Bakkecrozes

Crozes-Hermitage er en stor appellasjon består hovedsakelig av flatmark. Jaboulet som er den største vinmarkeieren innen appellasjonen går også i høyden.
Aase E. Jacobsen
30 August 2000 - 18:19

Crozes Hermitage, appellasjonen som ligger midt i hjertet av Rhône, og på grensen til dalens søndre deler, er fortsatt et satsningsområde for det tradisjonsrike vinhuset Jaboulet.

- For fire år siden kjøpte vi en fem hektar stor vingård, Domaine Raymond Roure, helt på grensen til Hermitage, forklarer Nicolas Jaboulet, femte generasjon i vinhuset som fortsatt er 100 prosent familiestyrt og dermed medlem i grupperingen Primum Familiae Vini sammen med 10 andre berømte vinprodusenter. Han fortsetter: - Kun 5 prosent av appellasjonens vinmarker er dyrket i skråningene og Raymond Roure er derfor et unntak.

Skuffer ikke
De bratte sør-sørvestvendte skråningene hvor vinstokkene klorer seg fast er granittbaserte med større kalkinnslag i det øvre jordlaget. Plantene er mer enn 45 år gamle. - Selv om vi ikke har lang erfaring i området, kan vi konkludere med at en Crozes-Hermitage fra skråningene har større finesse på grunn av kjøligere klima enn en fra flatmarkene som gjerne er mer maskulin og tanninrik, hevder Jaboulet. Produksjonen er naturlig nok lav, kun 25.000 flasker fordelt på både rødt og hvitt. Konsentrerte og svært etterspurte viner som kommer til Norge høsten 2000, i 98-årgang.

Jaboulets Domaine du Thalabert er en klassiker av en Crozes Hermitage med sin rene frukt og elegante kraft. 1997-årgangen som er i salg nå skuffer heller ikke. Tvert imot, den byr på nydelig bærpreg og orientalske krydderaromaer i så vel duft som smak. Fin friskhet og gode tanniner mot slutten. Den er utmerket å drikke mens den er ung til gode viltretter eller annet rødt kjøtt men har en meget god lagringsevne. - Jeg drakk nylig 1961 og den var fantastisk, hevder Jaboulet. Etter ytterligere tre-fire år i flaske er den det perfekte følge til modne oster. Vingården Thalabert er på hele 40 hektar og befinner seg sør for Tain hvor jordsmonnet er svært steinholdig men til forskjell fra Raymond Roure er dette flatmark. Likevel plukkes druene for hån for denne cuvéen som kun ser ståltanker og brukte fat.

Hvit crozes
Den tidligere standard-Crozes''en til polet importeres fortsatt i bulk og er et av landets beste vinkjøp i sin prisklasse. Produsent har gjennom fire tiår vært Jaboulet. Og dette er det eneste bulkproduktet Jaboulet leverer. Druene hentes fra vinmarkene Les Jalets som er relativt unge vinstokker, 15 år gamle, og avlingen fra de yngste vinstokkene på Domaine de Thalabert samt noe innkjøpte druer. Den enkle innpakningen og stort volum (300.000 flasker) er forklaringen på den gunstige prisen. En lav inngangsbillett til den spennende Crozes-verdenen.

Nå kommer husets hvite Crozes, Mule Blanche, til Norge. 98-årgangen (kr 180,70) (varenummer 33284-bestillingsutvalget)

er en svært tiltalende vin med god friskhet, lett fedme og tydelig jordsmonnpreg. Nydelig til gode fiskeretter eller til skalldyr som kamskjell. Druene er like mye av hver av marsanne og roussanne. Vi aner en touch av fat som skriver seg fra et par måneder i brukte fat etter at gjæringen i ståltanker var overstått.

Jaboulets mest kjente hvitvin, Hermitage Chevalier de Sterimberg, lages i lite volum av druene marsanne og roussanne fra kalk- og sandholdig leirjord, med beliggenhet primært på toppen av Hermitage-åsene. Den hvite Hermitage tilbringer inntil et halvt år i nye fat som sammen med høy konsentrasjon gir en svært mektig vin. - Hvite Rhône-viner var inntil for noen år siden vanskelige å selge siden mange følte at de var for tunge til å nyte sammen med mat. Etter at vi endret fremstillingsmetode oppnår vi større friskhet og eleganse i vinene: Nye fat med lagring på bunnfallet og den malolaktiske (omdanning av skarp eplesyre til bløtere melkesyre) gjæringen får skje naturlig, den provoseres ikke frem. Resultatet er mer balanserte viner, understreker Jaboulet.

Langt liv
Jaboulets stolthet er imidlertid den røde Hermitage La Chapelle som ikke kommer fra en enkelt vinmark, men er husets eget varemerke. Jaboulet disponerer over til sammen 21 hektar fordelt på flere skråninger, hvor de to beste lokaliseringene er Méal og Bessards som ligger på hver sin side av det berømte kapellet som vinen henter navnet sitt fra. De bratte skråningene er sør-sørøstvendt og gir optimale vilkår for kvalitetsdruer. Jordsmonnet er som ellers i Nord-Rhône granitt dekket med gneiss og glimmerskifer og forekomster av de karakteristiske runde steinene.

La Chapelle produseres i et overraskende stort volum, 80.000 flasker, til en Hermitage å være og til å levere så god og jevn kvalitet og med svært godt lagringspotensial. 1961-utgaven ble av Wine Spectator kåret som en av 12 kandidater til forrige århundres beste viner. Og 97 som allerede er utsolgt sammenlignes av Jaboulet selv med legendariske 1961. Neste årgang, 1996, kommer nå i september i et begrenset antall og den er på høyde med 97, bare annerledes siden årgangene er så forskjellige. 97 er det varme superåret som har gitt rike viner med lavere syrer mens 96 preges av langt høyere syrenivå, er slankere og ofte mer elegante. Prisen for 96''eren er kroner 557,80 (varenummer 40327-bestillingsutvalget).

Husets viktigste produkt (2 mill. flasker) er imidlertid Côtes-du-Rhône 45 Parallèle oppkalt etter den 45. breddegrad som passerer rett sør for Tain hvor hovedkvarteret ligger og som deler Rhône i nord og sør. 45 Parallèle er en solid matvin som i den aktuelle 98-årgangen (kr 116,80) (varenummer 7864-bestillingsutvalget) er bløt og saftig med skogsbær, karakteristisk krydderpreg og fin syrlighet. Druene som kjøpes fra søndre deler av Rhône er typisk for appellasjonen selv om syrah utgjør en større andel (35-40 prosent) i blandingen enn vanlig. - Den er beviset på at vin av kjøpte druer ikke behøver være dårligere enn den som lages av druer fra egne vinmarker, avslutter Nicolas Jaboulet.

Foto: Jaboulet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her