Denne kaken forkorter vinteren

I hvert fall smaker den himmelsk av hylleblomst som samtidig er godt mot vinterslapphet.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Knapt noen aroma er mer sommerlig og særpreget enn hylleblomst. At saften av hylleblomst kan hjelpe til å skremme bort influensa og andre vinterlige plager, er ikke bare et gammelt «kjerringråd», men får større og større aksept.

Hjemme- eller bortelaget

Faktisk er hyllebærtreet en av de aller mest verdsatte plantene rent medisinsk. Dette treets ulike deler kan brukes til det meste. Og av bærene kan du lage rødvin.

Men det er først og fremst på grunn av den gode smaken at hylleblomstsaft er blitt så populært. Bartendere har lenge trykket smaken til sitt bryst.

Se våre drinkoppskrifter med hylleblomst

I Norge er det første og fremst i kyststrøkene at det har vært tradisjon for å lage saft av svarthyllebær eller -blomst. Svarthyll var nemlig en populær hageplante og når den vokser utenfor hager, er det fordi den har forvillet seg, eller at huset er revet.

Hylleblomstsaft er nå blitt en kommersiell vare, danske Søbogaards saft er tilgjengelig i store deler av landet. Dessuten dette er et produkt du ofte kan finne på Bondens Marked. Saften Hyllest fra Telemark selges også via nettet.

Å bruke hylleblomst i kaker er ikke så vanlig, men desto større grunn til å prøve. Den delikate blomstersmaken passer veldig godt i en ostekake.

TIPS: Du kan godt droppe geleen på toppen. Det blir nok hylleblomstsmak uten! Se flere nyttige kokketips

Ostekake med hylleblomst

Antall porsjoner

12-16

Tilberedningstid

3 og en halv time

Ingredienser

Bunn:
16 fullkornkjeks
75 g smeltet smør

Ostekrem:
6 plater gelatin
3 dl fløte
500 g kremost naturell
½ dl sukker
2 ts ekte vaniljesukker
2 ss friskpresset limesaft
2 ss uutblandet hylleblomstsaft
1 ts finrevet limeskall

Gele:
3 ss uutblandet hylleblomstsaft
saften av 2 lime
2 dl vann
50 g sukker
1 ts maizena
4 plater gelatin

Fremgangsmåte

Bunn:
Til denne ostekaken trenger du en rund form, ca 24 cm i diameter.

Knus kjeksen, gjerne i en foodprosessor eller i en morter.

Tilsett smeltet smør og kjør eller rør til du får en jevn masse.

Trykk kjeksmassen godt ned i formen - og godt opp langs kanten. Sett bunnen kaldt i kjøleskapet mens du lager kremen.

Ostekrem:
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter.

I mellomtiden visper du kremfløte stiv og blander det med kremosten. Visp videre til du får en godt blandet, luftig krem.

Kok opp vann og sitronsaft i en liten kjele. Klem vannet godt ut av gelatinen og smelt den i det varme sitronvannet.

Hell gelatinen i ostekremen mens du rører godt.

Fyll ostekremen i formen og glatt den ut på toppen.

Sett kaken kjølig for at den skal stivne. Det tar ca. 3 timer. Den siste halve timen i fryseren.

Gele:
Kok opp saft og sukker. Bløtlegg gelatin i kaldt vann.

Rør ut maisenna i litt kaldt vann, ha det i kjelen sammen med saften og kok opp. Trekk kjelen av platen. Tilsett gelatin og rør sammen. Sett geleen kjølig til den begynner å stivne. Men den må ikke være helt stiv siden den skal legges på toppen av kaken.

Siste finish:
Ta ostekaken ut av fryseren. Hell geleen over og glatt den ut med en kniv du dypper i kokende vann. La stå litt før du løsner kakeformen slik at geleen holder seg pen.

Pynt kaken med bær eller annen frisk frukt. På bildet er det brukt pasjonsfrukt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Til toppen