By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Det er litt 70-talls over fromasj, men ikke mindre godt av den grunn. I denne versjonen er det syrlig lime som løfter smaken og vaniljemakronbunnen som skaper kontrasten til det luftige og kremaktige.

Kanskje du vil se på de andre formasjoppskriftene også?

TIPS: Du kan godt droppe sukkerpynten og heller velge friske frukter. Se flere nyttige kokketips

Limedrøm med vaniljemakroner

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Limefromasj:

2 gelatinplater

½ dl friskpresset limesaft

10 g sukker

1 eggehvite

20 g sukker

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

60 g sukker

Vaniljemakroner:

140 g skåldede mandler

230 g melis

1 vaniljestang

100 g eggehvite (ca 3 stk)

30 g sukker

Sukkerpynt:

100 g sukker

Fremgangsmåte

Limefromasj:

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann, ca 5 minutter.

Kok opp limesaft og 10 g sukker i en kjele under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Ta kjelen av platen. Hell av vannet fra gelatinen og smelt de i limelaken. La blandingen avkjøles.

Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 20 g sukker gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.

Visp kremfløten med 60 g sukker og vaniljefrø til luftig krem i en tredje bolle. Rør inn avkjølt limelake i kremen med en slikkepott.

Til slutt vendes marengsen forsiktig inn i kremen. Fyll limekremen i kuvert skåler/former og sett de i kjøleskapet i noen timer.

 Vaniljemakroner:

Kjør mandler og melis i en foodprosessor til det blir et fint mel.

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.

Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 30 g sukker og vaniljefrøene gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.

Vend mandelmassen inn i marengsen med en slikkepott. Ha massen i en sprøytepose. Sprøyt ut massen i sirkler. Diameter på sirklene bør være som kuvertformene til limekremen, høyde 1,5–2 cm.

Forvarm stekeovnen til 180 °C. La den utsprøytede massen stå og tørke i ca 20 minutter før de stekes i 10–15 minutter.

Hvelv limekremen ut (dypp evt. formen raskt i varmt vann) på toppen. Pynt med sukkerpynt.

Sukkerpynt:

Ha ca 100 g sukker i en stekepanne på middels varme. Varm opp sukkeret samtidig som pannen ristes forsiktig. Rør forsiktig når sukkeret har begynt å karamellisere seg (blitt gyldenbrunt).

Hell karamellen over i en liten mugge e.l. som tåler høy temeratur, og la den renne i tynn stråle ned på bakepapir i fine kruseduller. Avkjøl og løsne forsiktig fra papiret

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Til toppen