Drikke
Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Brunello di Montalcino-kartet tegnes om

Det er et stadig sterkere ønske om å dele opp området for Brunello di Montalcino i underområder.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2014 - 02:01

Det er en gruppe mindre produsenter som mener dagens Brunello-kart gir et for ensartet bilde av det regionen er, melder decanter.com.

Et tjuetalls underområder

De ser et behov for å vise de stilmessige forskjellene i vinene fra de ulike sonene i regionen. De mener det finnes et tjuetalls ulike mikroterroir-er innen de 1200 hektarene for DOCG Brunello di Montalcino.

Dette er en av dem som lager kvalitet

Den eneste muligheten som eksisterer i dag er for produsenten å merke etiketten med Vigna som antyder hvilken vinmark vinen kommer fra.

Bra for turistene

Talsmann for gruppen, Roberto Terzuoli, som tidligere jobbet for Biondi-Santi, men nå driver sin egen 4,5 hektar vingård SassodiSole, sier:
– Vi opplever at våre kunder synes at Montalcinos underområder er like spennende som Burgunds grand cru-er.

Også turister vil få større utbytte av besøk i området om inndelingen gjøres mer detaljert. Montalcino er et ypperlig sted å rote seg bort slik det er i dag. Myndighetene har fjernet all merking av vingårder langs veien i hele Siena-provinsen på grunn av alle bilulykkene de skaper når besøkende setter ned farten for å finne fram.

Dette er et populært reisemål for nordmenn

– Disse besøkene er veldig viktige for Montalcinos mindre produsenter og et detaljert kart over vingårdene er i alle fall en start, for selv beboerne roter seg bort innimellom, forteller Terzuoli.

Blander for å utligne forskjellene

Ezio Rivella som har 24 år bak seg som vinmaker hos Banfi er ikke like positiv:
– Selv innenfor et underområde vil høyden over havet gjøre at brunelloene smaker forskjellig. Lavereliggende vinmarker gir viner med dypere farge enn de høyere opp som også blir mer aromatisk.

Dette er grunnen til at mange produsenter, og spesielt de store, blander viner fra ulike beliggenheter for å jevne ut forskjellene.

Vinmarkene i Montalcino ligger mellom 149 og 500 m.o.h. Og i varme 2009 er det nettopp de høyereliggende og nordøstvendte delene som har gitt de beste vinene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her