Drikke
Billig viltvin

Billig viltvin

Denne sørfranske vinen er som skapt til norske viltretter.
Aase E. Jacobsen
26 Oktober 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og da snakker vi om de gode gamle rettene som reinskav, hjortesteik og elgkarbonader. Retter som gjerne serveres med det vindødelige tyttebærsyltetøyet, men som vi ikke kan leve uten, i hvert fall når disse klassikerne står på bordet.

For Jean Panis Allo Allo Cabernet Sauvignon Merlot 2009 (91787) har nok sødmefylt bærfrukt samt mykhet til å runde av de syrlige og bitre bærene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Karaktertrekk som ved siden av "viltsmak" også fungerer sammen med det magre viltkjøttet. Samtidig har den nok friskhet og fylde til å hevde seg overfor de andre smakene i maten.

Seriøs vin
Det er lett å skue hunden på hårene, for vinflasker med "moroetiketter" er sjelden morsomme. Men denne holder altså mål. Bak etiketten skjuler det seg en vin fra en seriøs aktør innenfor appellasjonen Minervois i Languedoc. Den er imidlertid laget av druer som ikke er en del av tradisjonen i området, derfor har den betegnelsen Vin des Coteaux de Peyriac, det er en såkalt IGP - indication géographique protégée - som har tatt over for tidligere "vin de pays".
Nåkonsum
Minervois er delt inn i fem ganske forskjellige klimasoner. Jean Panis' vingård, Domaine du Donjon, har svært lange tradisjoner, helt tilbake til 1400-tallet. Den ligger i Clamoux, i den sørvestlige delen, som kjennetegnes av terrasser. IGP-vinmarkene ligger i den nedre delen med mest avleiringsjord.

I denne delen av Minervois påvirkes landskapet utrolig nok vel så mye av Atlanterhavet som Middelhavet, hvilket sikrer god syre i vinene. Men så langt unna, innebærer ikke Atlanterhavspåvirkningen høy fuktighet. Og takket være lite nedbør i vekstperioden, i kombinasjon med et svært tørt og veldrenerende jordsmonn, produserer plantene også lite druer.

Selve vinfremstillingen er enkel og tradisjonell med kun ståltankgjæring og -lagring. En vin som er beregnet på å nytes nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her