Dagens rett

Denne retten er så tradisjonell at den er hip

Sildegrynsuppe trenger riktignok litt modning for å bli den nye kultretten. Her får du både originalen og en hurtigvariant.

Alle regioner har sine særegenheter og landets tre nordligste fylker er intet unntak, spesielt ikke når det kommer til mat. Mens nordlendingene fnyser av «søringan» som spiser flesk og duppe, er det nok like mange søringer som rynker på nesa over å lage suppe med spekesild. Men begge retter er et uttrykk for den lokale råvaretilgangen.

Din nye livrett?

Å skape forståelse og respekt for ulike matkulturer er en av kokebokas viktigste oppgaver. Derfor erMat fra Nord-Norge. Tradisjonsmat fra Nordland, Troms og Finnmarket fint bidrag i årets kokebokhøst.

Forfatteren Eirik Nilssen som til daglig jobber med fine food som byrå for Bocuse d’Or Norge, begrunner hvorfor han ha valgt ut nettopp denne nordnorske retten slik:

«Sildegrynsuppe er en gammel rett. Den er ikke bare kjempesunn - den er også kjempegod! Ta deg tid til å teste ut denne suppen på ditt eget kjøkken og få en ny livrett!»

Om boka blir Beste norske kokebok 2014, får du vite den 25. november kl 17 i Mathallen

Les om alt det morsomme som skal skje akkurat denne ettermiddagen

Dette er juryens begrunnelse for at nettopp denne boka skal være med i årets kokebokfinale:
 

Mat fra Nord-Norge. Tradisjonsmat fra Nordland, Troms og Finnmark

Eirik Nilssen
Sans Forlag

Steikesild, småstek av okse, kleppmelk, Kvæfjordkake, røykalaks fra Tana og rein i viltsaus. En jordnær og rustikk bok som gir deg lyst til å smake på alt det nordnorske kjøkken har å by på. Boken er skrevet i en direkte, engasjert og lettfattelig stil, som gjør at du får inspirasjon og selvtillit til å tilberede denne fine tradisjonsmaten. De ledsagende bildene er appetittvekkende og viser maten slik den lages i heimen. "Mat fra Nord-Norge" gir deg kort og godt lyst til å lage mat.

 
Her kan du registrere deg forå få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Sildegrynsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 dl byggryn
½ dl gule erter
1½ l vann
1 liten fenaknoke
2 skiver kålrot
2 gulrøtter
1 løk
6 poteter
4 hele spekesild eller 8 fileter
Timian, pepper og litt salt om nødvendig

Fremgangsmåte

Vann ut byggryn og gule erter hver for seg og over natta. Vann ut hel sild like lenge. Skjær ut fileter av spekesilda. Om du bruker fileter, vann dem ut en time.

Byggryn og erter kokes med fenaknoken i 2 timer (til gryn og erter er bløte).

Grønnsaker og løk renses og kuttes i terninger og tilsettes suppen.

Kok grønnsakene i 15 minutter før du tilsetter skrellede poteter som er kuttet i terninger. Suppen skal koke på svak varme til potetene er kokt.

Tilsett de utvannede sildefiletene og smak til med timian og pepper.

Server med flatbrød.

Tips:
For en hurtigutgave kan du bruke prekokte byggryn (byggperler), gule erter fra boks, buljongterning og litt fårepølse i strimler i stedet for fenaknoken.

Sendt inn av

Foto: Karoline Pettersen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen