Bruk restene fra grillingen

Rester av grillet makrell friskes opp med marinade og blir en deilig sommerrett. Her er oppskriften og drikkeforslagene.

Hva er vel ikke mer vårlig enn makrell. Men er du lei av den kokte med agurksalat, bør du prøve den i grillet versjon. Og det blir garantert en ny favoritt. Skulle det bli rester til overs, er det bare fint, for de kan serveres kaldt etter en kjapp oppfriskning i marinade.

Syren frisker opp

Marinaden er syrlig og det er en fin motvekt mot (det sunne) makrellfettet. Vi trenger derfor et drikkefølge med gode syrer men også bra fylde siden makrell er en fisk det smaker mye av. Det peker mot en velproporsjonert hvitvin med andre ord. Eller et friskt sommerlig øl med en tilsvarende akevitt til. Tilbehøret som er en frisk avocadomos og kokte småpoteter istemmer preferansen for drikkefølge.

Elskverdig vin

Vi starter med en annen sommerlig schläger, nemlig  Suavia Soave Vigne Nuovo 2012 (91982) . Soave betyr mild, bløt og elskverdig på italiensk og det passer godt, for denne vinen er nettopp det. Her er god fruktighet og friskhet i skjønn harmoni. Men ikke uten ryggrad, for den innbydende stilen til tross, denne vinen hamler opp med mat av forskjellig kaliber. Også den marinerte grillete makrellen.

Superfrisk og rosa

I Østerrike, nærmere bestemt Südsteiermark som er et av landets beste kilder til superfriske roséviner, finner vi Langmann Schilcher Klassik 2013 (10218) . Her er det syre mot syre, som hjelper godt på fiskefettet. Urtepreget i vinen matcher også veldig godt avocadomosen.

Klassisk eller med sødme

Nordmenn har en lei tendens til å unngå akevitt som matfølge i store deler av året. Det er dumt, og her bør vi lære av danskene, for de lettere akevittene er supre følger til sommerlig mat som denne makrellen. Simers Taffel (12301) er den av de klassiske akevittene med minst fatpreg. Her får krydderaromaene fritt spillerom, og det uttalte karvepreget finner en god match i makrellen, og særlig med avocadomosen til.

Servert lett avkjølt og sammen med et sommerfriskt øl som Lysholmer eller hveteølet Tucher Helles Hefe Weizen (99124) er den i sitt ess. Mange foretrekker noe mer sødme i akevitten, og Løiten Export (56600) er en slik, rund og med dempet karvepreg. Utmerket til retter som den grillete og marinerte makrellen.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Stekt makrell i marinade

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

4 makrellfileter
2 små gule løk
4 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
4 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
1 ss salt
1 ss sukker
2 ts hvit pepper
1 ss rød tabasco
1 ss paprikapulver

Avocadomos:

2 ss finhakket mynte
3 ss finhakket koriander
1 moden avocado
2 fedd hvitløk
1 ts salt
1 ts sukker
½ ts malt kummin
¼ ts hvit pepper
3-4 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Fjern bein fra makrellfiletene, skjær noen snitt i skinnet og stek eller aller helst grill dem og la dem avkjøle.

Finhakk løk og hvitløk og bland dette med olje, hvitvin og hvitvinseddik. Smak til med salt, pepper, sukker paprika og tabasco.

Hell marinaden over makrellfiletene og la dem marinere ca 30 minutter. Det gjør imidlertid ikke noe om fisken blir liggende lengre i marinaden.

Du kan servere en salat til og denne friske avocadomosen. 

Kjør alt i mikser til glatt konsistens.

Sendt inn av

Foto: Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen