Dagens rett
(Bilde: Tom Haga)

By på en litt utradisjonell fiskerett i dag

Ishavsrøye med fersk surkål er en annerledes men svært vellykket kombinasjon.

Den milde fisken og det syrlige tilbehøret, både i form av surkålen og smørsausen, er en forfriskende og svært smakfull løsning på helgens fiskerett. Den bare ber om en frisk hvitvin - her får du flere forslag - eller et lett og friskt øl. 

Her skaffer du deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Dampet Røye med fersk surkål og syrlig smørsaus med gressløk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g filet av Ishavsrøye - uten ben (eller 1,5 kg hel, renset fisk)
1 stk. Posjeringsvann (pr. l)
1 l vann
40 stk salt
10 stk sorte pepperkorn
1 stk sitronskive
2 stk laurbærblader
1 stk. Fersk surkål
1 stk Kvernet sort pepper
1 ts salt
2 ss usaltet smør
40 stk grønne erter
300 stk renset nykål /spisskål (vanlig hvitkål, savoykål kan brukes men trenger lenger koketid)
0.5 dl hvitvin
60 stk gulrot - i tynne strimler eller skiver
1 ss olje
1 stk sjalottløk - i tynne skiver
3 ss hvitvinseddik
1 ts karve
30 stk bacon - i små terninger
1 stk. Syrlig smørsaus med gressløk
2 ss sitronsaft
0.5 ts Salt
150 stk usaltet smør - i små terninger
4 stk hvite pepperkorn
3 dl hvitvin
60 stk sjalottløk - finhakket
2 ss gressløk - finhakket

Fremgangsmåte

Posjeringsvannet:
Kok opp vannet sammen med salt og krydder, legg i fisken og skru ned for varmen. Trekkes, ca 3 minutter for filet, og det dobbelte for rundrenset på bein.Dette kan variere etter tykkelse på fisken.

Løft fisken ut og legg den på et klede så overflødig vann får renne av. Løftes av skinnet før den anrettes på tallerken.

Fersk surkål:
Fres løken i oljen til den er blank, tilsett eddik og kok inn nesten all væsken. Tilsett bacon, karve, gulrot og hvitvin, og la dette koke i to minutter under lokk. Finstrimlet nykål og erter tilsettes, og kokes under lokk de er møre, ca 3-4  minutter.
 
Smak til med salt og pepper, ha i smøret og rør godt rundt så det overtrekker grønnsakene.
Syrlig smørsaus med gressløk:
Fres løken i litt av smøret til den er blank. Hell over hvitvin og ha i pepperkornene, og kok inn nesten all væsken.
 
Løft ut pepperkornene, og pisk inn kalde terninger usaltet smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn - pass på at det ikke koker underveis, men at temperaturen ligger oppunder kokepunktet.
Smakes til med salt, sitronsaft og til sist haes gressløken i.
 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen