Dagens rett

Med kveite blir det alltid fest

Denne oppskriften har veldig klassiske ingredienser, men smaker ikke mindre spennende av den grunn.

Selv om kveite regnes som en fet fisk, er fettet godt gjemt. Derfor blir det ikke for mye av det gode med en smørsaus til. I hvert fall ikke når den er av det lettere slaget som i denne oppskriften. 

ikke er det en vanlig smørsaus heller, derimot en med både krydder og god syrlighet.

Se våre andre fristende oppskrifter med kveite

Få dagens rett som gratis nyhetsbrev  

Kveite med smørsaus og mandelpotetpure

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

800 g kveitefilet med skinn
1/2 sitron
2 fedd hvitløk
olivenolje
salt og pepper 

Smørsaus:
1 1/2 sjalottløk
1/2 fedd hvitløk
1 1/2  stjerneanis
1/2 kardemomme, hel
2,5 dl hvitvin
1,5 dl eplejuice
2,5 dl matfløte
75 g smør
sitron
1/2 fennikel frisk
1 eple
100 g sukkererter
dill

Mandelpotetpuré:
500 g mandelpotet
75 g smør
2,5 dl matfløte
25 g mandelflak
salt og pepper
olivenolje
frisk timian

Fremgangsmåte

Kveite:
Sett stekeovnen på 180 grader. Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk. Skjær snitt i fiskeskinnet.

 

Kutt sitron og hvitløk i skiver. Legg halve sitronskiver og skiver av hvitløk i snittene. Pensle godt med olivenolje og dryss over salt og pepper.

I stedet for olivenolje kan du pensle med smeltet smør eller legge noen teskjesmå biter med smør i snittene.

Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kveita. Stek kveita til den har ca. 53 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Husk at den ettersteiker noe når den kommer ut av ovnen.

Dra av skinnet og kveita er klar til servering. Løft av fiskestykkene med en steikespade. Når kjøttet er tatt av, løfter du av hele beinet og resten av kjøttet er klart til servering.

Smørsaus:
Kok opp 2 liter vann med 3 ss salt.

Kutt fenikkel og sukkererter i små biter. Kok fennikelen i 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres på forhånd.

Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløken. Surr løk og hvitløk sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.

Hell over en god eplejuice og hvitvin. Kok dette ned til det halve. Hell i fløten og kok ned til det halve igjen. Rør inn smøret.

Sil sausen over i en ny kjele og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Kutt eplet i små terninger. Bland dill sammen med epleterningene, fenikkel og sukkererter. Hell den varme sausen over.

Nå har du grønnsaker og saus i ett, klart til servering.

Mandelpotetpuré:
Skrell og kok mandelpoteter møre. Varm opp smør og fløte. Mos poteter med smør og fløte, juster mengden etter tørrheten på potetene. Smak til med salt og pepper.

Legg mandelflak utover et brett, drypp litt olivenolje over og sett det i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Mandlene skal bli sprø og gylne. Ta dem ut av ovnen og legg dem på papir som trekker fett. Hakk litt frisk timian. Dryss mandelflak og timian over potetmosen.

Tips:
Poteter har litt ulikt innhold av tørrstoff. Vær oppmerksom på dette hvis du bruker andre potetsorter. Juster mengde matfløte. Mengden tilsatt smør kan du også justere ned hvis du ønsker mindre fett.

 

 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen