Bregne kan bli gourmet-grønnsak

Snart kan strutseving bli en kjenning på norske restaurantmenyer. Bregnen kan bli en gourmet-grønnsak.

Det er altså ikke fuglen det er snakk om, men om bregnen strutseving. Denne regnes i en rekke land som en god vårgrønnsak på lik linje med asparges. Men i Norge er det liten tradisjon for å bruke denne planten som næringsmiddel.

 
Ser på muligheter 
 
Men nå ser Bioforsk Øst nærmere på både bruk og dyrkingsmuligheter for denne planten.

Strutseving har vært brukt mest som mat de i østlige delene av Canada og tilstøtende deler av Maine i USA og i Japan.

Ikke helt uvanlig
I Norge er det ikke helt uvanlig med bruk av strutseving. Det finnes opptegnelser som sier at røttene ble tørket, malt og brukt i blanding med annet mel til brød. Strutseving har også blitt brukt som geitefôr og til brygging av bregneøl her hjemme.

Nå er det imidlertid aktuelt å se på bruken av strutseving som grønnsak. Vårskuddene høstes ved at man knekker dem over med fingrene når de er 5-15 cm lange. De skrubbes rene, kokes i ti minutter i lettsaltet vann og serveres slik man bruker asparges. De nyhøstede skuddene tåler to dager i kjøleskap. 

140 kroner kiloet

I Quebec i Canada ble det høstet 70 tonn fersk strutseving fra ville bestander i 1999. Det ble også omsatt 34 tonn som frossen vare. I USA ble det i 2003 betalt opp til 140 kroner per kilo vakuumpakket strutsevingskudd.

Bioforsk Øst ser altså på bruk og dyrkingsmuligheter for denne planten. Så gjenstår det å se om dette har et potensial i det norske markedet og om noen kan tenke seg å dyrke strutseving kommersielt eller sanke skudd fra ville planter for salg i Norge.

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen