Dagens rett

Forbered middagen til neste søndag allerede nå

Mens sursteken godgjør seg, kan du varte opp med en god viltgryte denne søndagen. Du får begge oppskriftene her.

Surstek er en tradisjonsrik rett som bør settes på middagsbordet oftere. Den tar litt tid å forberede, faktisk en hel uke, så du har ingen tid å miste. Benytt denne helgen til å forberede et skikkelig herremåltid til neste søndag.

Mens du venter, kan du prøve en annen langt mer hurtiglaget rett med reinsdyr, nemlig finnbiffgryte.

I vår rikholdige kokebok finner du en rekke andre gode viltretter.

Sjekk ut våre viltoppskrifter her 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Reinsdyr surstek med sennepskremet rosenkål

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg reinsdyrstek
1 l kefir
1 løk
2 ss smør
6 dl melk eller vann
2 laurbærblad
1 ts hel pepper
2 ts crème fraîche orginal, 35 % eller seterrømme
2 ss hvetemel
 
Sennepskremet rosenkål:
500 g rosenkål
2 ss smør
4 finhakkede sjalottløk
2 ss dijonsennep
2 dl matfløte

Fremgangsmåte

Steken:
Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell surmelk over. La det ligge i kjøleskapet i ca. en uke. Snu kjøttet hver dag.

Skyll og tørk steken. Brun den i en jerngryte sammen med løk skåret i båter.

Strø på salt, hell over melk, legg i pepper og laurbærblad, og la den trekke over svak varme til steketermometeret viser 65 grader.

Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens du lager sausen.

Sausen:
Bruk sjyen fra steken. Rør melet ut i rømme og visp jevningen inn i sjyen.

La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Sennepskremet rosenkål:
Rens rosenkål og kok den i lettsaltet vann til den har litt tyggemotstand ("al dente"), ca. 4 minutter.

Mens rosenkålen koker, steker du løken i panne med smør.

Hell på fløte når løken er blank og myk. La dette koke i ca 10 minutter.

Smak til med sennep, salt og pepper. Vend til slutt inn rosenkålen.

Server reinsdyrsteken i skiver med sennepskremet rosenkål, sausen, kokte poteter og rørte tyttebær.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Tips: Denne retten trenger noen dagers planlegging siden kjøttet skal ligge i surmelk i hele syv dager. Resultatet blir en smakfull middag som kan gi gjestene dine et søndagssalig blikk. Gammel, ekte og rotnorsk oppskrift.

Flere reine fakta finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Finnbiffgryte med sopp og oliven

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

600 gr reinskav, eller elgskav
200 gr sjampinjong
3 ss smør, til steking
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
3 dl crème fraîche
1  grønnsakbuljongterning
1 ½ dl vann
1 dl finhakkete krydderurter, f. eks. rosmarin eller timian
2 dl oliven
1 dl tyttebær

Fremgangsmåte

Brun kjøttet i smør i panne sammen med sopp kuttet i skiver. Dryss på salt og pepper.

Tilsett crème fraîche og vann. Smuldre buljongterningen i. La gryten småkoke et par minutter.

Klipp over kryddergrønt og tilsett oliven og tyttebær.

Server med ris evt godt brød.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen