Drikke
Bra vin, bra priser = bra sommer
Foto: ( matteo baldini/guido mannucci)

Bra vin, bra priser = bra sommer

Disse to toscanerne kommer til å gjøre sommeren ekstra langvarig, og byr på mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
12 August 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Casamatta Bianco 2011 (51477) og Casamatta Rosso 2014 (59050) er akkurat slik upretensiøse sommerviner skal være: Friske, fruktige og med nok fylde til å kunne nytes sammen med en assortert sommermeny, enten den kommer fra en picnic-kurv eller fra hagebordet. Skrukork bidrar også positivt i slike settinger. Og prisen er snill mot en slunken sommerlommebok.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sprø type
Mens den hvite naturlig nok er bedre til retter med krabbe og reker, samt grønnsaksretter, fungerer begge like godt til spekemat, mettende sandwicher, kyllingsalat, pasta eller lyst kjøtt fra grillen.

Begge vinene henter sine druer fra flere kilder i Toscana. Den røde er en ren sangiovese, og den hvite er laget av vermentino (samt litt moscato), og kommer derfor fra Toscana-kysten hvor denne druen trives veldig godt. Vinmakingen er enkel som bare det, temperaturkontrollet gjæring i sement og noen måneders hvile i stål før det bærer over i flaske - og vips, er vinen  serveringsklar.

Bibi Graetz forbindes vanligvis ikke med drikkeklare viner til hundrelappen. Heller tvert om, flaggskipet Testamatta (som kan oversettes med "sprø type" - kanskje med seg selv i tankene?) koster mer enn det seksdobbelte, og tilhører Toscanas kultviner. Den betegnes som IGT selv om den er basert på 100 prosent sangiovese (siden 2005) og dermed er så toscansk som den kan bli. Men vinmarkene ligger i Fiesole, en lite statuspreget del av det omfattende Chianti-området. Her er det Colli Fiorentino som gjelder, og her aksepterer ikke DOC-reglene rene sangioveser!

Sprø priser
Testamatta og lillebrødrene Soffocone di Vincigliata og Grilli di Testamatta er alle beviser på at man ikke skal skue vinen på adressen. Så mente da også den kunstutdannete Graetz, for øvrig også en stor Norges-venn og ihuga turskiløper, at disse åssidene over Firenze hadde et uforløst potensial da han startet opp for ti år siden.

Forklaringen ligger i jordsmonnet som er kalk- og leirholdig med høyt innhold av mineralsalter samt god evne til å holde på fuktighet. Vinmarkene som ligger i tilknytning til 1300-tallsslottet hvor familien bor, teller 4 hektar. I tillegg leier han 10,5 hektar i nærheten. De er hovedsakelig plantet med sangiovese, og omfatter vinstokker på inntil 60 år. Det eldste plantematerialet brukes ikke uventet til Testamatta og toppvinen Colore som går unna til sprø priser. 2005-årgangen ligger på rundt 4500 kroner!

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her