Dagens rett

Prøv elg på grillen i dag

Elgkjøtt blir enda mer smaksrikt med marinering og med tilbehøret i denne oppskriften. Søndagsmiddagen blir en suksess.

Om du ikke har selvskutt elg i egen fryser, er det mulig å få tak i fra de fleste butikkfrysere. Det magre kjøttet blir ekstra saftig etter en tur innom denne gode marinaden.

Her er mange gode tips til grillsauser og -marinader

Den raske varmebehandlingen på grillen gjør at det forblir saftig helt til det skal spises. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Elgspyd med fargerike grønnsaker og sjysaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

600 g ytrefilet av elg
 
Marinade:
2 dl olje
1 dl rødvin
5 knuste einebær
1 ts tørket timian
½ hakket løk
Til steking:
trespidd (ligget i vann i minst 15 minutter)
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
 
Grønnsaker:
½ rødbete
½ knollselleri (sellerirot)
150 g sukkererter
100 g kantarell
1 pakke frisk spinat
2 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
 
Sjysaus:
1 dl madeira
1 dl rødvin
½ dl sherryeddik
½ dl ripsgelé
3 ss smør

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden.

Se flere marinader her

Skjær kjøttet i biter på ca. 4x4 cm, og legg det i en dobbel plastpose.

Hell over marinaden, knyt posen og mariner i minst 2 timer, eller natten over i kjøleskap.

Tre kjøttet på spyd. La det være 2-3 cm mellom kjøttbitene.

Stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider.

Ha spydene over i en ildfast form og etterstek i ovn (mens du lager sausen) på 180 grader i 2-3 minutter til kjøttet er medium stekt.

Flere herlige viltoppskrifter finner du her

Sjysaus:
Kok ut panna med vin og madeira. Ha i eddik og ripsgelé og la det koke 2-3 minutter. Rør inn kaldt smør litt etter litt til du får en blank saus (NB! må ikke koke etter at du har hatt i smøret, da kan den skille seg).
Grønnsaker:
Skjær rødbete, sellerirot og sukkererter i tynne strimler.

Stek kantarell på høy varme i litt olje til de har fått en fin stekeskorpe, ta ut av pannen og sett til side.

Fres grønnsakene i smør i en kjele i 4-5 minutter, krydre med salt og pepper, ha i sopp og spinat.

Server med en gang spinaten har falt sammen.

Server elgbiff på spyd med fargerike grønnsaker og sjysaus ved siden av. En hjemmelaget potetmos smaker godt til.

Lag noen av disse rettene med skogens konge

Tips: Spydene kan godt gjøres helt ferdig dagen før og oppbevares i kjøleskap. Ta dem ut en halv time før de skal stekes. Elgspydene egner seg utmerket for tilberedning på grillen.

Du kan gjerne bruke annet viltkjøtt til denne retten, hjort, reinsdyr, hare eller rådyr.

Prøv noen av disse spenstige potetrettene til elgen

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen