med 1-2 ss kokende vann, til en nok så fast konsistens.

Legg sammen kakene to og to med makronmasse imellom.

Sikt litt melis over kakene like før servering.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Snøballer

Antall porsjoner

30

Ingredienser

200 g smør, romtemperert
3 dl Dansukker Melis
5½ dl havregryn
1½ dl potetmel, kaldrørt
2–4 ss dl kaldt vann
200 g hvit sjokolade
kokosflak

Fremgangsmåte

Rør sammen smør og melis. Tilsett havregryn, potetmelet og det kalde vannet.

Trill kuler som settes i fryseren. Smelt sjokoladen over vannbad.

Dypp kulene i den smeltede sjokoladen og deretter i kokosflak.

Oppbevar kjølig.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julenissemuffins

Antall porsjoner

25

Ingredienser

Deig:
50 g margarin
3 ss melk
¾ dl demerarasukker eller sukker
1 egg
½ ts bakepulver
1 ss potetmel
1¼ dl hvetemel
1½ ts pepperkakekrydder

Pynt:
150 g Philadelphia naturell
1 dl Dansukker Melis
3 krm friskpresset sitronsaft
Friske jordbær

Fremgangsmåte

Smelt margarin og tilsett melk. La blandingen bli varm uten at den koker. Visp egg og sukker lett.

Bland hvetemel med bakepulver, potetmel og krydder. Bland så alt sammen, litt og litt.

La gjerne røren hvile i kjøleskap over natten, da får du ekstra luftige og fine muffins.

Hell opp i papirformer eller i muffinsbrett. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 12 minutter.

Visp sammen ost, melis og sitronsaft. Sprøyt glasuren i en ring på muffinsene.

Ta bort blomsterfestet på jordbæret og sett det med toppen opp. Sprøyt en klatt glasur øverst på jordbæret.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cake pops

Antall porsjoner

25

Ingredienser

10 digestivekjeks
75 g kremost naturell eller philadelphiaost
2 ss Dansukker Brun Farin
200 g sjokolade, valgfri sort
kakepynt
grillpinner i tre

Fremgangsmåte

Del grillpinnene i to og legg dem i vann. Mos eller miks kaken til den er i små, små smuler.

Knus kjeksene, og bland dem med sjokoladekakesmulene. Arbeid inn osten og muscovadorørsukkeret.

Form boller i ønsket størrelse som legges på et fat og settes i kjøleskapet. Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovnen.

Dypp den ene enden av pinnene i sjokoladen og la dem stå til tørk. (Fyll en bolle med risgryn og trykk pinnene nedi).

Stikk en grillpinne, når sjokoladen har tørket, i hver kakebolle og dypp den så i den smeltede sjokoladen.

Dypp bollene kakepynt eller strø kakepynten på dem og sett dem for å stivne. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fristende appelsinruter

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Deig:
3¾ dl hvetemel
½ dl Dansukker Lyst Muscovadosukker
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
150 g smør eller margarin, romtemperert

Fyll:
3 dl kremfløte
175 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Rørsukker
½ dl Dansukker Rørsukkersirup
1 ss appelsinjuicekonsentrat
Revet skall av én appelsin

Pynt:
200 g Marabou Appelsinkrokan

Fremgangsmåte

Kna alle ingrediensene til deigen sammen og trykk den ut i en lett smurt form (ca. 20 x 30 cm). Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen grundig og riv skallet fint. Bland alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle og la det koke i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast. Smør karamellrøren over bunnen. Settes i kjøleskap for å stivne.

Smelt sjokoladen i vannbad. Smør sjokoladen over laget med karamell. Når sjokoladen begynner å stivne, kan du lage mønster på toppen med en gaffel. Oppbevares kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen