Dagens rett

Mer smaksrikt enn dette skal vanskelig gjøres

Inviter til et skikkelig festmåltid med denne smaksrike vrien på kveite.

Det er rekekraften som tar litt tid å forberede, men det er virkelig verdt det, og lager du en stor porsjon kan du fryse den ned til et senere selskap.
 
Har du tatt vare på skall fra andre typer skalldyr som sjøkreps eller hummer, kan du selvsagt bruke det også eller som alternativ. 
 
Har du ikke tid til å lage din egen kraft, kan du erstatte med skalldyrkraft fra butikken. 
 
 
Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 
 

Stekt kveite med rekesaus, tomat og basilikum

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

2 timer og 20 minutter

Ingredienser

1 ½ kg kveitefilet med skinn
 
8 tomater
blad av 1 potte basilikum
1 purre
2 ss ekstra kaldpresset olivenolje
Saus:
800 g reker med skall
1 dl tørr hvitvin
1 ss tomatpuré
1 løk
1 laurbærblad
2 fedd hvitløk
Persillestilker
¼ fennikel
¼ sellerirot
1 stilk selleri
1 liten gulrot
5 dl melk
6 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Rens rekene, ta vare på skallet og legg rekene til side i kjøleskap.

Vask og kutt opp grønnsakene i grove terninger. Surr grønnsakene i en kasserolle i litt olje, tilsett rekeskall og la det surre godt i kjelen uten å bli brunt.

Tilsett hvitvin og la det koke opp. Tilsett tomatpuré og rør godt om. Tilsett melk og fløte og la det småkoke i ca. 2 timer, siles gjennom en fin sikt.

Kok så inn sausen til passende tykk konsistens. Kjør sausen med en stavmixer eller i en food-processor, til den får homogen og glatt konsistens. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.

Vask og kutt purreløken i passende små stykker/biter.

Flå tomatene, del dem i fire båter og ta ut kjernene. Kutt kjøttet i små terninger, og bland tomatkjøttet sammen med rekene, rør inn finhakket basilikum og olivenolje.

Skjær fisken i 8 jevnstore stykker. Stek dem gylne i stekepannen i litt olje. Krydre med salt og pepper.

Kok purren i lettsaltet vann. Anrett purren på tallerkener, legg på fisken.

Smak til tomat- og rekeblandingen med litt salt og pepper og legg på tallerkenen. Slå varm saus rundt fisken. Pynt med frisk basilikum.

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes & Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen