Dagens rett

Har du røykelaks, får du en knakende god middagspai

Pai er helt genialt som middag midt i uka. Til denne oppskriften kan du bruke rester av røykelaks eller den du finner i nærbutikken.

Om du ikke kan vente på at paideigen må stå i kjøleskapet en time, kan du godt velge ferdig paideig fra butikken.

Vi har mange andre lekre paioppskrifter

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Pai med røkelaks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Paideig:
200 g (3½ dl) hvetemel
150 g smør, kjøleskapskaldt
2 - 3 ss iskaldt vann

Fyll:
Ca 300 g røkelaks el gravlaks i skiver
4 egg
3 dl melk
½ ts salt
½ ts hvit pepper (kvernet, malt)
Finsnittet gressløk, vårløk eller purre

Fremgangsmåte

Paibunn:
Ha melet i bolle. Skjær smør i terninger som smuldres i det tørre, til en grynet masse. Tilsett vann og bland alt raskt til en deig. Dette kan du også gjøre i en foodprosessor med pulsknapp.

Klem deigen tynt og jevnt ut i bunnen av og godt opp langs kanten på en paiform. Jevn kanten til.

Prikk bunnen godt med en gaffel og la formen stå i kjøleskap i ca 1 time.

Varm stekeovnen til 220 grader. Stek paibunnen midt i ovnen i 10 minutter.

Fyll:
Fordel lakseskivene løst rundt om i paibunnen, legg de gjerne med en liten bøy på seg slik at eggestanden komme godt til.

Visp sammen egg, melk, salt, pepper og snittet gressløk, vårløk eller purre. Hell eggestanden i paibunnen.

Sett paien tilbake i ovnen. Senk varmen til 160 grader og stek paien i ca 30 minutter, til eggestanden så vidt er stivnet.

La paien stå i 10 minutter før du skjærer den opp. Server paien varm eller lunken med en frisk salat med vinaigrette til.

Flere deilige paier

Tips: Paibunnen kan lages i god tid på forhånd og stå kjølig frem til steking. Eller hva med å kjøpe en ferdig paideig for de travle hverdagene? Har du ikke paiform kan du bruke stor springform.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvitløk- og persillesmør

Antall porsjoner

4

Ingredienser

100 g smør, mykt
1 fedd finhakket hvitløk
3 ss finhakket frisk kruspersille
½ ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Pass på at smøret er romtemperert. Finhakk hvitløk og persille.

Bland sammen smør, hvitløk, persille, salt og pepper. Rør det godt sammen.

Lag en pølse av smøret på aluminiumsfolie. Rull smøret inn i folien og la det stivne i kjøleskapet. Før servering skjærer du smøret i skiver.

Tips: Smøret kan lages i forveien, og kan holde opptil en uke i kjøleskapet, eller ca 2 måneder i fryseren.

Flere gode kryddersmør finner du her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen