Dagens rett

By på provenceinspirert laks i dag

I en så smaksrik tilberedning som denne, glemmer du helt laksens hverdagslige stempel. Frisk hvitvin i glasset bidrar ytterligere.

Selv om laks ikke lenger er festmat, til det er tilgjengeligheten for stor, skal det lite til for å gi den et eksklusivt preg. Som med denne oppskriften. Da holder det med det ene laksemåltidet i uka, som mange eksperter anbefaler.

Vi har enda flere gode tips til laksemiddagen

Herbestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Laks med tapenade, ratatouille og parmesankrem

Fremgangsmåte

Start med ratatouillen. Finhakk den ene sjalottløken, grovhakk de to andre.

Fres finhakket sjalottløk, tomater og tomatpuré i olje i 2-3 min. Skru ned varmen og la sausen småsurre i minst 30 min, gjerne lengre.

Rør inn grønnsakene de siste min, de må ikke koke lenge, de skal være sprø når de serveres.

Kok inn fløten til parmesankremen til det er bare ca. 1 dl igjen. Rør inn revet parmesan så den smelter i fløten og parmesansmaken blir kraftig. Smak til med salt og pepper.

Skjær laksefileten i fire jevne stykker, dryss dem lett med salt og stek dem gylne i olje, ca. 2 min på hver side.

Fordel ratatouillen på varme tallerkener med en laksefilet oppå. Legg et lite "egg" av tapenade på hvert laksestykke og sett på en liten skive parmesan og noen snittede brekkbønner som du koker raskt i lettsaltet vann.

Drypp den fyldige sausen rundt.
 

Tips: Skinnsiden av laksefileten er mørk. Det er mest delikat om dette mørke feltet ligger ned ved servering eller kuttes vekk.

Her har laksen fått et sterk innslag av smaker fra Provence. Tapenade er en fyldig puré på sort oliven.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Denne maten har fått en Michelin-stjerne

Stjerner, duft, smak, livserfaring og fornøyde kunder. Selv om britiske Ryan Clift på Tippling Club og Chan Hon Meng, hawkerkokk med én Michelin-stjerne, jobber i to forskjellige restaurantverdener, legger begge hele sin sjel i maten og har, forskjellene til tross, mange fellestrekk. Ikke minst er de gode representanter for bredden i Singapores gastronomi. Les hele saken

Lær alt om asparges

Om du går for å dyrke aspargesen selv eller henter den i butikken, finner du både fremgangsmåten og ikke minst nyttig kunnskap om denne vårlige delikatessen her. Les hele saken

Til toppen