Dagens rett

Med et så smaksrikt lammelår blir det fest

Velger du denne oppskriften til påskemiddagen, får du trampeklapp.

Det er mange spennende ingredienser i denne ukens søndagsmiddag. Den er litt tidkrevende, men ikke vanskelig. Den største utfordringen er nok selve utbeningen. Det er derfor lurt å bestille ferdig utbenet lammelår i kjøttdisken eller hos slakteren, hvis du ikke har lyst å prøve deg selv.

Eller prøv en av de andre oppskriftene med lammelår

Du kan selvfølgelig velge andre grønnsaker enn bakte neper og rødbeter til byggrynsalaten, for eksempel squash og løk. En runde i stekepannen først gir den gode, runde smaken. 

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Utbenet lammelår med byggrynsalat og myntepesto

Tilberedningstid

2 timer og 45 minutter

Ingredienser

Lammelåret:
ca. 1½ kg utbeinet lammelår
2 ss olje
50 g frisk ingefær i tynne skiver
4 fedd finhakket hvitløk
1 rød chili i biter
4 stjerneanis
90 g brunt sukker
3 ½ dl lammekraft eller annen kjøttkraft
3 ss hoisinsaus
1 ts five spice powder (kinesisk krydderblanding)
Byggrynsalat:
4 dl byggryn
2 neper
2 rødbeter
100 g havsalt
1 ss grovhakket frisk mynte
½ pakke frisk spinat
2 ss olivenolje
½ sitron, saften av
½ ts salt
½ ts pepper
Myntepesto:
½ potte frisk mynte
½ potte frisk koriander
2 ss pinjekjerner
2 ss revet parmesan
1 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
½ ts salt
½ ts pepper

Tips: Det er mye god kraft å få kjøpt ferdig. Slike krafter er gode, men veldig konsentrerte og bør blandes med like deler vann. Buljongterning går an, men husk at de er svært salte.

Fremgangsmåte

Byggrynsalat:
Kok byggryn etter anvisning på pakken og avkjøl.

Dekk en ildfast form med havsalt og legg neper og rødbeter oppå. Dekk godt med aluminiumsfolie og bak i ovnen på 220 grader i ca. 1 time, til de er møre.

Avkjøl, skrell og del i biter.

Bland byggryn, mynte, spinat, neper og rødbeter.

OBS! Rødbetene kan avgi farge, så bland salaten rett før servering.

Ha over olje og sitronsaft, smak til med salt og pepper.

Myntepesto:
Ha i alle ingrediensene til myntepesto, utenom olje, i en kjøkkenmaskin og kjør til en fin masse. Spe med olivenolje til ønsket konsistens.

Gni innsiden av lammelåret med myntepesto. Rull kjøttet stramt sammen og bind det opp med en hyssing.

Brun steken på alle sider i en stekepanne med litt olje og legg den over i en stor ildfast gryte med lokk. Ha i ingefær, hvitløk, chili og stjerneanis.

Rør sammen sukker, kraft, hoisinsaus og five spice-krydder i en bolle. Ha blandingen over steken.

Sett gryten i ovn på 180 grader i 2 timer. Snu steken et par ganger underveis.

Ta lammesteken ut av gryten.

La den hvile i minst ti minutter, skjær i skiver.

Serveres med myntepesto og byggrynsalat.

Flere fristelser med lammekjøtt

Tips: Bland gjerne ditt eget five spice-krydder: bland kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, fennikelfrø og sichuanpepper. Støtes i en morter eller males i krydderkvern.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen