Denne italienske klassikeren er helt genial

Kombinasjonen av syrlig sitronkrem og søt, sprø og seig marengs er en sikker vinner. Her er oppskriften.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Sitronterte er en kake som «alltid» er å få på italienske konditorier eller sågar dessertmenyer. Og gjerne store stykker – selv om det egentlig er snakk om en ganske mektig kake. Men den syrlige og ikke minst friske smaken av sitron gjør at du klarer mer enn du tror, og ofte tar et stykke til.

Se alle de fristende oppskriftene med sitron

Til en slik kake må det espresso til. Eller mørkbrent filterkaffe. Det er veldig fristende å servere ikke bare en espresso, men også en limoncello til denne kaken. En innertier - i hvert fall om du er virkelig glad i sitronsmaken. Drikkeforslaget finner du nederst i oppskriften.

Slik lages limoncello

Det er en kake med en lang historie. I hvert fall har sitrontilsmakt krem eksistert siden middelalderen. Marengs ble «oppfunnet» på 1600-tallet, men kombinasjonen av disse skal det være en sveitsisk baker som har æren for. Andre kilder hevder at det er en amerikansk oppfinnelse. Uansett har kaken blitt bakt jevnt og trutt siden 1800-tallet en gang.

TIPS: Sikt gjerne litt melis over ved servering. Se flere nyttige kokketips

Sitron- og marengspai

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

Paideig:
125 g smør
4 dl hvetemel
100 g hakkede hasselnøtter
1 egg

Sitronkrem:
2 sitron
4 eggeplomme
2½ dl sukker
125 g smør

Marengs:
5 eggehviter
3 dl sukker

Fremgangsmåte

Paideig:
Smuldre smør og mel med finhakkede hasselnøtter. Bland inn egg og sett deigen kjølig i ca. 30 minutter.

Trykk deigen ut i en paiform. Prikk paiskallet med en gaffel og forstek det ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Fyll:
Vask sitronene godt, og riv skallet fint. Press ut saften og bland alt sammen med eggeplommer og sukker i en liten kjele.

Smelt smør og bland det inn i eggeblandingen. Varm blandingen over middels varme til den tykner. Pass på, den skal ikke koke! Hell kremen i det avkjølte paiskallet fordel den jevnt.

Marengs:
Stivpisk eggehviter og dryss sukker over. Pisk videre til marengsen er stiv og blank. Fyll marengsmassen i en sprøytepose og sprøyt ut fine topper jevnt over sitronfyllet.

Øk varmen i stekeovnen til 220 °C og stek paien i 8-10 minutter til marengsen er gyllen.

Tips: Sikt gjerne litt melis over ved servering.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Til toppen