Bak noe skikkelig godt med sjokolade

Sjokoladekaker og -desserter får fram smilet til enhver. Se alle de fristende oppskriftene her.

Enten du skal lage noe virkelig godt til den store familiefesten eller bare har lyst til å skjemme bort deg selv litt i hverdagen, er det er lov å la seg friste av disse oppskriftene.

Verdt sin vekt i gull

Det er ikke mange som med hånden på hjertet kan si at de ikke liker sjokolade i en eller annen form.

Hovedingrediensen i sjokolade kommer fra kakaobønnen, som opprinnelig stammer fra Sentral-Amerika og som var verdt sin vekt i gull blant Mayafolket.

Hverdagsluksus

Kakaoen har også helsebringende effekt, er effektivt mot høyt blodttrykk, og virker som et afrodisiakum - for å nevne noe.

Les om kakaobønnens historie og verdens beste kakao her

Det er nesten ingenting som er forbundet med mer luksus enn et stykke av den deiligste sjokoladekake.

Slett ikke vanskelig

Eller hva med å sette gaffelen i en rykende varm sjokoladefondant og kjenne duften av den smeltende sjokoladen som renner ut av kjernen på kaken i det du tar en bit?

Det trenger heller ikke være vanskelig å lage disse fristelsene, for du kan finne oppskrifter i alle vanskelighetsgrader - her har vi samlet noen av dem.

Finner du ikke oppskriften du leter etter? Søk i vår omfangsrike kokebok

Sjokoladedrøm - sjokoladefondant

Antall porsjoner

12 stk

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

250 g smør
215 g sjokolade
5 eggeplommer
5 egg
200 g sukker
110 g hvetemel

Hjemmelaget blåbærsorbet

Fremgangsmåte

Del smør og sjokolade i grove biter, og ha det i en glassbolle.

Kok opp vann i en kasserolle som glassbollen passer såvidt oppi uten å dette nedi vannet, og smelt smør og sjokolade sammen over vannbadet.

Rør sammen eggeplommer, egg, sukker og mel. Tilsett sjokoladesmøret.

Fyll massen i godt smurte aluminiumsformer eller muffinsformer til de er ⅔ fulle (smør formene med smør og strø dem med sukker).

Stekes i ovnen på 200 grader i ca 7 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.

Server med hjemmelaget blåbærsorbet

Flere lekre sjokoladekaker

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask sjokoladekake

Antall porsjoner

1 stk

Ingredienser

250 g romstemperert smør
250 g sukker
6 egg
150 g strøkavring
150 g malte mandler
150 g kokesjokolade smeltet i ½ dl sterk kaffe

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 grader.

Ha alle ingrediensene i en matprosessor og bland sammen.

Smør en liten brødform med smør og strø med sukker. Ha i kakerøren og stek kaken i 30 - 40 minutter.

Prøv om kaken er ferdig med en trepinne som stikkes ned i kaken. Henger det røre på pinnen, er ikke kaken ferdigstekt.

Avkjøl kaken på rist. Dryss litt melis over ved servering og pynt med friske bær.

Flere lekre sjokoladekaker

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mokkakake

Antall porsjoner

1 kake (16 kakestykker)

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
120 g sukker
100 g hvetemel
3 ss potetmel
1 ts bakepulver

Romkrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
90 g sukker
3 eggeplommer
3 ss maisennamel
romessens

Mokkakrem:
4 ts pulverkaffe
3 ts kokende vann
6 dl kremfløte
6 ss sukker
2 ts vaniljesukker
 
100 g 70 % sjokolade

1 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts kakaopulver

Jordbær til pynt

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren i en smurt kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Romkrem:
Ha 3 dl melk og halve mengden med sukker i en kjele.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.

Rør sammen 1 dl fløte, eggeplommene, maizenna og resten av sukkeret.

Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.

Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til kremen begynner å tykne mens du rører. Pass på så blandingen ikke koker.

Når kremen har fått en god og tykk konsistens tar du kjelen av varmen og avkjøler kremen hurtig ved å sette kjelen i iskaldt vann mens du rører i kremen. Smak til kremen med romessens.
 
Mokkakrem:
Bland kaffepulveret ut i det kokende vannet. Avkjøl kaffen.

Stivpisk kremfløten med sukker og vaniljesukker. Tilsett den kalde kaffen under piskingen.

Sette sammen kaken:
Del sukkerbrødet i tre lag.

Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør romkremen utover kaken.

Hvis du ønsker kan du blande inn litt stivpisket kremfølte i romkremen før den smøres utover kaken.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover halvparten av mokkakremen.

Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Resten av mokkakremen smøres oppå og rundt kanten av kaken.

Riv sjokoladen og strø toppen og rundt kanten av kaken med revet sjokolade.

Stivpisk 1 dl kremfløte tilsatt, sukker, vaniljesukker og kakao. Sprøyt kremen i topper/rosetter og pynt med jordbær.

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Amerikanske brownies

Antall porsjoner

20-24

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

Deig:
220 g mørk kokesjokolade
2 ss smør
2 store egg
1¼ dl hassel- eller valnøttkjerner
½ ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Fyll:
1 pakke Philadelphia-ost (nøytral)
1 ss smør
½ dl sukker
1 egg
1 ss kveitemjøl
½ ts vaniljesukker
½ ts bakepulver

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader. Dekk en langpanne med bakepapir.

Deig:
Smelt smør og sjokolade over vannbad. Ta bollen opp av vannet og avkjøl litt før ett og ett egg piskes lett inn.

Hakk nøttene og bland med det tørre. Bland alt saman til en deig. Fordel ca. halvparten av deigen i formen.

Fyll:
Rør alle ingrediensane godt sammen. Fordel den oppå deigen i formen. Ha på resten av deigen med skje i klatter.

Dra en gaffel gjennom deigen slik at den blir lett marmorert.

Stek kaken på nederste rille i ca. 25 min. Den skal være litt klissete inni, men det skal ikke feste seg deig på en kniv eller pinne når den er ferdig.

Løft kaken over på rist og avkjøl litt før den skjæres i firkanter.

Deilige sjokoladekaker

Sendt inn av Åsne Ø. Høgetveit

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Trøffel- og vaniljekremkake

Antall porsjoner

1 stor kake (ca 12 kakestykker)

Ingredienser

Sjokoladebunn:
2 egg
½ dl sukker
¾ dl hvetemel
2 ss maisenna
2 ss kakao
2 ss smør

Trøffelkrem:
6 dl kremfløte
400 g kokesjokolade

Vaniljekrem:
3 el. 4 plater gelatin
1 vaniljestang
4 dl melk
4 eggeplommer
½ dl sukker
1 ss maisenna
½ dl vann til å smelte gelatinen i

Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
80 g smør

Pynt:
appelsin- og limeskiver
revet skall av 1 lime blandet med 2 ss sukker

Fremgangsmåte

Sjokoladebunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen hvetemel, maisenna og kakao og vend det inn i røren.

Tilsett til slutt smeltet smør som du har latt avkjøle noe.

Smør en springform (ca. 22 cm i diameter) med smør og strø i sukker. Hell i røren og stek på nederste rille i stekeovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem:
Legg gelatinplatene i kaldt vann mens du lager vaniljekremen.

Snitt opp vaniljestangen, skrap ut frøene og ha dem i melken sammen med eggeplommer, sukker og maisenna.

Visp alt sammen og varm opp til en tykk krem. Rør hele tiden, og pass på at det ikke koker. Ta kjelen av platen.

Kok opp ½ dl vann og trekk kjelen til side. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør dem ut i det varme vannet.

Tilsett den smeltete gelatinen i en tynn stråle under omrøring i vaniljekremen og sett kremen kaldt.

Trøffelkrem:
Brekk sjokoladen i biter og smelt den i 1 dl av kremfløten ved svak varme.

Avkjøl sjokoladen til den er omtrent fingervarm. Pisk resten av kremfløten halvstiv og rør inn den smeltede sjokoladen.

Sette sammen kaken:
Fordel halvparten av trøffelkremen over kakebunnen og fyll resten av kremen i en sprøytepose.

Sprøyt en ring med trøffelkrem langs kakeformen. Sett eventuelt kaken litt kaldt til kremen stivner.

Fordel vaniljekremen over kaken og sett kaldt på nytt til denne har stivnet.

Fordel til slutt resten av trøffelkremen over det hele og sett kaken kaldt.

Sjokoladeglasur:
Brekk sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret ved svak varme. Rør glasuren glatt og la den avkjøle noe.

Legg rikelig med glasur på toppen av kaken og bre den raskt ut mot kanten, slik at den renner ned. Glatt til rundt kanten til slutt og sett kaldt.

Pynt kaken med skiver av appelsin og sitron, i tillegg til friske bringebær. Dryss limesukker over til slutt.

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt Synøve Dreyer

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen