Julemat

Be inn til juletapas

Gjør noe nytt ut av de mange juledelikatessene og inviter gode venner og kjente på en skikkkelig norsk juletapas.

Når julevarene fyller butikkhyllene er lysten til å smake på delikatessene der med det samme.

Men ønsket om en full julemiddag er derimot som oftest ikke tilstede, den hører nemlig julen til. Da kan kanskje løsningen være en førjuls-tapas? Inviter venner eller kolleger til et hyggelig lag i førjulstiden.

Når spanjolene går til sin yndlingsbar for å nyte sitt glass og sin tapas, har de et utall av småretter med grønnsaker, sjømat og kjøtt å velge i.

Men den gamle tapas-tradisjonen startet faktisk med at man serverte en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte.

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag din egen juletapas

Tapas-kunsten i dag innbyr til stadig nye fantasifulle kombinasjoner i smak, lukt og farge, og den aller siste varianten er førjuls-tapas eller jule-tapas.

Spekeskinken er nedenfor byttet ut med julevarer som kokt lammelår, pinnekjøtt, julepølser, ribbe og et utvalg av julens pålegg.

I nye smakskombinasjoner og måter å anrette på kan en med stor nytelse spise juleproduktene uten å ta selve julemåltidet på forskudd.

Alt om julen finner du her

Fenalår til juletapas

Antall porsjoner

6

Ingredienser

12 skiver fenalår
ca 400 g små fine mandelpoteter eller Ratte-poteter
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet sort pepper
¼ ts godt salt
2 ss friske hakkede urter - timian, persille og/eller oregano

Fremgangsmåte

Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann.

Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Anrett fenalåret på porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Oksetunge til juletapas

Antall porsjoner

6

Ingredienser

1 oksetunge i skiver (3-4 skiver pr. person)
1 rødbet, rå
1 gulbet, rå
1 l soyaolje
4 jordskokker
1 bunt persille
1 bunt basilikum

Fremgangsmåte

Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.

Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.

Anrett skiver av oksetunge, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.

Lag noen av disse rettene med julepålegget

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas

Antall porsjoner

6

Ingredienser

12 "pinner" kokt pinnekjøtt
2 båter hvitløk
2-3 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 liten bunt frisk basilikum, hakket

Fremgangsmåte

Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna.

Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.

Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julepølser og medisterkaker til juletapas

Antall porsjoner

6

Ingredienser

1 medisterpølse
4 medisterkaker
2 stk gulrot
½ kålrot
4 store fine poteter
2 ss smør
1 ss olivenolje
1 ts godt salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte

Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.

Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).

Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gyldne.

Legg opp pølser, medisterkaker og grønnsaker som en varmrett.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen