Dagens rett

Søndagsmiddagen er gnistrende rød og kommer fra en gryte

Denne russiske rødbetesuppen kan lages med og uten kjøtt. Her er en variant med lam.

Det er mange måter å skrive navnet på denne suppen på: borsj, bortsj eller borsjtsj. Men hovedingrediensen er bare med noen få unntak, alltid den samme, nemlig rødbeter. Disse næringsrike rotfruktene som holder seg så smaksrike gjennom hele den lange vinteren. Og som har fått en renessanse takket være dagens kortreisttrend. 

Den jordlige smaken på rødbeter rundes av med rømme (eller russisk syrnet fløte som kalles smetana). Hos oss er seterrømme absolutt å foretrekke, selv om mange velger de magrere utgavene. Det blir ikke helt det samme, men la gå. 

 Denne suppen kan helt klart lages som en vegetarisk variant. Da bytter du ut buljongen med grønnsakskraft og velger tofu eller vegan-creme fraiche i stedet for rømme. 

Eller rett og slett gå for denne oppskriften

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Borsj - russisk rødbetesuppe med lam

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

1½ kg lammebog i skiver
2 ss margarin
2 løk
½ hodekål
3 gulrøtter
2 ss olje
3 kjøttbuljongterninger
2 l vann
2 laurbærblad
1 ts salt
½ ts pepper
7 middels store rødbeter
1 ss eddik, 7 %
6 ss rømme eller kesam
1 bunt bladpersille

Fremgangsmåte

Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene i grove strimler.

Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 minutter.

Skjær lammekjøttet i terninger på 2 x 2 cm. Brun kjøttet i margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.

Tilsett vann, buljongterninger og krydder. La det koke opp og skum av. La det hele småkoke i 1 time.

Skrell og riv rødbetene (bruk hansker da rødbetene farger godt av). Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen. Smak til med eddik, salt og pepper.

Server suppen med en skje rømme, klippet persille og godt brød ved siden av.

Flere gode supper

Tips: I stedet for rømme kan du gjerne bruke kesam som er et magrere alternativ. Du kan også lage denne suppen med grytekjøtt av okse.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen