Dagens rett

Chilensk festmat

I dag er det Chiles nasjonaldag, og vi feirer den med et skikkelig festmåltid!

Empanadas, pebre og saftig biff - sammen med en deilig rødvin kan du være med og feire Chiles nasjonaldag på chilensk vis!
 
Har du en favorittvin fra Chile - se selv hvordan den kom ut i våre tester .
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Carolas fest-empanadas

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

Deig:
1 kg mel
2 dl rapsolje
½ l varmt vann
½ ss salt

Fyll:
1 kg hakket oksekjøtt
4 gule løk
1 ts spisskummen
2 ss paprika
2 ss oregano
3 fedd hvitløk
salt og pepper
hele oliven, uten sten
store lyse rosiner
5 hardkokte egg

Fremgangsmåte

Finhakk løken, og stek den gylden. Stek kjøttet sammen med løken og ha i krydderet og presset hvitløk. Smak til med salt og pepper.

La alt småkoke en halvtimes tid og la det avkjøles litt mens du lager deigen.
 
Lag en kjegle av melet og hul den ut så det blir plass til væsken.

Varm vannet i en kjele, så du så vidt kan stikke fingrene i. Oljen skal også være varm. Hell så vannet og oljen i melet.

Bland melet med vannet og oljen og elt til det blir en smidig deig. Hvis deigen blir hard kan du ha i mer vann.

La deigen hvile 10 minutter under håndkle. Del deigen i to - tre deler og kjevle deigen til den er 2 - 4 mm tykk.

Trykk ut 20 rundinger, ca 20 cm i diameter og stable dem med bakepapir mellom.

Del eggene i 4 - 6 båter. Ta 2 ss av kjøttfyllet på en av deiglefsene, legg på en båt egg, en oliven og et par rosiner.

Fukt hele deigkanten med lunkent vann. Brett deigen over midten, helst uten at deigkanten fuktes av fett fra kjøttet.

Trykk deigen hardt sammen langs den halvsirkelformede skjøten. For å få den karakteristiske formen (og hindre at noe renner ut), skal den flatklemte skjøten brettes tilbake en gang, i tre eller fire deler.
 
Begynn i den ene enden, og brett 5 - 7 cm av skjøten tilbake over seg selv, og trykk fingertuppene godt ned i hver ende. Fortsett med de neste 5 - 7 cm og la det ene trykkpunktet sammenfalle med med det forrige. Osv.

Pensle gjerne med egg før steking. Stekes på 200 grader i 20 - 30 minutter, til de er gylne.
 
La empanadene avkjøles noen minutter før servering! Server gjerne med pebre og ensalada chilena.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pebre - hot salsa

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
½ dl vann
1 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk finhakket
1 løk finhakket
1 dl frisk koriander finhakket
1 ts frisk oregano finhakket

Fremgangsmåte

Bland olivenolje, eddik og vann i en bolle. Pisk det sammen med en visp. Tilsett resten av ingrediensene, bland godt og la det stå ca. 2 timer for å trekke smak.

Chilensk salsa som blir mye brukt til stekt kjøtt.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Beef Pebre

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

800 g ytrefilet av storfe, evt.indrefilet

Marinade:
1 ss frisk koriander
1 ss frisk basilikum
1 ss frisk mynte
2 fedd hvitløk
1 lime
1 ss sterk chilisaus
1 dl appelsinjuice
½ dl olivenolje
1 ts salt
1 ts kvernet sort pepper
 

Fremgangsmåte

Del kjøttet i fire like store biffer. Legg kjøttet i en form eller plastpose.

Finhakk urtene og hvitløken, press over limesaft og bland sammen resten av ingrediensene til marinaden. Hell marinaden over kjøttet og la det ligge i ca. 1 time i romtemperatur eller 3 timer i kjøleskap.

Ta kjøttet ut av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Dryss over salt og pepper og stek eller grill kjøttet 3-4 minutter på hver side.

Server med hjemmelaget pebre   (chilensk hot salsa) og ris ved siden av.

Biffoppskrifter som får tennene til å løpe i vann

Tips: Husk å ta ut biffen av kjøleskapet i god tid før du steker eller grilelr det slik at det har romtemperatur for da får du best resultat på biffen.

Les mer om biffkjøtt her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen