Dagens rett

Gi 17. mai-laksen det lille ekstra

Med all respekt for tradisjoner. Men denne sprøstekte og vårlige oppskriften vil gjøre middagen på nasjonaldagen uforglemmelig.

Kokt laks med rømme og syrlig agurk er for mange det eneste som passerer som 17. mai-middag. Men har du ikke slike tradisjonsbindinger, eller bare rett og slett har lyst å prøve noe annet, er dette retten du skal gå for. En riktig så smaksrik måte å markere dagen på. Ingrediensene får du tak i om du har en søndagsåpen butikk i nærheten. Eller kanskje har du allerede det du trenger i kjøleskapet?

Her finner mange andre måter å tilberede laks på 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

600 g norsk laksefilet med skinn som er skrapet fri for skjell
10 g salt
4 dl rømme
noen dråper sitron
Grønnsakene:
450 g nykål eller spisskål i 4 båter
3 ss smør
400 g nypoteter/ ferskpotet
olivenolje
1 sitron i båter
2 dl vann

Fremgangsmåte

Nykålen:
Rens kålen og del den opp i fire store båter - pass på at stilken er intakt slik at båtene ikke deler seg opp.

Kok opp godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann) og ha i kålen. Gi den et raskt oppkok (blansjere) til den såvidt er mør, ca 1-2 minutter.

Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.

Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen i dette rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Nypotetene:
Ha nypotetene (ferskpoteter) i en ildfast form og bland godt med sitron og olivenolje.

Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypotetene i to dersom de er store.

Laksen:
Skjær laksen i biter på 150 gram. Stek den i litt olje med skinnsiden ned over middels høy varme slik at skinnet blir sprøtt.

Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Legg opp poteter og kål på tallerkenen med laksen over og ha rømmesausen rundt.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Tips: Nykålen kan godt byttes ut med spisskål.

Les mer om ferskpoteten her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen