Bak en ekte engelsk christmas cake

Denne kraftpakken av en julekake kommer du til å ha glede av hele julen. Kanskje også neste jul. Oppskriften får du her.

Få Ukens kake som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Denne kaken trenger godt med hvile før den er klar til å spises. Baker du den nå er den på sitt aller beste når julen ringes inn.

Det er selvfølgelig et utall ulike oppskrifter på en britisk julekake, men én ting som går igjen i de fleste er at de trenger tilførsel av flytende føde under modningen. Om du velger sherry, cognac eller rom er helt opp til deg, men velg det samme til selve kaken og til "matingen".

Ikke alle julekaker er like tidkrevende

Dette er en kake for den tålmodige, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. Og klarer du ikke å spise den opp i år, er det bare å fryse den ned til neste jul. Forutsetningen er imidelrtid at den er blitt foret jevnt med sterke saker.

Christmas cake

Tilberedningstid

3 og en halv time

Ingredienser

1 kilo blandet tørket frukt (rosiner, sultanas, korinter, svisker, aprikoser, fiken, tørket mango, tørket appelsinskall)
1 dl cream sherry (her kan du også bruke cognac eller rom) til kaken
Sherry (eller cognac eller rom) til å "mate" kaken.

4 egg

180 g temperert smør
180 g fuktig brunt sukker
210 g siktet hvetemel
2 ts bakepulver
¼ ts nellik
¼ ts svart pepper
¼ ts ingefær
¼ ts kanel
¼ ts kardemomme
1 ss flytende lys sirup
250 g hakkete nøtter (hasselnøtter, mandler og valnøtter)

Fremgangsmåte

Dagen i forveien:
Skjær fruktene i jevnstore biter. Ha dem i en bolle med lokk og hell over sherryen (eller annet om du foretrekker det). Bland godt og la stå over natten.

Neste dag:
Sett ovnen på 140 grader. Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ett og ett egg og rør godt.

Ha i hvetemel blandet med bakepulver og krydder, vendt inn i eggeblandingen. Varm opp sirupen litt og ha den i røren.

Tilsett de hakkede nøttene og til slutt de marinerte fruktene. Bland veldig godt.

Ha røren i en stor rund form (eller i en randform som på bildet, men det er enklere med en jevntykk kake).

Fordel røren jevnt og klem den samtidig godt ned i formen. Til slutt slipper du formen fra ca 20 cms høyde for å få ut de siste luftboblene (dette er vanskelig hvis du bruker randform).

Stek kaken i minimum tre timer (den er ferdig når du kan stikke inn en bakepinne og den kommer ren ut igjen).

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle noen minutter før du pakker den i aluminiumsfolie (gjerne dobbel så den holder lenger på varmen).

Når kaken er helt avkjølt lager du små hull med en tynn pinne og heller over litt sherry/cognac/rom. Kaken bør "mates" et par ganger til i løpet av ukene frem mot jul.

Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og la den ligge i minst en uke - gjerne mer. Skjæres i tynne skiver med en veldig skarp kniv.

En christmas cake er deilig alene eller sammen med god iskrem og et glass vellagret portvin.

Flere julekaker og -desserter

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen