Dagens rett

By på laks slik mesterkokken lager den

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får stjernepreg. Bare prøv denne oppskriften.

Det er Odd Ivar Solvold som har signert denne retten. En av Norges aller mest premierte kokker som blant annet tok bronse i Bocuse d'Or i 1997 og som siden har coachet både Charles Tjessem og Geir Skeie til gull i samme konkurranse. Nå gjør han det kanskje en gang til for i skrivende stund er det stor aktivitet foran neste Bocuse d'Or hvor Ørjan Johannessen går for nytt norsk gull.

Flere fristende lakseretter finner du her

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Sprøstekt krydderlaks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

600 gr laksefilet, med skinn
2 ts karri
2 ts malt koriander
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
2 ss olje
2 ss smør

Krem:
1 potte friske urter, f eks koriander
200 gr usaltet meierismør
1 dl tørr hvitvin
1 dl kremfløte
1 dl fiskekraft
2 ss hakket sjalottløk
1 hakket stilkselleri
6 druer, delt i to
2 artiskokkhjerter, finhakket
2 ss sitronsaft

Skum:
1 dl syltede rødbeter med kraft, hakkede
1 dl kremfløte
100 gr usaltet meierismør

Fremgangsmåte

Stekt krydret laks:
Skjær laksefiletene i små pene biter. Tørk dem godt. Bland sammen krydderne og legg i fiskebitene med skinnsiden ned.

Varm smør/ oljeblandingen i en panne og legg i fiskebitene med skinnsiden ned. La skinnsiden bli skikkelig brune.

Hold fisken varm i en ildfast form i stekeovnen.

Krem:
Kjør koriander og smør sammen i foodprocessor.

Kok sammen hvitvin, sjalottløk, fløte og kraft i en kjele til det har kokt inn til 1/3.

Tilsett alle grønnsakene, kok opp og visp forsiktig inn koriandersmøret, litt etter litt. Skal ikke koke, bare holdes varmt, gjerne i stekeovnen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft like før serveringen.

Skum:
Varm opp finhakkede rødbeter og kraft og bland i fløten. La koke opp, trekk til siden og visp inn smøret, litt etter litt.

Pisk opp skummet med en stavmikser like før servering.

Fordel grønnsakskremen på fire varme tallerkner og legg de stekte laksebitene over.

Like før servering has rødbeteskummet over. Pynt med urter eller småsalat. Serveres med en god potetmos til, gjerne smakt til med hvitløk.

Sendt inn av

Foto: Studio Gerstmann - Malinowski

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen