Det blir andre boller med solbær og rømme

Den gode solbærsmaken kommer ekstra godt til rette i denne bolleoppskriften.

Få Ukens kake som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Har du solbær i hagen eller fortsatt noe igjen fra i fjor i fryseren? Da bør du prøve denne oppskriften signert Morten Schakenda, eller bakeren i Lom som mange kjenner ham som.

Les den fantastiske historien om bakeren i Lom

Det er få ingredienser som konsentrerer smaken av sol like effektivt som nettopp solbær.

Rene medisinen

I tidligere tider ble disse neste svarte smaksbombene for det mest brukt til medisinske formål, og det med god grunn. Bærene er stappfulle av både antioksidanter og c-vitaminer.

Bli kjent med en solbærentusisast

Har du ikke solbær for hånden? Fortvil ikke, denne gjærbaksten smaker fortreffelig også med bringebær, halve druer eller plommer i båter.

Prøv våre andre oppskrifter på saftige boller og annet godt

Hveteboller med solbær og rømme

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

1 kg hvetemel
½ l h-melk
150 g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terninger
 
rømme eller crème fraîche
solbær

Fremgangsmåte

Ha alle ingredienser unntatt smør, rømme og solbær i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene.

Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving.

Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.

Del deigen i 20 boller på ca. 120 g. Sett dem på melet underlag, dekk med plast, og la dem heve i ca. 30 minutter.

Kjevle hver bolle til ca. 15 cm i diameter. Legg dem på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse.

Pensle bollene med sammenvispet egg, legg 1 ss rømme eller crème fraîche på midten, og legg på 2 ss solbær. Strø på 1 ts sukker på toppen av bærene.

Stek bollene ved 180-200 grader i 10-15 minutter.

Bærene kan gjerne være frosne. Det smaker også godt med bringebær, halve druer eller plommer i båter. Ikke bare ser det fint ut, det smaker helt fantastisk også.
 
Oppskriften er hentet fra boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom av John Rørdam som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 

Sendt inn av

Foto: Pål Røhdal

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen