- Crazy nye regler fra EU

New Zealands vinindustri vil sloss mot EUs nye regler for hva produsentene har lov til å skrive på etiketten. Nå griper nemlig det Europeiske fellesskapet inn mot ord som premium og reserve.

EU har allerede laget regler som hindrer produsenter i å bruke beskrivelser som champagne hvis drikken ikke kommer fra det området. Nå går EU et skritt videre og tar omtrent patent på det tradisjonelle vinspråket og stiller også opp regler for bruk av flasker som har samme fasong som champagne eller bruk av den typiske korken.
 
I blant annet New Zealand vekker dette sterke reaksjoner. Styreformannen Peter Hubscher i Winegrowers of New Zealand kaller det crazy og meget skuffende og sier at slike regler kun er ment å skjerme EUs egne produsenter.
 
EU på sin side hevder at de vil hjelpe forbrukerne til å treffe kvalifiserte beslutninger om innkjøp. De nye reglene trer i kraft fra nyttår.

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen