De deiligste italienske retter og viner

For å komme i den rette stemningen foran Italias kamper under VM har vi samlet en rekke italienske oppskrifter med tilhørende vinforslag.

Pasta, pizza, oster og deilge viner. Hvem av oss er vel ikke innerst inne litt forelsket i Italia? Selvsagt finner du her et knippe av herlige retter som passer fortrefflig til fotballfesten som kommer.

Carpaccio med artisjokker og olivenkrutonger

Ingredienser

200 g indrefilet av kalv
4 syltede artisjokkhjerter
ca. 20 sorte oliven
1 båt hvitløk
½ dl olivenolje
1 ts sitronsaft
½ ts grovkvernet pepper
1 liten bit parmesan
2 skiver loff
ca. 4 blader basilikum til pynt

Fremgangsmåte

Rull indrefileten inn i plast. Legg den i fryseren i ca. ½ t. Skjær indrefileten i tynne skiver og fordel skivene på 4 tallerkener. Pensle med olivenolje og sitron-saft, dryss på salt og pepper.

Skjær loffen i terninger og stek dem i olje sammen med finhakket hvit-løk og oliven.

Legg en syltet artisjokk i midten av tallerkenen. Dryss over finhakket basilikum og parmesanost.

Sendt inn av

Foto: Kim HoltheVintips: Ken Engebretsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cannelloni

Ingredienser

12 Cannellonirør La Collezione Barilla

Fyll:
320 g kyllingfilet
160 g ricottaost
60 g parmesanost
1 revet gulrot
1 hakket løk
120 g hakkede valnøtter
½ dl hvitvin
20 g smør
salt og nykvernet pepper

Hvit saus:
9 dl melk
50 g smør
1 dl mel
salt
1 klype muskatnøtt
100 g spinat

Fremgangsmåte

Fyll:
Stek revet gulrot og hakket løk i en panne. Tilsett strimlet kylling, og smak til med pepper og salt. Tilsett hvitvin og la det koke til vinen er fordampet. Ha i grovhakkede valnøttkjerner og stek i 5 minutter. Hell alt sammen over i en bolle og bland godt.

La blandingen kjølne før du tilsetter ricottaost og revet parmesan. Fyll Cannellonirørene med blandingen, det gjøres enklest med en kakesprøyte.

Hvit saus:
Smelt smøret i en gryte, tilsett melet og en skvett melk. Det er viktig å røre hele tiden så sausen ikke klumper seg. Spe forsiktig i resten av melken. Tilsett spinat, muskatnøtt og salt, og gi det hele et oppkok. Smør en ovnsform, og dekk bunnen med et lag hvit saus. Legg i de fylte Cannellonirørene, og dekk over med et nytt lag hvit saus.

Gratineres i ovnen på 200 C i 35 minutter. Server og nyt!

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Saltimbocca av svinekjøtt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g svineschnitzel skåret i 8 tynne skiver
8 sk. spekeskinke
3 ss smør
8 blad frisk salvie
1½ dl tørr hvitvin
½ ts salt
1 ts pepper
8 stk. tannstikke

Fremgangsmåte

Bank svinefiletene forsiktig flate med bredsiden av en kniv. Legg en skinkeskive og ett salvieblad på hver schnitzel, fest med tannstikker.

Stek dem på middels varme i 3 minutter på hver side. Dryss salt og pepper over filetene.
Ta dem opp og hold dem varme under lokk.

Kok opp hvitvin og pisk inn 1-2 ss smør/margarin i sausen. Smak til med salt og pepper, legg schnitzlene tilbake i panna.

Serveres med brød og erter.

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizza fire årstider

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pizzadeig:
½ pakke gjær
3 dl lunkent vann
8 dl hvetemel
½ ts salt
2 ss olje
Saus:
1 liten boks tomatpuré
2 ts hakket hvitløk
2 ts frisk oregano
1 ss frisk basilikum
Fyll:
10 skiver spekeskinke
6 sjampinjonger
8 sorte oliven
4 hermetiske artisjokk-
hjerter, skåret i fire
2 ss nyrevet parmesanost
4-5 dl revet ost

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle deigen ut på stekebrettet og smør pizzasausen over.

Fordel fyllet på pizzabunnen og strø osten over, legg spekeskinkeskivene på til slutt. Stek på 225° C i ca. 25 minutter.

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tortelloni con Ricotta e Spinaci

Ingredienser

250 g Tortelloni med Ricotta og Spinat La Collezione Barilla
60 g skrelte pistasjenøtter
2½ dl kremfløte
20 g smør
3 ss revet parmesanost
et par blad salvie

Fremgangsmåte

Stek pistasjenøttene med salvien i smør i et minutt. Tilsett fløten og ta pannen av platen.

Kok opp 2½ liter vann, tilsett 1 ss salt og Tortellonien. La det fosskoke uten lokk i 12-13 minutter. Hell av vannet og bland forsiktig med sausen.

Strø parmesan over den ferdige retten.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomat- og mozarellasalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 store, modne tomater
2 mozarella oster
2 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik
½ ts nykvernet pepper
½ potte basilikumblader

Fremgangsmåte

Skjær tomat og ost i skiver. Anrett på et fat.

Bland sammen olje, eddik og pepper og hell over. Topp med basilikumblader.

Salaten er best hvis den er romtemperert.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Italiensk sidesprang

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

6 skiver av lammelår à ca. 200 g
2 ss tørket steinsopp eller annen sopp
6 tomater
1.5 ss kapers
4 ansjosfileter i olje
4 ss god olivenolje
1 ts nykvernet pepper
6 ark bakepapir eller aluminiumsfolie til innpakking

Fremgangsmåte

Bløtlegg soppen og la den svelle i ca ½ time. Ta den opp og tørk den med kjøkkenpapir. Tomatene flåes (dypp i kokende vann) og hakkes. Finhakk ansjosen.

Bruk et rektangulært bakepapir eller aluminiumsfolie (ca. 30x30 cm).  Legg på en skive kjøtt. Fordel de andre ingrediensene over. Ha på litt olje, salt og pepper. Lukk pakkene og knyt de med hyssing.

Sett pakkene i en langpanne og stek de i ovnen på nederste rille ved 225 °C i ca. 35 minutter. Åpne en pakke for å se om kjøttet er ferdigkokt.

Server med nykokt pasta og salat. Pynt med noen hele kapers.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tiramisu

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød:
12 egg
360 g (4 dl) sukker
360 g (7 dl) hvetemel
2 ts bakepulver

Ostekrem:
8 pl. gelatinplater
14 eggeplommer
3 dl melis
500 g Mascarponeost eller naturell kremost
6 ss konjakk
litt revet skall av appelsin og sitron

Dynking:
1½ dl sterk kaffe
1½ dl Marsalavin (sherry el portvin)
4 ss konjakk
ca. 2 ss kakao
litt revet sjokolade på toppen

Fremgangsmåte

Del gjerne oppskriften i to. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i to smurte former, 24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn Mascarponeost (naturell kremost), konjakk og litt revet appelsin- og sitronskall. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Kok opp 1/2 dl vann. Ta kjelen av platen. Ta opp én og en gelatinplate og klem forsiktig ut litt vann. Rør dem ut i det varme vannet til de er helt oppløst før neste plate tilsettes. Hell gelatinblandingen i ostekremen i en tynn stråle mens du rører det raskt inn. Gelatin som røres for sakte inn rekker å danne gelatintråder. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen uten at luften i eggehvitene røres ut. Eggehvitene gjør kremen luftig. Sett kaldt i 10 minutter.

Dynking:
Skjær sukkerbrødene i flak og legg dynk dem godt. Legg dynkede sukkerbrødflak, ostekrem og kakaodryss lagvis i én eller to former dekket med plast. Sett desserten i fryseren til den er nesten frossen. Hvelv ut desserten og skjær den i riktig antall porsjoner. Sett alle porsjonene på et brett og sett det i kjøleskap frem til servering.

Når desserten skal serveres legges hver porsjon på en desserttallerken og drysses med kakao og sjokolade på toppen til pynt.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen