Dagens rett

Her er oppskriftene på de saftige burgerne Eyvind Hellstrøm serverte på tv i går

Ja, også de beste kokker lager burgere. Det fikk vi demonstrert da Eyvind Hellstrøm laget sin versjon av burgere i går kveld i sin nye tv-serie. Nå kan også du prøve dem hjemme.

Norges mest selvsikre kokk har returnert der han hører hjemme – over grytene på kjøkkenet, heter det i pressemeldingen for den nye kokkeserien på  tv3, og det er selvsagt Eyvind Hellstrøm det er snakk om. Gjennom 40 episoder av Hellstrøms kjøkken lærer han sin hemmeligheter, trinn for trinn, hvordan selv de enkleste hverdagsretter blir ekstraordinære.

Skaff deg en kjøttkvern

Først ute var burger og Eyvind nøyer seg ikke med ferdigkvernet kjøttdeig, nei, den skal kvernes selv, og helst to ganger, før han er fornøyd. Ketchupen er hjemmelaget, det er selvsagt også burgerbrødene og osten som topper burgerne er av beste sort. 

Dette høres kanskje pretensiøst ut, men er det slett ikke. Bare veldig godt. Så kos deg med oppskriftene nedenfor og du kommer til å få en burgeropplevelse av de sjeldne. 

Og har du ikke kjøttkvern, kan du be dem i kjøttdisken på butikken hjelpe deg. Eller kjøpe en for en billig penge neste gang du er på loppemarked. 

Se våre andre populære Hellstrøm-oppskrifter

 Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.  

101 hamburger fra Hellstrøms kjøkken

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

800 g-1 kg oksehøyrygg, kvernet
salt og pepper
4 skiver blåmuggost
4 skiver cheddar, comté eller annen halvfast ost med smak
issalat i strimler
persille, hakket
1 løk i tynne skiver

 

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i biter og kvern det i en kjøttkvern, gjerne to ganger. Lag 4 store «klumper» a 200-250 g av det kvernete kjøttet. Press kjøttet ned i en metallring for fin fasong. Du kan også bruke en bolle eller stor tekopp med en diameter på 10 cm. Ta burgerne forsiktig ut av ringene.

Gni en dråpe med olivenolje på hver side av burgeren før du steker dem i en varm grillpanne. Stek burgerne 2 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Legg på osteskiver på burgerne og etterstek i ovn fem minutter ved 180 grader. Del hamburgerbrød i to og pensle innsiden med smeltet smør. Sett i ovn ved 180 grader i to minutter til sprø skorpe. Legg opp burgerne pent på tallerken. Legg coleslaw av rødkål på den ene skiven og tomatketchup på den andre, legg på tynne skiver av løk og issalat i strimler. Dryss over hakket persille. Legg på varm burger og server.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Eyvind Hellstrøms ketchup

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 kg tomater
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 ss brunt sukker
10 g salt
1 knivsodd pepper
1 knivsodd kajennepepper
½ dl olivenolje

 

 

Fremgangsmåte

Flå tomatene. Skjær et kryss i toppen av tomatene og skjær ut stilken. Legg i kokene vann til skinnet slipper cirka 30 sekunder. Avkjøl tomatene i isvann. Dra av skinnet på tomatene. Skjær av tomatkjøttet og skjær tomatkjøttet i små terninger til tomatconcasse. Kjør tomatkjøttet til puré med en stavmikser. Varm litt olivenolje i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, finhakket sjalottløk og brunt sukker. La det frese litt før du tilsetter tomatkjøttet. La det koke opp og la det småkoke i et par timer under lokk. Sil sausen og tilsett hakkete tomater og smak til med salt, pepper og kajennepepper. 

Sendt inn av

Foto: ALLEKO

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Aioli på Hellstrøms vis

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 eggeplommer
2 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
saften av ½ sitron

 

Fremgangsmåte

Del hvitløkfedd og ta ut spiren. Knus hvitløk med kniven og hakk fint. Legg hvitløken i en liten mikser og kjør til puré. Tilsett eggeplommene, salt og sitronsaft. Tilsett litt og litt olivenolje og kjør til en tykk masse. Avslutt gjerne med litt varmt vann slik at den ikke skiller seg. Oppbevar i tett boks i kjøleskap.

Sendt inn av

Foto: bigacis

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hamburgerbrød som i Hellstrøms kjøkken

Antall porsjoner

16

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg hvetemel
5 ½ dl melk
50 g smør, romtemperert
50 g honning eller sukker
10 g salt
1 egg
25 g gjær
egg til pensling
Valmuefrø eller sesamfrø 

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen. Bruk en elte-krok og elt i kjøkkenmaskinen i cirka 15 minutter, da skal alt være godt blandet. Dekk bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted. Deigen skal heve til dobbel størrelse, og det kan ta 40-50 minutter. Ta deigen ut på kjøkkenbenken og strø mel over. Del den i to, og del hver halvdel i åtte biter. Rull dem til boller som legges på et stekebrett med bakepapir. Ha litt mel på hånden og klem bollene flate. Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse, cirka 30 minutter. Når de er ferdig hevet, pensler du dem forsiktig med pisket egg og strør over sesamfrø eller valmuefrø. Stek bollene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 20 minutter.

Sendt inn av

Foto: NapapatK

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Coleslaw av rødkål a la Hellstrøm

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 rødkål
1 porsjon hjemmelaget aioli

 

Fremgangsmåte

Skjær rødkål i tynne strimler. Bruk gjerne ostehøvelen til dette. Bland med aioli. Server til burger.

Sendt inn av

Foto: -lvinst-

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen