By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Påskefrokosten første påskedag varer ikke bare lenge, den starter gjerne senere enn ellers, omtrent som en brunch. Dermed får du også bedre tid til den siste finpussen enten det er pynting av frokostbordet eller kakene.

For et påskefrokostbord skal være velfylt med både salt og søtt. Nystekte bakervarer eller opptint fra fryseren er en selvfølge, det er også dekorterte egg og godt pålegg.

Internasjonal touch

Vårt forslag til påskefrokost inneholder en del unorske elementer. Påske feires jo i store deler av den vestlige (kristne) verden, og det er alltid hyggelig å kunne by på noe som gjestene «aldri har smakt før».

Her finner du forslag til godt pålegg

Du har derfor valget mellom et syrlig gresk eller et søtt og krydret kypriotisk påskebrød. Eller hva med brød formet på kunstferdig vis til en kurv?

Vi leker oss enda mer med egg til denne frokosten. Når speilegget serveres midt i brødskiva, kommer alle til å be om en smak.

Sunne påskeharer

Men påske er jo ikke bare egg. Både sjokolade og appelsin hører selvsagt med.

Enda flere søte påskefristelser

Det gjør også påskeharen. Disse påskeharene er dessuten ekstra sunne. Og om du vil nyte påskefrokosten utendørs, er flere av disse rettene velegnet å ha med i sekken. Som rundstykkene med pepperoni og ost som kan tilberedes i ovnen hjemme, eller varmes i glørne fra et bål om du er på tur.

Slik koker du egg:
4-6 minutter gir et smilende egg som må spises fra skallet eller i eggeglass. Om du skal skjære egget i skiver, trenger det 9 minutter koking.

Disse påskedrinkene kan også lages uten alkohol

Foto: Nadin Martinuzzi

Bakverk med og uten egg

Kypriotisk påskebrød

Tilberedningstid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

500 g hvetemel
25 g gjær
60 g mykt smør
3 stk røde hardkokte egg m/skallet på, kokt i rød konditorfarge
1 dl lunkent vann
75 g sukker
ca. 1 ts malt kardemomme
ca. 1 ts fennikelfrø
ca. 1 dl sultanrosiner
1½ dl melk
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Start med å koke eggen hardkokte med rød konditorfarge i vannet. ca 10 minutter.

Ha melet i en stor bolle og smuldre i gjæren. Tilsett alle ingrediensene unntatt egg.

Elt deigen til den er smidig (ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin). Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i tre deler, og rull hver del til en lang pølse. Flett pølsene sammen, og brett endene inn under fletten. Legg deigen over på et stekebrett dekket med bakepapir. Trykk de hardkokte røde eggene ned i den flettede deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastikkpose og etterhev i en time.

Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 25 minutter, og avkjøl på rist.

Sendt inn av

Foto: Yina Chan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Påskekurv

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

50 g (1 pk) gjær
5 dl melk
50 g smør
1 egg
1½ ts salt
1 dl sammalt hvete, grov
ca. 14 dl hvetemel
eventuelt solsikkefrø

eggpensling
valmuefrø

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett resten. Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted 30 - 40 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt.

Alt 1:
Kjevle deigen ut ca. 3 cm tykk. Del opp i strimler som flettes eller tvinnes. Du trenger to strimler for å tvinne bunnen. Tre strimler som flettes sammen til selve kurven. To strimler som tvinnes til toppen og dernest to strimler som tvinnes til hank. Legg delene på bakepapir når du har formet dem slik at de passer til hverandre.

Heves under plast på lunt sted 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stek kurven nederst i ovnen og resten i midten på en rist ved 200 grader. Alternativt i to omganger. Avkjøl. Monter kurven med karamell av typen du bruker til pepperkakehus.

Alt 2:
Ta ca 1/3 av deigen og kjevle den ut ca. 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et halvt egg (litt ovalt). Rull ut 1/3 av deigen til to smale strimler som tvinnes om hverandre som en snor. Pensle brødet med vann der du skal legge "snoren" slik at den festes. Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plasss til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen.

Heves under plast på lunt sted 20-30 minutter. Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø. Stek brødet nederst i ovnen og "de løse" midterst.

I stekeovnen: 225 grader i ca. 10 minutter for "småbrødene" og 200 grader i ca. 10-15 minutter for påskeegget.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresk påskebrød

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

½ pk gjær
4 dl yoghurt naturell
2 ss rapsolje
1 ss salt
cirka 600 g hvetemel
5 stk hele egg med skall
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i den lunkne yoghurten og rør godt sammen. Tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Ha eventuelt i mer mel eller litt vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. en time.

Ta deigen ut på melet bakebord. Del deigen i tre deler. Kjevle en av delene til en rund plate. Kle en rund, smurt springform med platen. Trill de to siste delene til lange pølser og del hver av dem i tre deler. Legg to av pølsene i kryss i formen. Lag fire ringer av de siste pølsene og legg dem i formen i mellomrommene til krysset.

Plasser 5 ukokte egg med skall i formen: ett i hver av ringene og ett i midten. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastpose og etterhev i 45 – 60 minutter.

Pensle overflaten forsiktig med pisket egg.

Stek brødet nederst i ovnen ved 200 °C i 30 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Kutt opp brødet i store kakestykker med ett egg i hvert stykke og server.

Sendt inn av

Foto: Yina Chan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fletteloff med ost

Antall porsjoner

2 brød

Ingredienser

50 g meierismør
5 dl skummetmelk
50 g gjær (1 pakke)
1 ts salt
750 g hvetemel
2 dl revet Norvegia Ekstra Vellagret – eller annen smaksrik gulost
1  egg (til pensling)
Litt  frø og revet ost (til å drysse oppå)

Fremgangsmåte

Du trenger 2 smurte brødformer, ca. 1½ liter.

Smuldre gjæren i bakebollen.

Smelt smøret og hell i melken, la blandingen bli lunken og hell den over gjæren.

Rør ut gjæren. Ha i salt og rør i mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig.

La deigen heve på et lunt sted under plast til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Ha deigen på bakebordet og elt inn den revne osten.

Elt deigen lett og del den i to. Del hver av delene igjen i tre.

Trill til pølser og lag fletter av deigen. Legg dem i brødformene.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Hev brødene tildekket på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss eventuelt på litt revet ost og frø (sesam-, valmue- eller gresskarfrø).

Stek brødet på rist på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter.

Avkjøl på rist.

Flere fristende brødoppskrifter

Tips: Bak osteloffen i god tid på forhånd og frys den ned. Tin loffen og varm den forsiktig i ovnene før servering. Den smaker som nybakt.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove påskeharer

Antall porsjoner

16

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

500 g hvetemel
500 g sammalt hvete, grov
2 ts salt
5 ts sukker
6 dl lunkent vann
1 pk gjær
6 ss olje
egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland mel, salt og sukker i bakebollen. Rør gjæren ut i lunkent vann. Hell gjæren i melblandingen sammen med oljen, og elt deigen til den er smidig. Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i 32 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20–30 minutter).

Pensle påskeharene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Egg i rundstykke

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g hvetemel
½ ss salt
½ ss sukker
25 g smør
1 egg
½ pk gjær
2 dl melk
1½ dl appelsinjuice
1 egg pr porsjonsbrød
egg til pensling
valmue- eller sesamfrø til pynt

Fremgangsmåte

Bland alle ingredienser i bakebollen.

Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk eterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken cirka 1 time.

Kok eggene i 5 minutter. Avkjøl i kaldt vann.

Del deigen i 12 emner og trill dem til runde kuler. La dem hvile i 15-20 minutter.

Form bollene til pølser og legg dem rundt hvert sitt egg.

Legg rundstykkene på stekeplate kledd med bakepapir, og la dem heve til dobbelt størrelse.

Pensle rundstykkene med egg og pynt med valmue- eller sesamfrø.

Stek dem midt i ovnen på 200 °C i 10 minutter til de er gyllenbrune.  Avkjøl på rist.

Tips:
Sett egg i så mange rundstykker som du har gjester. Lag vanlige rundstykker av resten av deigen.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Speilegg i brødskive

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 skive grovt brød
1 ss smør eller olje
1 stk egg
1 stilk frisk timian til pynt

Fremgangsmåte

Stikk ut et hull i brødskiven med et glass eller pepperkakeform.
Stek skiven i smør eller olje i middels varm panne.
Snu brødskiven og knekk egget i hullet på brødskiven.
Stek forsiktig i 3 - 5 minutter til hviten har stivnet.

Server med frisk timian.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grovt rundstykke med pepperoni og ost

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 stk fint eller grovt rundstykke
3 ss hvitost
5 skive pepperonipølse
1 ss smør
¼ båt hvitløk
Litt timian

Fremgangsmåte

Skjær rundstykket i firkanter nesten helt gjennom.

Ha ost og pepperoni i skjæreflatene.

Smelt smør i en kjele og tilsett hvitløk og timian. Hell blandingen forsiktig over rundstykket.

Ha litt ekstra ost på toppen og pakk rundstykket inn i aluminiumsfolie.

Stek rundstykket midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Ta av folien og etterstek i 5 minutter til.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søtt og godt

Sjokoladefondant i appelsinskall

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

200 g kokesjokolade
200 g meierismør
4 stk egg
4 stk eggeplomme
100 g sukker
150 g hvetemel

Fremgangsmåte

Del sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Vend eggedosisen inn i sjokoladeblandingen.

Vend inn melet.

Hell blandingen over i muffinsformer eller i appelsinskall.

Stek sjokoladefondantene midt i ovnen på 180 grader i 9 minutter (15 minutter om du bruker appelsinskall).

Steketiden vil variere litt etter størrelsen på formen. Det kan derfor være lurt å prøvesteke en fondant først.

Tips:
Bruk skallet fra økologiske appelsiner.

Sendt inn av

Foto: Siv Iren Moe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Påskekake med appelsinkrem

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Kake:
110 g smør
275 g sukker
3 egg, romtempererte
140 g hvetemel
50 g kakaopulver
½ ts bakepulver
1 dl melk
100 g kjeks sjokolade (kvikk lunsj)

Appelsinkrem:
500 g smør
500 g melis
1 ts vaniljesukker
1 stk økologisk appelsin

Pynt:
Kvikk lunsj
sjokoladeegg/mandelegg

Fremgangsmåte

Kake:
Sett ovnen på 180 °C.

Pisk smør og sukker luftig og glatt. Pisk inn ett egg av gangen. Tilsett mel, kakao og bakepulver og rør til alt er godt blandet. Ha i melken og kjør til en glatt røre. Hakk sjokoladen grovt og bland inn i deigen.

Fyll røren i en smurt springform, 24 cm i diameter.

Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader. Avkjøl på rist.

Appelsinkrem:
Pisk smør, vaniljesukker og melis hvitt. Det skal piskes rundt ti minutter for å få riktig konsistens.

Smak til med saften fra en appelsin og revet appelsinskall.

Montering:
Del kakebunnen i to deler, og smør et lag med appelsinkrem på den ene delen. Legg den andre delen over.

Legg et nytt lag med appelsinkrem på toppen av kaken.

Pynt med hakket kjekssjokolade og små påskeegg.

Tips:
Hvis du baker den i 20 cm springform, kan du dele bunnen i tre deler for å få en høyere kake. Stek kaken gjerne dagen før servering.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Påskecupcakes

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

Muffins:

150 g sukker

150 g smør

2 stk egg

Revet skall av ½ stk appelsin

1 ½ dl kremfløte

2 ts bakepulver

250 g hvetemel

Topping:

75 g smør

400 g melis

½ dl appelsinjuice eller ferskpresset appelsin

noen dråper gul konditorfarge

påskemarsipan og strøssel til pynt

Fremgangsmåte

Muffins:
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen. Ha i revet appelsinskall, melk og mel blandet med bakepulver til slutt. Ta røren i muffinsformer med skje eller sprøytepose.

Stek muffinsen midt i ovnen ved ca 175 °C i 15 – 20 minutter.

Topping:
Visp smør og melis i en kjøkkenmaskin på middels hastighet til alt er godt blandet. Sett maskinen på lav hastighet.

Bland appelsinjuice og konditorfarge, og tilsett det i smørblandingen litt etter litt. Kjør på høy hastighet til toppingen er lett og luftig, minst fem minutter.

Når kakene er avkjølt, påfør toppingen med sprøytepose og pynt med påskemarsipan og strøssel.

Sendt inn av

Foto: Kristin Ellefsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen