Dagens rett
(Bilde: Spareribs med kålsalat)

Denne helgen skal du bruke mye tid til matlaging

Grillete spareribs tar lang tid, men du er sikret et av sommerens høydepunkter.

Når du har ferie, er det egentlig ingen unnskyldning for å bruke mye tid på kjøkkenet. Bedre terapi enn å lage mat som tar lang tid på å godgjøre seg, skal du lete lenge etter.

Spareribs er en slik rett som mange velger hustigløsningen for - ferdig marinert og forstekt fra butikken. Men den virkelig gode smaken får du bare om du gjør jobben selv.

Og lag gjerne din egen rub - altså krydder som skal gnis inn i kjøttet - som i denne oppskriften.

Se alle våre oppskrifter med rub

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Spareribs med kålsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

5 timer

Ingredienser

 3 kg spareribs (ca.1,5 kg)

Rub (ca. 6 dl):

125 g brunt sukker

160 g sukker

50 g paprikapulver

25 g hvitløkspulver

75 g salt

25 g malt sort pepper

10 g malt ingefær

15 g løkpulver

7 g malt spisskummen

4 g chipotle chilipulver

Kålsalat:

1⁄2 hodekål

1 ss salt

2 gulrøtter

3 dl kefir

1 ss lettrømme

1⁄2 båt revet hvitløk

1 ts honning

2 ss olivenolje

2 finhakket vårløk

4 ss finhakket bladpersille

1 ss sitronsaft

2 dråpe tabasco

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

BBQ-saus:

2 ss olje til steking

1 løk

3 båter hvitløk

1 1⁄2 ts chilipulver

1⁄2 ts salt

4 ts chipotle chilipulver

1 1⁄4 dl ferdig sterk kaffe

1 1⁄4 dl worchestershiresaus

2 1⁄2 dl ketchup

1 1⁄4 dl eplecidereddik

100 g brunt sukker

Fremgangsmåte

Spareribs:

Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.

Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.

Oppskriften på rub er stor, og du vil ha endel til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling.

På en rå ribbeside sitter det en membran over ribbena. Sjekk om membranen er fjernet. Sitter membranen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på membranen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i membranen med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.

Strø rub på spareribsen, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 4-5 timer.

Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time.

Kålsalat:

Snitt hodekål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 30 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av.

Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern.

Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.

BBQ-saus:

Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.

Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.

Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.

Tips:

Del spareribsene etter bena. Server dem varme med kålsalat og bbq-saus. Det smaker også godt med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter til.

Sendt inn av

Foto: Matprat.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen