Det er sausen som gjør susen for denne kaken

Prøv denne oppskriften fra en av årets beste norske kokebøker.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Kokeboka Saus & Kraft konkurrerer om å bli Best norske kokebok 2014. Hvem som går av med seieren avgjøres 25. november i Mathallen.

Les mer om arrangementet her

Mens juryen jobber, serverer vi en lekker kakeoppskrift fra boka – nemlig en bakt ostekake med en jordbær- og pernodsaus.

Sausen fortjener oppmerksomhet

Her som så ofte ellers er det sausen som tar siste stikk i en rett, både salte som søte.

Derfor har Kulinarisk Akademi som er et kompetansesenter for mat og drikke, laget en egen kokebok om temaet.

Dette er juryens begrunnelse for at nettopp denne boka skal være med i årets kokebokfinale:
 

 

Saus & kraft

Kulinarisk Akademi
Gursli Berg

Lekker og pedagogisk bok som ikke bare gir deg oppskrifter på de klassiske sausene, men som også kommer med forslag til retter der de viktige dråpene kommer til sin rett. Kulinarisk Akademi øser av sin kompetanse og sitt berømte engasjement, i en velskrevet, stimulerende og informativ kokebok. En bok til å lære av, og til å gledes over. Alle seriøse amatørkokker bør ha denne boken tilgjengelig.

Foto: Paul Paiewonsky

TIPS 1: Kaken tåler fint å stå fem dager i kjøleskap. En frisk bærsaus får du ved å kjøre fryste bær til mos i en kjøkkenmaskin. Se flere nyttige kokketips

TIPS 2: Rabarbrakompott med friske jordbær som på bildet, smaker også fortreffelig til denne kaken. Se flere nyttige kokketips

Bakt ostekake

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Bunn:
3 dl knust havrekjeks
½ dl sukker
1 dl smeltet smør
Malt kanel 

Ostemasse:
400 g naturell kremost
3½ dl seterrømme
1 vaniljestang
3 egg
1½ dl sukker
1-2 sitroner, revet skall og juice

Topping:
125 g naturell kremost
3 dl crème fraîche
1 dl melis

Fremgangsmåte

Bunn:
Knus havrekjeks som du blander med sukker, smeltet smør og kanel. Denne blandingen varmes opp i en stekepanne og fordeles i bunnen av en springform (24 cm). Bruk gjerne bakepapir i bunnen, da er det enklere å få kaken løs fra formen. Bunnen bør være 0,5 cm høy.

Ostemasse:
Bruk en kjøkkenmaskin og kjør sammen osten og rømmen til en glatt krem. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og tilsett dem sammen med egg, sukker, saft og skall fra sitron i ostekremen. Kjøres til alt er godt blandet og helles i springformen over kjeksbunn. Stekes med varmluft ved 120 grader i 45‒50 minutter. Når kaken er ferdig, fordeles toppingen over og kaken settes til avkjøling.

Topping:
Bruk en kjøkkenmaskin og kjør sammen osten, crème fraîche og melis til en glatt krem.

Tips 1:
Kaken tåler fint å stå fem dager i kjøleskap. En frisk bærsaus får du ved å kjøre fryste bær til mos i en kjøkkenmaskin.

Tips 2:
Rabarbrakompott med friske jordbær smaker også fortreffelig.

Sendt inn av

Foto: Paul Paiewonsky

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær-pernodsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

4 ss sukker
1 ss smør
250 g ferske eller tinte frosne jordbær
2 ss pernod eller annet anisbrennevin

Fremgangsmåte

Smelt sukker i en panne til det er svakt karamellisert, tilsett smør og rør til det er smeltet. Spe med en tredel av jordbærene og kok ut til karamellen er oppløst. Kjør nå blandingen i en kjøkkenmaskin med resten av jordbærpureen og pernod. Siles og serveres kald.

Tips:
Bruk denne sausen til sjokoladekremer, isdesserter og alt annet som er søtt og godt.

Sendt inn av

Foto: Paul Paiewonsky

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen