Dagens rett

Dårlig med middag i dag? Null stress med chili con carne

Om du så bare har 20 minutter, kan vi love en god og het opplevelse. Legger du på ytterligere 20 minutter, får du selvsagt enda mer chili con carne for innsatsen.

Chili con carne er skikkelig godt, og det er slett ikke vanskelig. Det er stort sett bare kjøtt, chili og bønner. Hvor mye tid du har til matlagingen i dag, er det som avgjør hvilken versjon du skal gå for.

Sugen på mer mat inspirert av det meksikanske kjøkken?

Hvor sterk du vil ha den er også opp til deg, men husk at det kan være lurt å øke mengden også av de andre krydderne om du bestemmer deg for å være raus med chilien.

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Chili con carne

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 skiver bacon
400 g kjøttdeig (eller karbonadedeig)
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
rød chili (etter smak og styrke), finhakket
1 ts malt spisskumen
½ ts malt koriander
½ ts oregano
½ tørket chipotle-chili eller 1 klype røkt paprikapulver (kan sløyfes)
1 boks tomater
2 tomater, flådd og grovhakket
1 stilk stangselleri, i små terninger
1 liten rød paprika, i biter
1 liten grønn paprika, i biter
2 dl oksekraft (el. vann og buljongterning)
1 boks kidneybønner (røde bønner) avrent
salt og nykvernet pepper
Til servering:
½ rødløk, finhakket
rømme
tortillachips

Tips: Kjøp hele kryddere og mal dem selv i morter eller krydderkvern. Holdbarheten er mye lengre for hele krydder og det smaker mye bedre. Rist gjerne krydderne i stekepannen til du kjenner krydderduften før de males.

Tips: For å flå tomatene har du dem i kokende vann i ca. 10 sekunder, deretter over i kaldt vann.

Fremgangsmåte

Bland chilipulver, malt spisskumen, malt koriander, oregano samt chipotle eller røkt paprikapulver om du har. Ha i ca. en spiseskje vann og bland til en tykk pasta. La stå.

Stek baconet til det er sprøtt. Ha det over i en kjele. Ta vare på fettet, det bruker du som stekefett til kjøttdeig og løk.

Stek kjøttdeigen, gjerne i to omganger så den blir stekt og ikke kokt. Ha kjøttet over i en kjele.

Stek løken til den er blank, ca 5 minutter.

Ha i hvitløken og chilien. La løk, hvitløk og chili surre i ca. 2 minutter.

Ha i krydderpastaen og surr i ytterligere 2 minutter. Hell alt over i kjelen.

Ha i kraften (vann og buljongterning går bra), tomatene og paprikaen.

La småkoke i minst 1/2 time så smakene setter seg.

Ha i bønnene og la chilien koke et par minutter til den er gjennomvarm.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Serveres med ris og en rømmeklatt.

Tips: Litt hakket rødløk på toppen smaker godt og noen tortillachips ved siden av gir litt tyggemotstand.

Flere meksikanskinspirerte retter

Tips: Lag gjerne dobbel dose og frys ned resten, men vent gjerne med bønnene - de er ikke så veldig glad i frysere.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask chili con carne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
½ rød chili, finhakket
2 ss margarin eller olje
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner
2 røde paprika i biter
1 ts chilipulver
½ ts malt spisskummen

Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen i 2 omganger på god varme sammen med løk, hvitløk og chili.

Rør med en gaffel under stekingen, slik at kjøttdeigen blir småkornete når den er gjennomstekt.

Hell over tomatene og la det surre i 3-4 minutter.

Bland inn chilibønner, paprika og krydder. La det koke et par minutter.

Chili con carne betyr chili med kjøtt. Chili con carne er ikke meksikansk mat, men ekte amerikansk, trolig fra Texas.

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen