Dagens rett

Kvinnedagsmenyen kan ingen si nei til

Om du ikke feirer 8. mars, kan du likevel gjøre som to av landets beste kvinnelige kokker, Miriam Østvik Jenssen og Kari Innerå. Her er oppskriftene.

Vi starter med en lekker liten sak med spekeskinke, friske fiken og hasselnøtter komponert av Miriam Østvik Jenssen, tidligere medlem av det norske kokkelandslaget og som har jobbet på en rekke topprestauranter før hun tok en bachelor i ernæring og fikk tvillinger! Senere i år gjør hun nok et karrierehopp og blir assisterende kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Norsk spekeskinke i særklasse

Dagens hovedrett er signert av en annen kvinnelig kokk som har markert seg sterkt gjennom hele sin kokkekarriere både i konkurranser og som bedriftsleder. Kari Innerå er nå innehaver av den populære restauranten BA53 i Oslo. Kari som vokste opp i havgapet utenfor Harstad, har et godt grep om skrei som råvare. Her deler hun noen av sine kokkeknep med deg: 

Salte fisken 

Dryss skrei i porsjonsstykker med salt, 25 gram per kilo, og la dem ligge i 7 minutter før du skyller fisken og tørker av med papir. 

Kaldt smør

Hollandaisesausen er kjent for å være litt vrien, men velger du å vispe inn kaldt smør som her, er sannsynligheten for å lykkes mye større. Bare pass på at sausen ikke koker!

Og husk, har du dårlig tid, er det selvfølgelig også mulig å kjøpe ferdigsaus som det finnes flere av i butikkhyllene.

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Santa Kristina spekeskinke med fiken- og hasselnøttkompott

Antall porsjoner

4

Ingredienser

12 skiver Santa Kristina spekeskinke
 
Fiken- og hasselnøttkompott:
2 ferske fiken
1 neve ristede hasselnøtter uten skall, grovhakkede
1 ts ripsgelé
1 ts sukker
Salat:
2 ferske fiken
1 liten rødløk eller sølvløk, kuttet i tynne ringer
extra virgin olivenolje
salt
pepper
1 hode grønn salat, vasket
div urter, karser og spirer

Fremgangsmåte

Skrell fikenene og kutt to av dem i fine terninger.
 
Fiken- og hasselnøttkompott:
Del de to siste fikenene i fire.
 
Smelt 1 ts sukker og stek ved middels temperatur til sukkeret har fått en lys gyllen farge. Ha i de store fikenbitene. Rør til de begynner å slippe væske.
 
Ha så i ripsgeleen. Kok dette inn til det tykner. Ha i grovhakkede hasselnøtter og smak eventuelt til med litt mer ripsgelé.
 
Riv salaten i biter og vask den godt. Vend salaten og spirene i litt olje med salt og pepper.
 
Legg salaten opp på tallerkener sammen med skinken, løkringer, fiken i terninger og fiken- og hasselnøttkompott. Pynt gjerne med litt urter.
 
 

Sendt inn av

Foto: Nortura

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pannestekt skrei med erter og hollandaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Fisken:
800 g skreifilet, uten skinn
Salt (ca 20 g)
Solsikkeolje til steking
1 - 2 ss smør
1 hvitløkbåt, i tynne skiver
Ca 100 g bacon i terninger  
Ertepuré:
500 g dypfryste erter
1 hvitløkbåt, hakket
1 ss smør
3 ss olivenolje
Salt og pepper
Hollandaisesaus:
2 eggeplommer
1 dl hvitvin
2 ss vann
4 ss smør
Friskpresset sitronsaft
Salt og pepper

Det går også an å kjøpe ferdigsaus, Jacobs Hollandaise er god.

Fremgangsmåte

Skjær skreien i serveringsstykker og dryss over salt. La dem ligge i 7 minutter. Skyll av saltet og tørk skreistykkene lett med tørkepapir.

Ertepuré:
Kok ertene møre i vann sammen med hvitløk. Hell av overflødig kokevann.

Mos ertene med stavmikser eller i food-processor.

Rør inn smør og olivenolje og smak til med salt og pepper. Hold ertene varme.

Legg baconet i kald stekepanne, skru på varmen og stek baconet til det er sprøtt og gyllent.

Stek så fisken. Varm olje i stekepannen, legg i fisken og la den ligge uten å røre den, til den er nesten gjennomstekt.

Til slutt har du smør og hvitløk i stekepannen og snur fisken forsiktig. Stek den lett på den andre siden samtidig som du øser hvitløksmøret over.

Saus:
Lag sausen mens fisken stekes. Kok hvitvinen inn til 2 ss. Visp eggeplommene sammen og visp inn den varme vinen.

Visp blandingen over vannbad, eller direkte på platen på svak varme (må ikke koke).

Visp inn vann når eggene begynner å tykne og ligne majones i konsistens.

Rør inn smøret i biter og la det smelte. Smak sausen til med salt, pepper og sitron.

Anrett fisken på ertene, dryss bacon over fisken og hell saus forsiktig over.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen