Det blir nyttårsfest selv uten en hel kalkun

Du trenger ikke lage en hel kalkun for å få et skikkelig festmåltid på nyttårsaften, prøv bare disse fristende oppskriftene.

Ikke alle har ovner som rommer en stor kalkun. Men fortvil ikke, det er fullt mulig å skape nyttårsstemning og god kalkunsmak uten hel fugl.

Mange mener sågar at smaken blir enda saftigere med kalkunfilet. I hvert fall er det lettere å styre stekingen for på den måten å unngå at kjøttet blir tørt.

God mat fortjener så klart godt drikke, og alle rettene nedenfor kommer selvfølgelig med drikkeforslag.

Nyttårsaftens store festmeny finner du her

Kalkunfilet med calvadossaus

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Kalkun:

1 kalkunfilet, ca. 1500 g (med skinn)

3 ss smeltet smør

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

4 epler

2 ss frisk salvie

Calvadossaus:

3 ss smør

3 ss brunt sukker

1 hønsebuljongterning

5 dl eplejuice

3 ss rosiner

ca. 2 ss maisstivelse (maizena)

ca. 1 dl kremfløte

ca. 4 ss calvados

Fremgangsmåte

Kalkun:

Krydre kalkunfileten med salt og pepper. Brun den i en stekepanne med smør. Legg kalkunfileten i en smurt, ildfast form. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.

Ta ut kjernehuset på eplene og stek dem sammen med kalkunfileten. Sett formen i stekeovnen ved 125 °C i ca. 1 time, til steketermometeret viser 65 °C. La fileten ligge å hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp til servering.

Calvadossaus:

Smelt smør og sukker i en kjele. Tilsett hønsebuljong, eplejjuice og rosiner. La sausen koke et par minutter og jevn den med maisenna som er rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med fløte og calvados.

Server kalkunfilet med brokkolibuketter, bakte epler, calvadossaus og kokte poteter.

Tips:

Har du ikke calvados, kan du like gjerne bruke cognac.

Sendt inn av

Foto: Margaret de Lange

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunbiff med persillepotetmos og epler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kalkunfilet skåret i biffer a 180 g
1 pakke bacon
1 purre
3 ss smør
1 ss olje
salt og pepper

Persillepotetmos:
10 store poteter
1 dl fløte
50 g smør
1 bunt kruspersille
salt
1 rød chili

Tilbehør:
2 røde epler
50 g smør
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Del kalkunfileten i biffer a 180 g.

Skjær av de grønne bladene på purren og forvell (kokes i noen sekunder) 4 blader i lettsaltet vann.

La bladene renne av på et tørkepapir og skjær de i passe tynne remser på langs i samme bredde som kalkunbiffenes tykkelse.

Surr purreremser rundt kalkunfileten og deretter en baconskive rundt. Fest om nødvendig med en tannstikker.

Stek kalkunbiffene i smør og olje i middels varm panne i 3 min på hver side. La biffene hvile i pannen minst 5 min før servering.

Persillepotetmos:
Skrell potetene og del de i mindre biter. Kok de møre i usaltet vann og hell av vannet.

Mos de i kjelen sammen med melk og smør og smak til med salt. Rør inn finhakket persille og chili.

Del eplene i båter og stek de i smør til de blir litt møre. Dryss over sukker og hold de varme til servering.

Legg opp kalkunbiffene på varme tallerkener sammen med persillepotetmos og stekte eplebåter.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

kalkunfilet skåret i ca. 3 cm tykke skiver
smør/olje til steking
salt og kvernet pepper

Tomatsalsa:
4 store klasetomater
8 svarte oliven
1 fl (2 dl) sterk, søt chilisaus

Risotto:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 båt revet hvitløk
3 dl risottoris
½-1 ts gurkemeie
1 dl tørr hvitvin
1 l hønsebuljong
3 ss smør
¾ dl revet fersk parmesan

Fremgangsmåte

Tomatsalsa:
Kok opp en liten kjele med vann. Lag et kryss i skinnet på toppen av hver tomat. Legg tomatene i kokende vann ca.10 sekunder. Ha de over i en bolle med iskaldt vann og ta av skinnet. Del tomatene, skrap ut frøene med en teskje og skjær tomatene i små biter. Ha i oliven i ringer og bland inn chilisaus.

Stek filetene i en panne på middels varme i 4 minutter på hver side. La dem hvile i pannen på svak varme 4-5 minutter til de er akkurat gjennomstekt. Ta ut filetene. Kok ut pannen med litt vann og hell sjyen over filetene. Server kalkunbiff på en seng av risotto, lettkokte asparges og aspargesbønner og hell litt av tomatsalsaen på kalkunbiffen og rundt på tallerkenen. Pynt med en skive sprøstekt, speket kalkun og kryddergrønt.

Risotto:
Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken er myk. Tilsett ris og krydder og spe med vin og 1 dl med buljong. La det hele småkoke under omrøring til all væsken er absorbert. Fortsett med å helle på buljong i fire omganger. All væske skal vare absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er ca. 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste (al dente). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør og parmesan til slutt.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kalkunfilet a 750 g

Kraft:
Hønskraft/buljong så det dekker fileten
½ løk i biter
1 gulrot
en bit selleirot
1 laurbærblad
noen hele pepperkorn
evt. noen stilker av friske urter
Tyttebærsaus:
4 ss tyttebær rørte eller 4 ss tyttebærsyltetøy
2 ss worchestershiresaus
2 ss sennep
2 ss sitronsaft
3 dl kremfløte
1 ss soya
salt og kvernet pepper
Potet og sellerimos:
600-800 g poteter, skrelt, i biter
300 g sellerirot, skrelt, i biter
ca 100 g smør
ca. 1 ½ dl melk
litt muskatnøtt
salt og kvernet pepper
Glaserte grønnsaker:
små gulrøtter, biter av kålrot og persillerot, rosenkål og aspargesbønner (eller ta de grønnsakene du liker)
Smør
Sukker
Saften av ½ sitron

Fremgangsmåte

Kalkunfileten:
Kok opp alle ingrediensene til kraften i en kjele.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kalkunfileten og legg den i kraften.

La fileten trekke til steketermometeret viser 68 grader. Ta opp fileten og pakk den i folie. La den hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp.

Tyttebærsaus:
Bland alt utenom fløten og varm opp. Tilsett fløten og varm opp igjen. La sausen småkoke uten lokk til den tykner.
Potet og sellerimos:
Kok poteter og selleri møre i usaltet vann. Hell fra vannet og la dem damp fra seg litt.

Mos poteter og selleri med en stavmikser eller en potetmoser. Tilsett smør og spe med melk til passe konsistens. Smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

Glaserte grønnsaker:
Rens grønnsakene og kok dem knapt møre hver for seg i godt saltet vann. Ha dem over i isvann for å stoppe kokeprosessen - grønnsakene kan godt gjøre klare i god tid.

Stek små kantareller i olje og smør ved servering. Ha grønnsakene i en str panne og varm dem opp igjen i smør sukker og litt sitronsaft (glasering).

Server skiver av urtetrukket kalkunfilet på en seng av potet og sellerimos, glaserte grønnsaker, stekte kantareller og tyttebærsaus.

Her finner du flere fristende kalkunretter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pepperkrydret kalkunfilet med estragonsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 skiver kalkunfilet à 150 g per person
kvernet peppermiks (hvit, sort, grønn og rosépepper)
salt
Potetsalat med syrlig honningdressing:
1 kg kokte, små poteter (gjerne nypoteter eller mandel)
200 g blandet salat
1 endivie
2 gule paprika, i tynne strimler
1 rødløk, i tynne båter
litt gressløk, hakket
Dressing:
2 ss honning
½ dl hvitvinseddik
1½ ts salt
1 dl solsikkeolje
revet skall av en sitron
noen drag med pepperkvernen
Estragonsaus:
2 ss smør
1 pose bearnaisesaus
2 dl hvitvin
1½ dl matfløte
1 eggeplomme
2 ss hakket estragon

Fremgangsmåte

Ha kvernet peppermiks i en skål og trykk kalkunskivenes kanter i krydderet. Dryss på litt salt og stek ca. 2-3 minutter på hver side i panne eller på grill.

La kjøttet hvile litt i pannen. Server med potetsalat, grønnsaker og estragonsaus.

Potetsalat med syrlig honningdressing:
Legg endiviebladene i iskaldt vann, slik at de holder seg sprø. Skyll resten av salaten og riv den grovt opp.

Del de ferdig kokte potetene i to, større poteter deles i skiver. Bland alt i en bolle.

Bland ingrediensene til dressingen. Hell den gjerne over på et glass med lokk, slik at den kan ristes godt sammen før den helles over salaten.

Estragonsaus:
Smelt smøret og ha i sausepulveret. Tilsett hvitvin og matfløte. La sausen koke noen minutter.

Trekk kjelen til side og tilsett eggeplomme og hakket estragon under omrøring. Server straks.

Sausen må ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt, da kan den skille seg.

Lekre oppskrifter med kalkun

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 kalkunfilet (ca. 750 g)
smør til steking
salt og nykvernet pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
2 små rødbeter
1-2 persillerøtter
4-6 poteter
2-3 ss olivenolje
salt og pepper
Rødløkmarmelade:
350 g løk i meget tynne skiver
50 g smør
¼ ts salt
1 ss balsamicoeddik
½ ts ripsgele
2 ss rørsukker
pepper
Eplesaus:
1 porsjon bearnaisesaus (pulver)
3 dl eplejuice
1 ½ dl fløte
12 druer
½ pakke sukkererter
Grønnsaker:
1 hode brokkoli
2 fedd hvitløk
parmesan
Rødkål med balsamico og tranebær:
1 lite hode rødkål, ca 650 g
4 dl rødvin
6 ss balsamicoeddik
1-2 ss brunt sukker eller rørsukker
125 g friske eller frosne tranebær
2 ss tranebærgelé (eller rips/rognebærgele)
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).

La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.

Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.

Rødløkmarmelade:
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.

Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.

Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.

Eplesaus:
Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.

Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Grønnsaker:
Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.

Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Rødkål med balsamico og tranebær:
Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.

Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.

Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.

Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunfilet med bakt gresskar

Antall porsjoner

6

Ingredienser

1 kalkunfilet, ca. 1½ kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 små gresskar
1 rød chili
1 tomat
1 brokkoli
1 ss smør
1 ts liten honning

Fremgangsmåte

Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Stek det i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter. Hul ut gresskar og kok ca. 500 g i 20 minutter til de er møre. Mos den kokte gresskaren med en mikser eller gaffel og tilsett honning og smør. Smak til med salt og pepper.

Bakt gresskar:
Skjær resten av gresskaret i skiver (3 x 3 cm), legg på en tynn skive med tomat, et lite dryss kardemomme og tynne ringer med rød chili. Legg alt i en ildfast form, hell over litt olivenolje og dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovn på 200°C i ca. 15 minutter.

Server kalkunfileten med bakt gresskar, brokkoli og gresskarpuré. Ønskes det saus til retten foreslår vi en sjysaus smakt til med litt soyasaus og smør.

I stedet for gresskarpuré kan det passe godt med en potetpuré.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunfilet på partyseng

Antall porsjoner

6-8

Ingredienser

1 kalkunfilet, ca. 1 ½ kg (med skinn)

1 ½ kg partypoteter, evt. mandelpoteter i båter
1 pakke bacon
1 fennikel i båter
1 persillerot
2 ss smør
3 ss smeltet smør
1 ts salt
½ ts kvernet pepper

1 dl søt chilisaus

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og legg dem over i en smurt ildfast form sammen med baconskiver delt i to og fennikelbåter. Legg på klatter med smør.

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.

Legg fileten over potetene og stek i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time, eller til steketermometeret viser 68-70 °C.

De siste 20 minuttene av steketiden, pensles fileten med den søte chilisausen.

Sjekk om potetene er ferdige med en spiss kniv. Trenger potetene lengre tid, kan fileten tas ut av ovnen, pakkes inn i folie og hvile på kjøkkenbenken til potetene er ferdige.

Som tilbehør smaker det godt med kokt rosenkål, grønne brekkbønner og madeirasaus . Rørte tyttebær eller portvinsgelé smaker også godt ved siden av.

Flere gode oppskrifter på kalkun

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Madeirasaus

Antall porsjoner

8

Ingredienser

1 løk
1 ss tomatpuré
3 ss hvetemel
7 dl kyllingkraft, evt. hønsebuljong
4 dl madeira
4 ss soyasaus
salt
½ ts pepper
4 ss smør

Fremgangsmåte

Finhakk løk og fres den i smør i en kjele til den er blank.

Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen.

Spe med kraft og madeira. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper.

La sausen trekke i ca. 10 minutter før den siles. Visp inn smør rett før servering.

Flere gode sauser

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen