Dagens rett

Bouillabaisse er mye lettere å lag enn navnet tilsier

Denne oppskriften på den franske fiskegryten bouillabaisse er svært enkel og lettlaget, men ikke mindre smaksrik av den grunn.

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en rett der fiskerne bruker det de har fått i garnet eller i teina den dagen. Derfor er det ingen fast ingrediensliste, men fremgangsmåten er stort sett den samme:

Alle ingrediensene, både av sjømat, grønnsaker og andre smakssettere, puttes i samme gryte. Rekkefølgen avgjøres av hvor mye varmebehandling den enkelte trenger. Resultatet blir alltid fantastisk smaksrikt.

I Frankrike er dette i dag festmat, og den serveres ofte med en saus som heter rouille, som består av olivenolje, brødsmuler, hvitløk, safran og chili, men aioli gjør også jobben, særlig når man som her har safranen i selve fiskegryta.

Her finner du oppskrift på rouille

Her finner du flere gode tips til fiskegryter og -supper

Noe du lurer på om steinbit?

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Norsk steinbitbouillabaisse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 gr steinbit
200 gr skalldyr etter valg (reker, scampi, hummer, sjøkreps)
500 gr blåskjell, her kan man gjerne bruke hjerteskjell
1 fennikel, i båter
1 stk løk, i skiver
2 fedd hvitløk, i skiver
1 ss tomatpuré
1 dl ekstra virgin olivenolje
2 tomater, skoldet og delt i 2
½ rød chili, uten frø, i skiver
2 stjerneanis
1 gr safran
Skall av 1 sitron og 1 appelsin
Juice av 2 appelsiner
1½ liter god kraftig fiskekraft
 

Fremgangsmåte

Damp blåskjellene i en kjele med 1 dl vann i ca. 5 minutter eller til skjellene er åpnet. Løsne skjellmaten fra skallene og spar til servering.

Sil fra kraften og bruk den gjerne som en del av fiskekraften.

Surr fennikel, løk og hvitløk i oljen ved svak varme i 5 minutter. Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.

Tilsett så fisken og skalldyrene og rør godt om.

Ha i resten av ingrediensene unntatt safranen og la det hele trekke i 10 minutter.

Tilsett safranen etter 5 minutter. Server med brød og hjemmelaget aioli .

Her finner du flere gode fiskegryter

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel aioli

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 egg
4 fedd hvitløk
5 dl solsikkeolje
1 ss hvitvinseddik
1 ts salt
nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha et helt egg i en foodprocessor.

Skrell hvitløksfeddene og del dem opp i et par biter før du har dem i foodprocessoren.

Sett i gang kjøkkenmaskinen på nesten full fart. Spe med oljen litt etter litt til å begynne med mens maskinen går, etter hvert kan du tilsette oljen i en tynn stråle.

Tilsett nok olje til at du får en tykk majones. Ha i eddiken og smak til med salt og pepper.

Tips: Dette er en lett måte å lage aioli på, men oppskrift på ekte aioli finner du her . Dersom aiolien blir for tykk kan du ha i litt vann til ønsket konsistens.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere gode middagstips

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine
- uansett hvor du befinner deg.
 
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen